Η οικογένεια
Είναι πράγματι εξοργιστικό, και ταυτόχρονα θλιβερό, να εξακολουθούμε να συζητάμε σήμερα για το αν η ομοφυλοφιλία είναι κάτι «φυσιολογικό» ή μια «ανωμαλία»
O πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου τα είπε όλα, προσερχόμενος προχθές στη συνάντηση των φιλελεύθερων ηγετών στις Βρυξέλλες. «Το να δεχθώ ότι είμαι ομοφυλόφιλος και στη συνέχεια να το πω στους γονείς μου ήταν το πιο δύσκολο πράγμα για μένα» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ξαβιέ Μπετέλ, που τον Μάιο του 2015 παντρεύτηκε τον βέλγο αρχιτέκτονα Γκοτιέ Ντεστενέ. «Το να ακούω σήμερα ότι είμαι ομοφυλόφιλος επειδή μπορεί να είδα κάτι στην τηλεόραση όταν ήμουν νεότερος είναι απαράδεκτο. Το να ανακατεύουμε την παιδεραστία, την πορνογραφία και την ομοφυλοφιλία είναι απαράδεκτο. Αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ το να μπορείς να είσαι διαφορετικός».
Είναι πράγματι εξοργιστικό, και ταυτόχρονα θλιβερό, να εξακολουθούμε να συζητάμε σήμερα για το αν η ομοφυλοφιλία είναι κάτι «φυσιολογικό» ή μια «ανωμαλία» που πρέπει να την προλαβαίνεις όταν ο άλλος είναι ακόμα μικρός. Και να το κάνουμε επειδή το θέλει ένας από τους βασικούς εκπροσώπους του σκοταδισμού στην Ευρώπη, ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπαν. Για μια φορά έχει δίκιο ο ολλανδός πρωθυπουργός: η Ουγγαρία ή θα πάρει πίσω τον νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ και θα σεβαστεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 2 των συνθηκών της ΕΕ ή θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ενωση. Συμβιβασμοί εδώ δεν χωρούν ούτε μισόλογα. Οπως δεν χωρούν συμβιβασμοί στο θέμα των αμβλώσεων, τις οποίες προσπαθεί να κάνει όλο και πιο δύσκολες στη χώρα του ένας άλλος εκπρόσωπος του αντιφιλελευθερισμού στην Ευρώπη, ο Πολωνός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Η απάντηση των χωρών αυτών στην κριτική που δέχονται εξόργισε ακόμη και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος για κάποιους ακατανόητους λόγους άργησε να βάλει την υπογραφή του στο κείμενο πολλών χωρών της ΕΕ που επέκριναν τη Βουδαπέστη για την ομοφοβική της στάση. «Η Ουγγαρία χαρακτήρισε εκβιασμό αυτή την κριτική, κάτι που δεν αποτελεί πολύ εποικοδομητική στάση» είπε ο έλληνας υπουργός στο Politico. Τα πράγματα χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι χώρες αυτές αρνούνται ότι δέχονται κριτική από την ΕΕ. «Να μιλάτε για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όχι για την ΕΕ, είμαστε κι εμείς μέλη της ΕΕ» έλεγε τις προάλλες ανώτατος διπλωμάτης χώρας του Βίσεγκραντ.
Αυτό είναι τελικά το πρόβλημα. Να έχεις μια οικογένεια, που παρά τους καβγάδες της μοιράζεται κάποιες βασικές αξίες, να ανοίγεις κάποια στιγμή την αγκαλιά σου σε κάποιον που έπρεπε να είναι από την αρχή μαζί σου, κι αυτός όχι μόνο να αποδεικνύεται ασύμβατος προς την κοσμοθεωρία σου, αλλά να προσπαθεί και να σε αλλάξει από πάνω. «Οχι μόνο δεν θα φύγουμε από την ΕΕ, αλλά θα τη σώσουμε κι από τους υποκριτές» απάντησε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας στον Μαρκ Ρούτε.
Να ένα αδιέξοδο που μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
- Νικόλ Κίντμαν – Το μυστικό του επιτυχημένου γάμου της με τον Κιθ Έρμπαν οφείλεται στο ντους
- Κώστας Σημίτης: Τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατό του – Η απόφαση της κυβέρνησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Άξιος και ευγενής πολιτικός αντίπαλος» – Ο αποχαιρετισμός του στον Κώστα Σημίτη
- Αντετοκούνμπο: «Πρέπει να χτίσω ξανά φυσική κατάσταση μετά την ίωση»
- Τραμπ: Στραμμένες στη διαμόρφωση της πολιτικής του οι αγορές – Αναμένεται άνοδος μετοχών, δολαρίου και χρυσού
- Οίκοι αξιολόγησης: Τι περιμένει η Ελλάδα το 2025;