Στην Κόρινθο χτυπά η καρδιά της αυτοδιοίκησης
Το τριήμερο 2-4 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την «Αναπτυξιακή Χρηματοδοτική Πολιτική και τον Δημοσιονομικό Έλεγχο» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διοργανώνει η πανελλήνια ένωση γενικών γραμματέων Ελλάδας «Κλεισθένης».
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ο πρόεδρος της Ένωσης και γενικός γραμματέας Νέας Σμύρνης Δρ. Μιχάλης Χρηστάκης επισήμανε την αναγκαιότητα διεξαγωγής του αυτή την περίοδο αφού:
Το Επιστημονικό Συνέδριο προγραμματίζεται σε μια κρίσιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίοδο, καθώς διενεργείται αμέσως μετά την κρίση της Πανδημίας στην χώρα μας, η οποία πέραν των θεμάτων υγείας του πληθυσμού έχει κομίσει και πληθώρα προβλημάτων οικονομικής διοίκησης και διαχείρισης, όπως και στενότητας πόρων σε σειρά τομέων πολιτικής και δράσης.
Πλησιάζοντας τη συμπλήρωση δύο ετών αιρετής διοίκησης, οι δημοτικές αρχές που αναδείχθηκαν στις εκλογές του 2019 οφείλουν να είναι οικείες με τις χρηματοπιστωτικές δυνατότητες που διανοίγονται, τις χρηματοδοτικές πηγές που
είναι στη διάθεσή τους, όπως και με το νέο πλαίσιο δημοσιονομικού ελέγχου, που διενεργείται πλέον από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στο Συνέδριο συμμετέχουν ως Ομιλητές και Συντονιστές αιρετοί και τεχνοκράτες(Δήμαρχοι, Γενικοί Γραμματείς Δήμων & Εκτελεστικοί Γραμματείς Περιφερειών, Αντιδήμαρχοι, Μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, Επιστημονικοί και Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες ΟΤΑ), υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, καθώς και στελέχη Υπουργείων με συναφείς αρμοδιότητες με τους ΟΤΑ.
Οι καινοτομικές ψηφιακές εφαρμογές, που ήδη λειτουργούν σε οικονομικές και άλλες υπηρεσίες δήμων είναι αναμενόμενο να αποτελέσουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εργασιών του Συνεδρίου. Είναι αναμενόμενο όμως ότι, στις Θεματικές Συνεδρίες και στα Θεματικά Εργαστήρια του, θα αντιμετωπιστούν και άλλα θέματα που απασχολούν την οικονομική & διαχειριστική καθημερινότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Την πρώτη μέρα του συνεδρίου θα κατατεθούν 24 εισηγήσεις από πολιτικά στελέχη, από πανεπιστημιακούς & ακαδημαϊκούς, από αιρετούς και από στελέχη υπηρεσιών και φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, του τραπεζικού συστήματος και των φορέων ελέγχου, όπως και από ειδικούς επιστήμονες και υπηρεσιακά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις εισηγήσεις αυτές θα συντονίσουν 12 ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα, Δήμαρχοι και Γενικοί Γραμματείς Δήμων.
Την 2η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 15 Θεματικά Εργαστήρια και μια Ειδική Συνεδρία, από ειδικούς επιστήμονες 88 παρεμβάσεις – ομιλίες από καλές πρακτικές και εφαρμογές σε
θέματα που αφορούν τον αυτοδιοικητικό διάλογο, την ψηφιακή διακυβέρνηση, τις απόψεις από εμπειρογνώμονες των ΟΤΑ, τη χρηματο-οικονομική διοίκηση & διαχείριση στους δήμους, την προσέλκυση πόρων, αλλά και τα οικονομικά της
ισότητας φύλων (όπως αναπτυξιακοί οργανισμοί, νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων & προδικαστικές προσφυγές, οικονομική διαχείριση στο πλαίσιο της πανδημίας, νέος δημοσιονομικός έλεγχος, ψηφιακή διαχείριση εσόδων & εκκαθάριση δαπανών, οργάνωση, διαχείριση, ψηφιοποίηση, φύλαξη αρχείων κ.ά.). Τις εισηγήσεις στα θεματικά εργαστήρια θα συντονίσουν 50 αιρετοί και ειδικοί επιστήμονες στα αντίστοιχα θέματα.
Την 3η ημέρα των εργασιών του Επιστημονικού Συνεδρίου αναμένεται να κατατεθούν σε 3 διακριτές συναντήσεις, α) απόψεις και προτάσεις από τους ΠΟΥ των δήμων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, β) θα αναφερθούν «Καλές Πρακτικές», που έχουν αναδειχθεί για τους ΟΤΑ από την επιστημονική ομάδα του «Κλεισθένη», όπως και θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα και προτάσεις από τις εργασίες του συνεδρίου σε συνέντευξη Τύπου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις