Κρίσιμο τετ-α-τετ Σταϊκούρα με τραπεζίτες – Στο επίκεντρο η ρευστότητα
Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να ασκηθούν πιέσεις στις τράπεζες, ούτως ώστε να ανοίξουν οι «κρουνοί» της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Κρίσιμο διαδικτυακό «τετ α τετ» αναμένεται να έχει αύριο, Τριτη, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους τραπεζίτες.
Ο ίδιος έχει συγκαλέσει σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των συστημικών τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπροσώπων από φορείς της αγοράς και Επιμελητήρια της χώρας.
Στόχος του υπουργού Οικονομικών είναι να ασκηθούν πιέσεις στις τράπεζες, ούτως ώστε να ανοίξουν οι «κρουνοί» της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης από το τραπεζικό σύστημα πρόκειται να διατυπωθεί στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, εκφράζοντας την αγωνία για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης θα είναι η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).
Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την επίτευξη ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ευχαριστημένοι από τον τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, καθώς από μία περίμετρο της τάξης των 800.000, μόλις οι 30.000 ή το 4% έλαβαν τραπεζικό δάνειο.
Τι χρειάζεται για την επόμενη μέρα
Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός θεωρεί απίθανο να είναι τόσο μικρός ο αριθμός επαγγελματιών και νομικών προσώπων, που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια.
Στο πλαίσιο αυτό κρίνει σκόπιμο οι τράπεζες να εντοπίσουν το ταχύτερο δυνατόν τα βιώσιμα σχήματα που έως τώρα δεν έχουν ενισχυθεί, ώστε να υποστηριχθεί η εν εξελίξει επιστροφή στην ανάπτυξη.
Επιπλέον, πιστεύει ότι οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για νέες επενδύσεις πράσινες, καινοτόμες και εξωστρεφείς, που στοχεύουν μεταξύ άλλων στην αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, προϋποθέτουν τον κατάλληλο μετασχηματισμό των τραπεζών για να εφαρμοστούν με επιτυχία.
Μπορεί τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να βαίνουν προς επιστροφή σε πολύ χαμηλά ποσοστά με τη χρήση των κρατικών εγγυήσεων του σχεδίου «Ηρακλής», ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό κατά τον κ. Ζαββό για την επόμενη ημέρα.
Όπως λέει σε συνεργάτες του, «αν οι τράπεζες δεν αλλάξουν, δεν θα αλλάξει η οικονομία».
Κι αυτό διότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοπιστωτικό οικοσύστημα, στο οποίο θα κληθεί να προσαρμοστεί ο εγχώριος κλάδος.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 22% των αιτήσεων για δάνειο που υποβάλλουν στην Ελλάδα οι ΜμΕ απορρίπτεται, ενώ το ποσοστό αυτό στην Ε.Ε είναι μόλις 8%.
Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΕΚΤ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, στην Ε.Ε κατά μέσο όρο το 12% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι χρειαζόταν περισσότερα δάνεια.
Στην Ελλάδα το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα ήθελε περισσότερα δάνεια φθάνει το 33% (από 38% που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2021) και είναι μακράν το υψηλότερο στην ΕΕ.
Ακολουθούν οι πορτογαλικές επιχειρήσεις με ποσοστό 27%. Τα ιδια ποσοστά περίπου ισχύουν για τις γραμμές δανεισμού όπου το 21% των ελληνικών ΜμΕ θα ήθελε πιο διευρυμένες γραμμές, έναντι 10% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε .
Στην Ε.Ε. αλλά και στην Ελλάδα, μόνον το 3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι βελτιώθηκε η διαθεσιμότητα των τραπεζικών δανείων. Σε ό,τι αφορά μάλιστα στις γραμμές χρηματοδότησης το 5% στην Ελλάδα απαντησε ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε.
Αποτέλεσμα αυτών είναι στην Ελλάδα να καταγράφεται το υψηλότερο financing gap (δηλαδή, η διαφορά μεταξύ της ζήτησης για νέα δάνεια και της προσφοράς τους από τις τράπεζες) το οποίο φθάνει το 14% όταν στην Ε.Ε ο μέσος όρος είναι μόνον 4%.
Ως επιστέγασμα έρχονται οι απορρίψεις από τις τράπεζες στα αιτήματα των ΜμΕ για δανεισμό. Στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης των αιτημάτων που φθάνει το 22% όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε είναι μόλις 8%.
Σύμφωνα με την ίδια την έρευνα το 50% των ΜμΕ ανέφεραν ότι έλαβαν κρατική στήριξη με στόχο την ανακούφιση της μισθολογικής τους δαπάνης, το 25% επωφελήθηκε από φορολογικές ελαφρύνσεις και φορολογικές απαλλαγές και το 32% έλαβε άλλους τύπους κρατικής στήριξης.
Οι περισσότεροι από αυτούς ανέφεραν ότι αυτά τα μέτρα τους βοήθησαν να εκπληρώσουν τις άμεσες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, ενώ περίπου το 50% θεώρησε ότι αυτά τα μέτρα θα αυξήσουν την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα επόμενα δύο χρόνια.
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου