Ασφυκτικός ο κλοιός για τον αμπελοοινικό κλάδο
O Ιούνιος βαίνει στο τέλος του και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης κρίσης.
Την πολύ μεγάλη ανησυχία του αμπελοοινικού κλάδου, εκφράζουν με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ΕΔΟΑΟ, η ΚΕΟΣΟΕ και ο ΣΕΟ για την ολιγωρία που παρατηρείται από το ΥπΑΑΤ και το υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με την λήψη επειγόντων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της covid 19.
Στην επιστολή τους οι κορυφαίες οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα τονίζουν ότι ενώ ο Ιούνιος βαίνει στο τέλος του, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για την εφαρμογή του μέτρου της απόσταξης κρίσης, που αποτελεί τον μοναδικό τρόπο εκτόνωσης του προβλήματος των πλεονασμάτων οίνου που δημιούργησε η πανδημία.
Όπως επισημαίνουν, η κατάσταση στον κλάδο είναι δυσχερέστερη από την προηγούμενη χρονιά: «Τα αποθέματα βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, η αγορά της εστίασης και ο τουρισμός δεν έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει ακόμη και ο τρύγος πλησιάζει. Η αβεβαιότητα για τις ποσότητες και τις τιμές που θα μπορέσουν τελικά να απορροφηθούν στην απόσταξη, «αν γίνει», δημιουργούν ήδη ανωμαλία στην αγορά του κρασιού, ενώ αν προσθέσουμε και την αργοπορία εφαρμογής, η πτώση των τιμών των σταφυλιών γίνεται όλο και πιο πιθανή με καταστροφικές για τους αμπελουργούς συνέπειες».
Για το λόγο αυτό, οι οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα, τονίζουν ότι απαιτείται η ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας, είτε από το μέτρο 21 του ΠΑΑ, είτε από άλλα μέτρα (πχ χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας – de minimis) λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των τιμών σταφυλιών το 2020 και σαν επακόλουθο την συρρίκνωση του αμπελουργικού εισοδήματος. Η ενίσχυση των αμπελοκαλλιεργητών καθίσταται απολύτως αναγκαία δεδομένου και του ότι δεν διαφαίνεται άνοδος του επιπέδου των τιμών σταφυλιών και στον επερχόμενο τρυγητό, γεγονός που θα εντείνει τις τάσεις εγκατάλειψης της καλλιέργειας.
Επίσης σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που πρόσφατα συνέλλεξαν οι φορείς, οι προθέσεις των οινοποιείων για απόσταξη βρίσκονται στα περσινά επίπεδα. Έτσι, και μόνο γι’ αυτό το μέτρο, τα 20.000.000 ευρώ που διατέθηκαν πέρυσι πρέπει να διασφαλισθούν και για την φετινή χρονιά. «Εκτιμούμε ότι το αρχικό ποσό που προβλέφθηκε για τον πράσινο τρύγο πρέπει να αυξηθεί, ενώ όπως επαρκώς αιτιολογήσαμε η αποθεματοποίηση είναι απαραίτητο να εφαρμοστεί», σημειώνουν.
Γνωρίζοντας ότι τα αρχικά διαθέσιμα κονδύλια από τα προγράμματα στήριξης ήταν πολύ μικρά, πρότειναν με προηγούμενη επιστολή τους (12 Μαΐου 2021), για λόγους ανωτέρας βίας που επαρκώς αιτιολογείται από την πανδημία, να μην υπάρξουν ποινές στις περιπτώσεις αδυναμιών υλοποίησης στο σύνολό τους των δράσεων των εγκεκριμένων προγραμμάτων προώθησης, ώστε οι δικαιούχοι να παραιτηθούν και τα ποσά αυτά να απελευθερωθούν άμεσα για να χρησιμοποιηθούν στα έκτακτα μέτρα.
«Ο εναπομένων χρόνος είναι ελάχιστος για την έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των έκτακτων μέτρων που η ΕΕ προέβλεψε, τα οποία οι οινοποιητικές επιχειρήσεις και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις του κλάδου μας που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία έχουν μεγάλη ανάγκη. Γνωρίζοντας τη δέσμευσή σας για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου, ζητούμε την παρέμβασή σας για τη διασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων και την επιτάχυνση των διαδικασιών», καταλήγουν.
- Το πακέτο ανταλλαγής που θα μπορούσε να στείλει τον Αντετοκούνμπο στο Μαϊάμι – Τι αποκαλύπτουν στις ΗΠΑ
- Πετράλωνα: 15χρονος γρονθοκόπησε 14χρονο έξω από γυμνάσιο για να του πάρει το πατίνι
- Αγροτικά προϊόντα: Στα «κόκκινα» το ισοζύγιο μετά από 3 χρόνια [πίνακες]
- Ντένζελ Ουάσινγκτον: Η «άβολη» στιγμή με τον βασιλιά Κάρολο στην πρεμιέρα του «Gladiator II»
- Πλημμύρες: Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό – «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Ο Παναθηναϊκός έχει δύσκολη δοκιμασία στην Μπολόνια