Ματθαίος Πόταγας: Πέθανε ο ιδιοκτήτης του θρυλικού «Σινέ Παλάς» στο Παγκράτι
Η «ψυχή» του ιστορικού κινηματογράφου της Αθήνας Σινέ Παλάς
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Ο πιο παλιός ιδιοκτήτης κινηματογραφικής αίθουσας στην Ελλάδα, ο Ματθαίος Πόταγας πέθανε σε ηλικία 94 ετών.
Το σινεμά, που στην χειμερινή του αίθουσα και στην θερινή ταράτσα του ανέθρεψε γενιές σινεφίλ Αθηναίων, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1925.
Ο Ματθαίος Πόταγας πήρε την σκυτάλη της λειτουργίας του από τον πατέρα του το 1953. Έκτοτε, δεν σταμάτησε στιγμή να δουλεύει στον κινηματογράφο του.
Έχοντας τον τίτλο του παλαιότερου ιδιοκτήτη κινηματογράφου ο Ματθαίος Πόταγας αφιέρωσε όλη τη ζωή του στο να διατηρήσει ανοιχτό τον κινηματογράφο με ταινίες που προσέλκυσαν επί δεκαετίες ένα κοινό σινεφίλ.
Γεννημένος το 1928, ο Ματθαίος Πόταγας θυμόταν πάντα ιστορίες από την πρώτη ομιλούσα ταινία με τα Πάθη του Χριστού, τι συνέβαινε την Κατοχή στην Αθήνα και ποια ήταν η πιο εμπορική ταινία όλων των εποχών.
Η τραγική ειρωνεία είναι, πως ο Ματθαίος Πόταγας «έφυγε» μια μέρα αφότου το «Σινέ Παλάς» επέστρεψε στις προβολές μετά από μήνες αναγκαστικού λουκέτου λόγω πανδημίας.
Πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «Πολιτισμός στις γειτονιές» του Δήμου Αθηναίων και του δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού Athens Culture Net, ο Θάνος Λυπερόπουλος και ο Βασίλης Καλέμος, γύρισαν ένα επτάλεπτο φιλμάκι για τον ιστορικό κινηματογράφο του Λεωφόρου Υμηττού, το οποίο, εξελίχθηκε σε ένα πορτρέτο του ίδιου του Ματθαίου Πόταγα.
Γράφουν σχετικά οι δυο δημιουργοί του φιλμ:
«Όταν μας ζητήθηκε να συμμετέχουμε στο project για το Παγκράτι, το πρώτο πράγμα που μας ήρθε κατά νου ήταν το “Σινεμά Πάλας: Στην πορεία ανακαλύψαμε, ότι ενώ για μας σαν φίλοι του σινεμά, ήταν ένα σημείο κατατεθέν για το Παγκράτι, για τον περισσότερο κόσμο ήταν σχεδόν ξεχασμένο, με την ιστορία και τις όμορφες ταινίες του να αργοσβήνουν μπρος στη νέα εποχή των blockbusters και του Netflix.
Βρήκαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να ακούσουμε μερικές φοβερές ιστορίες, που κανένα multiplex και κανένας καναπές δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει, από τον επί σχεδόν 70 χρόνια ιδιοκτήτη του, αφιερώνοντας του και ένα μικρό τραγουδάκι.»
ΠΑΛΑΣ [Ιστορίες από το Παγκράτι] from Thanos Liberopoulos on Vimeo.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις