Τρία τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επιφέρουν βλαβερές αλλαγές σε υγιή βακτήρια του εντέρου
Μερικά από τα γλυκαντικά που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα και τα ποτά (σακχαρίνη, σουκραλόζη και ασπαρτάμη) μπορεί να κάνουν παθογόνα τα φυσιολογικά και υγιή βακτήρια του εντέρου
Νέα έρευνα έδειξε ότι τρία κοινά τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να επιφέρουν βλαβερές αλλαγές σε υγιή βακτήρια του εντέρου και αυτά να εισβάλουν στο τοίχωμα του εντέρου, οδηγώντας πιθανώς σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του iatropedia.gr, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό International Journal of Molecular Sciences, είναι η πρώτη που δείχνει τα παθογόνα αποτελέσματα ορισμένων από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεχνητά γλυκαντικά (σακχαρίνη, σουκραλόζη και ασπαρτάμη) σε δύο τύπους βακτηρίων του εντέρου:
E. coli (Escherichia coli ) και
E. faecalis (Enterococcus faecalis)
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αλλάξουν τον αριθμό και τον τύπο των βακτηρίων στο έντερο, αλλά αυτή η νέα μοριακή έρευνα, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), έδειξε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί επίσης να μετατρέψουν τα βακτήρια σε παθογόνα.
Διαπίστωσε ότι αυτά τα παθογόνα βακτήρια μπορεί να προσκολληθούν, να εισβάλουν και να σκοτώσουν κύτταρα Caco-2, τα οποία είναι επιθηλιακά κύτταρα στην επένδυση του εντερικού τοιχώματος.
Είναι γνωστό ότι βακτήρια όπως το Ε. Faecalis, που διαπερνούν το εντερικό τοίχωμα, μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να συγκεντρωθούν στους λεμφαδένες, το ήπαρ και τον σπλήνα, προκαλώντας πολλές σοβαρές λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένης της σηψαιμίας.
Η νέα αυτή μελέτη έδειξε ότι σε συγκέντρωση ισοδύναμη με δύο κουτάκια αναψυκτικών «διαίτης» και τα τρία τεχνητά γλυκαντικά (σακχαρίνη, σουκραλόζη και ασπαρτάμη) αύξησαν σημαντικά την προσκόλληση τόσο των βακτηρίων E.coli όσο και των βακτηρίων E. faecalis στα εντερικά κύτταρα Caco-2 και αύξησαν το σχηματισμό βιοφίλμ.
Τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε βιοφίλμ είναι λιγότερο ευαίσθητα στην θεραπεία με αντιμικροβιακά και είναι πιο πιθανό να εκκρίνουν τοξίνες και να εκφράσουν παράγοντες μολυσματικότητας, δηλαδή μόρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.
Επιπλέον, και τα τρία γλυκαντικά προκάλεσαν τα παθογόνα βακτήρια του εντέρου να εισβάλουν σε κύτταρα Caco-2, που βρίσκονται στο τοίχωμα του εντέρου, με εξαίρεση τη σακχαρίνη, που δεν είχε σημαντική επίδραση στην εισβολή του Ε. Coli.
Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ Havovi Chichger, ανώτερος λέκτορας Βιοϊατρικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, δήλωσε:
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών, με ορισμένες μελέτες που δείχνουν ότι τα γλυκαντικά μπορεί να επηρεάσουν το στρώμα των βακτηρίων που υποστηρίζουν το έντερο, γνωστό ως μικροβίωμα του εντέρου.
Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι μερικά από τα γλυκαντικά που βρίσκονται συνήθως στα τρόφιμα και τα ποτά (σακχαρίνη, σουκραλόζη και ασπαρτάμη) μπορεί να κάνουν παθογόνα τα φυσιολογικά και υγιή βακτήρια του εντέρου. Αυτές οι παθογόνες αλλαγές περιλαμβάνουν αυξημένο σχηματισμό βιοφίλμ και αυξημένη πρόσφυση και εισβολή βακτηρίων σε ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.
Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να κάνουν τα βακτήρια του εντέρου μας να εισβάλουν και να προκαλέσουν βλάβη στο έντερό μας, κάτι που συνδέεται με λοιμώξεις, σήψη και ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων.
Γνωρίζουμε ότι η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη καταστάσεων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Επομένως, είναι σημαντικό να αυξήσουμε τις γνώσεις μας για τα γλυκαντικά σε σχέση με τα σάκχαρα στη διατροφή, για να κατανοήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο στην υγεία μας».
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA