Αμυγδαλιά: Συνεχίζεται η εμφάνιση εντομολογικών εχθρών
Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο διαπιστώθηκε η παρουσία εντομολογικών εχθρών σε δενδροκαλλιέργειες αμυγδαλιάς της Κεντρικής Ελλάδας.
- The Jerusalem Post: H Χαμάς κάνει comeback – Αναγεννήθηκε ή είχε περισσότερους μαχητές;
- Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στα σχόλια για την εικόνα του: «Είναι γνωστό το πρόβλημα υγείας μου»
- «Πληρωμένη απάντηση» της πρόεδρου του Μεξικού στον Τραμπ: «Γιατί όχι Αμέρικα Μεξικάνα»
- To ερωτικό γράμμα του Τζίμι Κάρτερ προς τη σύζυγό του, Ρόζαλιν
Συνεχίζεται η εμφάνιση των τετρανύχων στην αμυγδαλιά στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας και αναμένεται στις καλλιέργειες με αμυγδαλιές των νομών Φθιώτιδας, Καρδίτσας και Τρικάλων
Οι τετράνυχοι είναι πολύ μικρά αραχνίδια κιτρινοκόκκινα ή κόκκινα τα οποία εγκαθίστανται στην επιφάνεια των φύλλων.
Οι τετράνυχοι απομυζούν τους χυμούς από τα φύλλα με αποτέλεσμα αυτά να παίρνουν χρώμα κίτρινο – αργότερα κιτρινοκαστανό – τελικά ξηραίνονται και πέφτουν.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη των τετρανύχων.
Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από τους τετρανύχους με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Ακολους
Τα προσβεβλημένα φύλλα καρουλιάζουν την άνοιξη. Το θέρος αποκτούν μία αργυρόχροη όψη που μπορεί να καλύψει και όλη την επιφάνεια του φυλλικού ελάσματος.Τα προσβεβλημένα δένδρα χάνουν τη ζωτικότητά τους και τα προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν πρόωρα.
Συστάσεις: Να γίνει άμεσα ψεκασμός στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται προσβολή από το Ακουλους σε συνδυασμό με την καταπολέμηση των τετρανύχων με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Κοκκοειδή – Ψώρες
Νεαρές έρπουσες προνύμφες βρέθηκαν πάνω σε νεαρούς κλαδίσκους και κλάδους σε αμυγδαλιές στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας από τα πιο πάνω κοκκοειδή.
Η παρουσία πολλών ξηρών ακραίων κλαδίσκων και κλάδων διαμέτρου έως 6 εκατοστών αυτή την εποχή είναι το συνηθισμένο σύμπτωμα από τα κοκκοειδή στους αμυγδαλεώνες καθώς και τα μελιτώδη αποχωρήματά τους. Οι ψώρες πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα γι’ αυτό και θέλουν άμεση καταπολέμηση μόλις εμφανισθούν. Η σπουδαιότερη από τις ψώρες που προσβάλλει την αμυγδαλιά είναι η Σαν Ζοζέ που αν δεν καταπολεμηθεί μπορεί να ξεράνει τα δένδρα.
Συστάσεις: Να γίνει άμεσα καταπολέμηση στους αμυγδαλεώνες όπου διαπιστώνεται η προσβολή από τα κοκκοειδή με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Ανάρσια ή βλαστορύκτης
Διαπιστώθηκαν προσβολές σε αμύγδαλα από την ανάρσια στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας.
Όσοι παραγωγοί παρατηρήσουν συμπτώματα προσβολών σε αμύγδαλα να προστατεύσουν την παραγωγή τους με εγκεκριμένα και επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια σκευάσματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις