Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου βλέννας στη Λήμνο
«Δεν υπάρχει τόπος αντιμετώπισης, πρέπει να περιμένουμε να αποσυντεθεί από το ίδιο το σύστημα. Δεν είναι ρύπος, είναι μία μάζα θαλάσσιων μικροοργανισμών οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλους πληθυσμούς και σιγά σιγά θα αποσυντεθεί από άλλους οργανισμούς» τόνισε ο ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Τσιρτσής
- Κοιτούσε τα κορίτσια στο στήθος και τους έταζε καλούς βαθμούς -Τι λέει στο in πρώην μαθητής του 52χρονου καθηγητή
- The Jerusalem Post: H Χαμάς κάνει comeback – Αναγεννήθηκε ή είχε περισσότερους μαχητές;
- Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στα σχόλια για την εικόνα του: «Είναι γνωστό το πρόβλημα υγείας μου»
- «Πληρωμένη απάντηση» της πρόεδρου του Μεξικού στον Τραμπ: «Γιατί όχι Αμέρικα Μεξικάνα»
Στην διερεύνηση του φαινομένου συμμετέχει και ο καθηγητής Ωκεανογραφίας και θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γιώργος Τσιρτσής.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το φαινόμενο ευτροφισμού που παρατηρείται στη θάλασσα της Λήμνου συνδέεται με τη βλέννα που παρουσιάζεται σε έντονο βαθμό στη θάλασσα του Μαρμαρά.
«Η εκτίμηση μου είναι ότι συνδέονται. Θεωρώ ότι κάποια ποσότητα από τη θάλασσα του Μαρμαρά διέφυγε από τα στενά και έφτασε στο Αιγαίο, κάτι το οποίο αναμέναμε να συμβεί. Καθώς η μάζα αυτή μεταφέρεται αρχίζει και διαλύεται, στη Λήμνο είναι σαφώς πιο ήπιο απ’ ότι στη θάλασσα του Μαρμαρά».
Πως όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο; Σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
«Δεν υπάρχει τόπος αντιμετώπισης, πρέπει να περιμένουμε να αποσυντεθεί από το ίδιο το σύστημα. Δεν είναι ρύπος, είναι μία μάζα θαλάσσιων μικροοργανισμών οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλους πληθυσμούς και σιγά σιγά θα αποσυντεθεί από άλλους οργανισμούς. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, άλλο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, πέρα απ’ το να βάλουμε πλωτά φράγματα για προστατέψουμε παράλιες».
«Επειδή στη Μεσόγειο παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής, παίζει ρόλο. Στον Μαρμαρά δεν οφειλόταν αποκλειστικά σε αυτό, πρέπει με κάποιο τρόπο απ’ την στεριά να μπήκαν ουσίες που να προκαλούν τέτοια φαινόμενα».
«Όσο μεταφέρεται η μάζα τόσο διαλύεται και τόσο αποσυντίθεται. Εάν προχωρήσει βαθύτερα στο Αιγαίο το φαινόμενο θα γίνεται όλο και πιο ήπιο. Εκτιμώ ότι θα τελειώσει σε λίγες ημέρες καθώς το Αιγαίο δεν έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τέτοιες μάζες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις