Πανελλαδικές: Από 8.500 μόρια και άνω το «εισιτήριο»
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο
- Ελπιδοφόρα μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων για την παράλυση
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
- «Είναι σαν μια νέα αρχή» - Γυναίκα υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο
Το φινάλε μιας πραγματικά δύσκολης εξεταστικής χρονιάς. Κουρασμένα παιδιά, προβληματισμένοι εκπαιδευτικοί και θεματοδότες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, μπαίνουν στο «βαγόνι» της επιστροφής στην καθημερινότητά τους, με μία μόνο σκέψη: Ποια θα είναι η νέα Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε όλα τα τμήματα των ΑΕΙ; Οι εκτιμήσεις των «ΝΕΩΝ» καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι φέτος αναμένεται να κοπεί από τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας κάθε υποψήφιος που θα έχει συγκεντρώσει βαθμολογία κάτω των 8.500 μορίων.
Αυτό θα στερήσει από τους αδύναμους μαθητές τη δυνατότητα φέτος να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο, ωστόσο επαναφέρει μια ισορροπία στο εξεταστικό σύστημα, κάτι που αποτελεί, άλλωστε, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όλων των εξεταστικών συστημάτων στον κόσμο. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων αναμένεται μεταξύ 6-8 Ιουλίου, οπότε ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετράει αντίστροφα για τους χιλιάδες των νέων που διαγωνίστηκαν για μια θέση στην ανώτατη εκπαίδευση.
«Τα παιδιά φέτος ήταν τρομερά κουρασμένα, διδάσκω 17 χρόνια και πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο», περιγράφει διευθύντρια μεγάλου σχολείου στην περιφέρεια και συντονίστρια μεγάλου βαθμολογικού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα, στο μάθημα της Ιστορίας. «Τις τελευταίες εβδομάδες κυριολεκτικά δεν μπορούσαν να μας παρακολουθήσουν στις τάξεις, οπότε η επιμήκυνση της χρονιάς θεωρώ ότι ήταν αστοχία. Τα παιδιά περίμεναν μόνο τα διαλείμματα και ήθελαν να βρίσκονται διαρκώς έξω. Ηταν μια χρονιά πραγματικά ψυχοφθόρος…».
Για την Ιστορία και τα βαθμολογικά της αποτελέσματα, όπως εξηγεί η ίδια, δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία καθώς η βαθμολόγηση του μαθήματος ξεκίνησε μόλις τις προηγούμενες ώρες. Ομως, τα θέματα που επελέγησαν από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων ήταν βατά, είχαν επαναληφθεί στο παρελθόν και δεν περιείχαν συνδυαστικές ερωτήσεις, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι βαθμολογίες στο μάθημα θα αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι.
Στα υπόλοιπα μαθήματα που ήδη εξετάστηκαν, οι πρώτες πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα της χώρας αναφέρουν ότι:
Στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι κατώτερες βαθμολογίες και όσες είναι κοντά στο 10, θα είναι ελαφρώς καλύτερες από πέρυσι με αυξημένο το ποσοστό εκείνων που έγραφαν πάνω από τα 10.000 μόρια, ενώ γενικά στις υπόλοιπες κλίμακες οι βαθμολογίες θα είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με τις αντίστοιχες περυσινές.
Στη Νεοελληνική Γλώσσα και στην Εκθεση αναμένεται επίσης βελτίωση των επιδόσεων σε σχέση με πέρυσι και γενική άνοδος βαθμολογιών και του αριθμού των αριστούχων. Επίσης, αναμένεται μικρότερο ποσοστό αναβαθμολογήσεων.
Στη Βιολογία επίσης οι βαθμοί ανεβαίνουν σε σχέση με πέρυσι, ενώ να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το βασικό μάθημα που εξετάζεται για τις ιατρικές σχολές.
Στα Οικονομικά τα θέματα φαίνεται ότι δυσκόλεψαν «πονηρά» από τον βαθμό 16 και πάνω, με τους υψηλούς βαθμούς να μοιάζουν δύσκολοι. Οπότε, ίσως εδώ διαπιστωθεί τελικά και η μοναδική, μικρή, πτώση βαθμολογιών της φετινής διαδικασίας.
Στη Φυσική τα ερωτήματα που επελήγησαν απαιτούσαν μαθηματικό υπόβαθρο και συνδυαστικές γνώσεις από την Α’ και τη Β’ Λυκείου κάτι που δυσκόλεψε τους υποψήφιους των ιατρικών σχολών που εξετάστηκαν στο μάθημα και έδωσε φυσικό πλεονέκτημα σε εκείνους της θετικής κατεύθυνσης. Επίσης, τα ερωτήματα αν και ευκολότερα σε σχέση με πέρυσι, ήταν πολύ περισσότερα.
Σίγουρη άνοδος των βαθμολογιών στα τρία από τα τέσσερα Πεδία
Το ερώτημα που φαίνεται να διατυπώνεται είναι εάν τελικά και σε κάποιες κατευθύνσεις ο γενικός μέσος όρος επίδοσης των υποψηφίων θα ανέβει τόσο, ώστε να δούμε το φαινόμενο υποψήφιοι να μην περάσουν τελικά σε κανένα τμήμα, παρότι θα έχουν γράψει 10.000 μόρια (την παλιά βαθμολογική βάση).
Πέρυσι και με βάση τα δεδομένα της περιόδου εάν ίσχυε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ο πρώτος εισαχθείς στα ΑΕΙ της χώρας θα έπρεπε να είχε γράψει ένα 7,8 (δηλαδή περίπου 7.800 μόρια). Φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέβει γύρω στο 8,5. Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο:
Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, όπως όλα δείχνουν θα έχουμε σαφή άνοδο των βαθμολογιών σε όλες τις κλίμακες. Και μάλιστα εδώ είναι που περιμένουμε βάση εισαγωγής σε συγκεκριμένα τμήματα άνω των 10.000 μορίων. Αυτό φυσικά θα καταγραφεί και στις περιζήτητες σχολές, νομικές, ψυχολογίας, παιδαγωγικά (τα τμήματα προσχολικής αγωγής φέτος έχουν και περισσότερους εισακτέους, καθώς έχουν ενισχυθεί). Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που, βέβαια, αφορά κυρίως χαμηλές βαθμολογίες θα σκαρφαλώσει πάνω από 10.000 μόρια σε πολλές σχολές.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών: Στα Μαθηματικά, όπως προαναφέρθηκε, οι βαθμολογίες αναμένεται να είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, με αύξηση των χαμηλότερων βαθμολογιών. Η Φυσική δεν ήταν δύσκολη, αλλά κουραστική, οπότε δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα. Πάντως, τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου και τα πολυτεχνεία φέτος αναμένεται να δυσκολέψουν τους υποψηφίους για τα προγράμματά τους. Πάνω από 8.000 μόρια αναμένεται η βαθμολογική «είσοδος» στο πεδίο.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Υγείας, συνωστίζονται, όπως κάθε χρόνο, οι «πρώτοι των πρώτων», οπότε εδώ το άγχος πολλών υποψηφίων δεν αναμένεται να είναι το πώς θα διαμορφωθεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οι ιατρικές σχολές ανεβαίνουν φέτος και πάλι πάνω από τα 19.000 μόρια όπως τα περισσότερα από τα περασμένα χρόνια (πλην των δύο τελευταίων).
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, αναμένεται να εντοπιστεί και το μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον της φετινής χρονιάς, με τα «πάνω» και τα «κάτω» που αναμένεται να εντοπιστούν. Εάν υπάρξουν πτώσεις βαθμολογιών (έστω και μικρές) θα είναι σε αυτό το πεδίο το οποίο άλλωστε προσελκύει ετησίως εκατοντάδες υποψηφίους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις