Φλόριντα Κις: Ένας επίγειος παράδεισος υπό απειλή
Καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει, αρχές και κάτοικοι στο νησιωτικό σύμπλεγμα στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ πασχίζουν πλέον να σταθμίσουν τι θα σώσουν και τι θα αφήσουν να χαθεί κάτω από το νερό
Ένας τροπικός παράδεισος 1.700 μικρών νησιών στο νότιο άκρο της Φλόριντα, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ -εκεί όπου ο Ένρεστ Χέμινγουεϊ πέρασε μέρος της ζωής του-, βιώνει πια με αγωνία τις ορατές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Ειδυλλιακός και συνάμα ακριβός πια προορισμός διακοπών, τα επίπεδα Φλόριντα Κις βλέπουν τώρα τα σμαραγδένια νερά που τα περιβάλλουν σαν απειλή.
Κι αυτή είναι κοινή όλους τους κατοίκους τους. Τους πλούσιους λευκούς Αμερικανούς που περνούν εκεί τα χρόνια της συνταξιοδότησής τους. Τα μέλη της πολυπληθούς κοινότητας των Λατίνων. Και τον μισό ντόπιο πληθυσμό -κυρίως εργαζόμενοι στην τοπική τουριστική βιομηχανία- που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.
Οι προβλέψεις ειδικών είναι ότι μέχρι το 2040, σε λιγότερο από είκοσι χρόνια δηλαδή, η στάθμη της θάλασσας θα έχει ανέβει 43 εκατοστά και μέχρι το 2100 περίπου ένα μέτρο.
Πηγή: arcgis.com
Πρόκειται ουσιαστικά για την επιτάχυνση μιας προαναγγελθείσας καταστροφής, που επιτείνει το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία και στην Ανταρκτική.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ολόκληρες κατοικημένες περιοχές και ζωτικές υποδομές -συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του εμβληματικού αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τα νησιά μεταξύ τους, αλλά και με την ενδοχώρα- κινδυνεύουν να «πνιγούν» στα νερά της θάλασσας.
Σκηνικό, που η περιοχή ούτως ή άλλως βιώνει πια συχνά.
Είτε λόγω του πορώδους ασβεστολιθικού υπεδάφους τους, που ακόμη και στη ηλιόλουστες ημέρες αφήνει το θαλασσινό νερό να το διαπερνά με το πρώτο μεγάλο κύμα.
Είτε κάθε φορά που τα Φλόριντα Κις πλήττουν τυφώνες -περίπου τέτοια εποχή, και μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής, η σφοδρότητά τους εντείνεται και η συχνότητά τους ολοένα και πυκνώνει.
Σε ορισμένες περιοχές, εν τω μεταξύ, ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ίρμα, προ τετραετίας…
Σε αναζήτηση λύσης
Η αγωνία ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των τοπικών αξιωματούχων, στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, καθώς πάσχιζαν για πολλοστή φορά να βρουν μία βιώσιμη λύση σε ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται εύκολα να λυθεί.
Τελικά, έπειτα από μαθαρώνιες διαβουλεύσεις επτά ωρών, κατέληξαν σε ένα σχέδιο. Φιλόδοξο μεν, δύσκολα εφαρμόσιμο δε, και χωρίς να δίνει σε όλα απαντήσεις.
Τα βασικά σημεία του αφορούν σε νέες αποχετεύσεις, αντλιοστάσια, ανάπτυξη βλάστησης ως φυσικό ανάχωμα στις πλημμύρες και ανύψωση του ήμισυ του οδικού δικτύου, έτσι ώστε να μην κινδυνέψει κανένα νησί να αποκοπεί και να μην διαταραχθεί η αλυσίδα ανεφοδιασμού από την ενδοχώρα.
Το σχέδιο έχει προϋπολογισμό 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σε βάθος 25ετίας.
Νέτα-σκέτα, ωστόσο, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι το ποσό αυτό δεν υπάρχει στα τοπικά ταμεία, από τα οποία δαπανώνται συνεχώς κονδύλια για τη συντήρηση των υφιστάμενων ζωτικών υποδομών.
Μέχρι στιγμής, οι εκκλήσεις τους στην τοπική Βουλή της Φλόριντα για την καθιέρωση ειδικού φόρου στην πλούσια πολιτεία, έχει πέσει στο κενό.
Προ δύσκολων αποφάσεων
Όπως και να έχει, «το νερό καταφθάνει και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει», τόνισε στη συνάντηση της Δευτέρας ο δήμαρχος της κομητείας Μονρόε, που συμπεριλαμβάνει τα Φλόριντα Κις.
Στο τραπέζι έχουν πια πέσει διάφορες προτάσεις.
Οι περισσότερες έχουν να κάνουν με αύξηση ή/και η επιβολή νέων φόρων στους κατοίκους της κομητείας και ειδικά στα Φλόριντα Κις.
Κάτι, που παραμένει άγνωστο εάν μπορεί να αντέξει η τσέπη των φτωχότερων στρωμάτων, κυρίως εργατών, που απασχολούνται στον τουριστικό τομέα, έχουν χαμηλές απολαβές και μένουν ως επί το πλείστον σε λυόμενα.
Από την άλλη, η πιθανότητα κάποιας οικονομικής επιβάρυνσης των τουριστών -στους οποίους βασίζεται η τοπική οικονομία- δείχνει να έχει προς το παρόν αποκλειστεί.
Στο μεσοδιάστημα, κανείς δεν είναι ακόμη σε θέση να πει με σαφήνεια τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις και τα σπίτια, που κινδυνεύουν πιο άμεσα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Αυτό που κατέστη σίγουρα σαφές είναι ότι ο προϋπολογισμός της κομητείας δεν μπορεί να αντέξει το κόστος ανύψωσης κατοικιών ή μαζικών αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες τους.
Σε μελέτη που εκπονεί το Σώμα Μηχανικού του αμερικανικού στρατού, και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, υπολογίζεται ότι θα πρέπει να ανυψωθούν τουλάχιστον 4.697 κατοικίες.
Εν αναμονή της ολοκλήρωσής της, με αρχικό εκτιμώμενο κόστος για το συγκεκριμένο έργο πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, με 65% κάλυψη από ομοσπονδιακά κονδύλια -για την οποία, όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, θα πρέπει να τεθεί προς έγκριση στο Κογκρέσο.
Προς το παρόν, η κομητεία Μονρόε καλεί ιδιοκτήτες ακινήτων στα Φλόριντα Κις να υποβάλλουν αιτήσεις για επιδοτήσεις για την ανύψωση των κατοικιών τους από κονδύλια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA).
Η πρόσκληση, ωστόσο, έχει αστερίσκους…
Αφορά μόνο ιδιοκτήτες που ήδη πληρώνουν ασφάλεια κατά των πλημμυρών για τα σπίτια τους και υπήρξαν κατά το παρελθόν πλημμυροπαθείς.
Ενώ το ανώτερο ποσό που μπορούν να λάβουν είναι στα 150.000 δολάρια, τη στιγμή που για την ανύψωση ενός μέσου και σχετικά νέου ακινήτου στα 300.000 έως 500.000 δολάρια, ανάλογα με την προσφορά του εκάστοτε εργολάβου, που θα πρέπει να έχει και την ειδική τεχνογνωσία.
Διλήμματα και άρνηση
Πολλοί κάτοικοι στα νησιά ήδη ζητούν νομικές συμβουλές για το πώς θα πρέπει να κινηθούν, σε περίπτωση που η πολιτεία τους διαμηνήσει ότι θα εγκαταλειφθούν οι ίδιοι και τα σπίτια τους στην τύχη τους – ακόμη κι εάν οι δόσεις στεγαστικών δανείων τρέχουν.
Η διαβούλευση στην κομητεία συνεχίζεται. Παρά όμως την κοινή απειλή, οι κάτοικοι είναι διχασμένοι.
Πολλοί θέλουν να σώσουν τις περιουσίες τους πάση θυσία. Άλλοι έχουν αρχίσει ήδη να ψάχνουν για αγοραστές.
Ορισμένοι είναι απλά σε άρνηση, υποβαθμίζοντας την κατάσταση.
Κάποιοι μάλιστα επιμένουν, ακόμη και τώρα, να αμφισβητούν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής.
- Κακοκαιρία Alexandros: Ποτάμια οι δρόμοι της Σύρου – Καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε πλημμύρες στο νησί
- ΛεΜπρόν: «Δε θα παίζω για πολύ ακόμα»
- «Γροθιά στο στομάχι» για τα θύματα του Τραμπ η επανεκλογή του
- Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
- Έφτασε στο Ελσίνκι η εθνική ομάδα για το ματς με τη Φινλανδία (pics)
- Το «όραμα» του Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης – Η έκθεση Ντράγκι και οι «πρωταθλητές»