Κοροναϊός: Πώς η μετάλλαξη Δέλτα «περικυκλώνει» την Ευρώπη – Κόκκινος συναγερμός στη Γηραιά Ήπειρο
Με τον τρέχοντα ρυθμό μετάδοσης, η εν λόγω μετάλλαξη αναμένεται να κυριαρχήσει κατά 70% στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου και κατά 90% μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ECDC
Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, η μετάλλαξη «Δέλτα» -η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία- εξαπλώνεται ταχέως στη Γηραιά Ήπειρο.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτική από την «Άλφα». Μάλιστα, όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο είναι η Βρετανία, όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει κυριαρχήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες, αντικαθιστώντας το προηγούμενο κυρίαρχο στέλεχος «Άλφα» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας.
Η «Δέλτα» κυριαρχεί, επίσης, σε Πορτογαλία και Ρωσία, ενώ στο Ισραήλ τα κρούσματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου με τη χώρα να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Με τον τρέχοντα ρυθμό μετάδοσης, η εν λόγω μετάλλαξη αναμένεται να κυριαρχήσει κατά 70% στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου και κατά 90% μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ECDC.
Το Politico παρουσιάζει την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ευρώπη μέσα από τρία διαγράμματα.
Ο ΠΟΥ ζητά μάσκα και στους εμβολιασμένους
Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι συστήνει και για τους πλήρως εμβολιασμένους τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως η κοινωνική απομόνωση και η αποφυγή του συνωστισμού.
Επιπλέον, στον απόηχο της απειλής του νέου στελέχους, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σε εντατικοποίηση των εμβολιασμών στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως επίσης ζητούν καλύτερη και ταχύτερη ιχνηλάτηση.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» θα επικρατήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου σε όλες τις χώρες της ΕΕ και θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων».
Ακόμα, είπε πως το τέταρτο κύμα της νόσου COVID-19 θα πλήξει τους ανεμβολίαστους και τους ανοσοκατασταλμένους, στους οποίους δεν έχουν ενεργήσει ακόμα και οι δύο δόσεις του εμβολίου και έτσι τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της τρίτης ενισχυτικής δόσης, σημειώνοντας πως οι εμβολιασμένοι θα έχουν «μικρά προβλήματα».
«Πρέπει να ενταθούν οι εμβολιασμοί, η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει πού είναι τα προβλήματα, σε ποιες ηλικιακές ομάδες και περιοχές έτσι ώστε με ειδικές παρεμβάσεις να πεισθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν» πρόσθεσε.
Άλλωστε, όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, στόχος είναι το 70% του πληθυσμού να έχει κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου μέσα στον Ιούλιο και πως, αυτή τη στιγμή, περίπου το 40% των ατόμων 60-70 ετών που δεν έχει εμβολιαστεί.
Ο ίδιος, στη συνέχεια, τάχθηκε υπέρ της άρσης περιορισμών για τους εμβολιασμένους, λέγοντας: «Πρόκειται για ανάκληση δικαιωμάτων για όσους θέλουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα».
Πάντως, το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση, επισημαίνοντας πως η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη τώρα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γρήγορη και σημαντική αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σχετική αύξηση των νοσηλείας και των θανάτων».
Πόσο την «φρενάρουν» τα εμβόλια – Πόσο μεταδοτική είναι
Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη «Δέλτα», ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νικόλαος Τζανάκης, υποστήριξε πως τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, βάσει μελετών, την αντιμετωπίζουν επιτυχώς.
Η μετάλλαξη «Δέλτα» του κοροναϊού είναι απειλητική, ωστόσο δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Όπως την βρετανική μετάλλαξη, έτσι κι αυτήν θα την αντιμετωπίσουμε» σημείωσε.
Όπως εξήγησε: «Κάποιος που εμολύνετο με το πρώτο στέλεχος μόλυνε δύο άτομα, ενώ με αυτή τη μετάλλαξη θα μολύνει τέσσερα».
Επίσης, είπε ότι η εν λόγω μετάλλαξη έχει καταφέρει να «ξεκλειδώσει» το ανοσοποιητικό σύστημα νέων ατόμων και παιδιών με συνέπεια να προσβάλει τις πολύ νεαρές ηλικίες. Πρόσθεσε, δε, ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που εισάγονται στο νοσοκομείο με σοβαρή νόσο.
Για την αντιμετώπισή της από τα εμβόλια της AstraZeneca και της Pfizer, υπογράμμισε ότι ειδικά τη βαριά νόσο και τη διασωλήνωση την αντιμετωπίζουν σχεδόν 100%, ενώ αντιμετωπίζουν και τη διαδικασία αποφυγής της μόλυνσης, με λίγο χαμηλότερα ποσοστά απ’ ότι με το πρωτογενές στέλεχος.
Σε ό,τι αφορά αυτά της Moderna και της Johnson & Johnson, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών αναμένονται. «Όσοι εμβολιάζονται, πρακτικά είναι προφυλαγμένοι. Όποιο κύμα ξεσπάσει εξαιτίας του στελέχους Δέλτα, αυτό θα αφορά βασικά σε ποσοστό 90-95% τους ανεμβολίαστους» επισήμανε.
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)
- Περισσότερα από 3.100 παιδιά ιθαγενών Αμερικανών πέθαναν σε οικοτροφεία στις ΗΠΑ
- Όσλο: Φρίκη σε εστιατόριο fast food – Σε κρίσιμη κατάσταση νεαρή Ιταλίδα που μαχαιρώθηκε στο λαιμό
- Οι πόλεις με το καλύτερο φαγητό στον κόσμο σύμφωνα με το Taste Atlas