Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον Ελαιώνα

Επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στον Ελαιώνα

Μια προσομοίωση έρευνας και διάσωσης υψηλών επιχειρησιακών απαιτήσεων έλαβε χώρα στον Ελαιώνα για δυο ημέρες με πρωταγωνιστή τον δήμο Αιγάλεω.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Η2020 – RESPOND-A ο Δήμος Αιγάλεω με την υπηρεσία πολιτικής  προστασίας του, διοργάνωσε 2ημερη άσκηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή «Ελαιώνας».

Το σενάριο περιλάμβανε την έρευνα και διάσωση θυμάτων μετά από σεισμό και πυρκαγιά  χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εξειδικευμένης και υψηλής τεχνολογίας με στόχο την αξιολόγηση και ανάπτυξή του.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Η2020 – RESPOND-A επιχειρεί να προσδιορίσει τι χρειάζεται ώστε οι πρώτοι άνθρωποι που θα βρεθούν στον χώρο «ανάγκης» να κατανοήσουν ποια είναι τα δεδομένα αλλά και να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο τα προτεινόμενα κρίσιμα δίκτυα και εφαρμογές μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Παράλληλα, να εντοπιστούν τα κατάλληλα εργαλεία συνεχούς διασύνδεσης των «πρώτων ανταποκριτών» του σημείου της έκτακτης ανάγκης ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη επικοινωνία για να μην κινδυνεύσουν από επικίνδυνα και απρόοπτα γεγονότα.

Το πρόγραμμα εκπαιδεύει στην αξιοποίηση UAV (drones) για την ασφάλεια του προσωπικού και την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δεδομένα βίντεο και αισθητήρων. Επίσης, όλα τα προτεινόμενα εργαλεία και εφαρμογές τεχνολογίας θα ελεγχθούν ως προς την χρηστικότητα τους με σκοπό κάθε τελικός χρήστης να εξοικειωθεί πλήρως με τις νέες τεχνολογίες.

Βασική προτεραιότητα επίσης είναι να επί τόπου πειραματική δοκιμή ώστε να γίνει πραγματική αξιολόγηση των εργαλείων και των εφαρμογών εξοπλισμού. Για το πρόγραμμα είναι κρίσιμος και αναγκαίος ο σχεδιασμός και η καθιέρωση νέων πρακτικών που στοχεύουν στην αλληλεπίδραση μεταξύ των πρώτων ομάδων που θα φτάσουν στο σημείο έκτακτης ανάγκης και στα κέντρα συντονισμού και έρευνας.

Στο πρόγραμμα θα αναλυθούν και άλλα δεδομένα κάτω από σχεδόν πραγματικές συνθήκες ώστε να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία. Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει πως η πρόληψη και η ετοιμότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ανθρώπων και καλά πράττουν οι θεσμοί και δίνουν το παρών σε τέτοια προγράμματα.

Σε θέματα πολιτικής προστασίας οι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις είναι μια συνεχής συνθήκη, μια διαρκής αναγκαία ενέργεια που κάθε δήμος πρέπει να συμμετέχει ώστε να είναι και να αισθάνεται δυνατός σε περίπτωση που προκύψει ένα έκτακτο γεγονός και όχι ανήμπορος να κάνει το οτιδήποτε.

Εξίσου σημαντικό είναι βασικά ζητήματα αντίδρασης σε γεγονότα υψηλής επικινδυνότητας (πυρκαγιών, πλημμυρών, σεισμών κτλ) να διδάσκονται στα σχολεία, όχι όμως ως απλό σεμινάριο, αλλά ως μάθημα που αξιολογείται.

Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι μαθητές και κάθε δική τους νέα δεξιότητα επιβίωσης σε μια δύσκολη κατάσταση μπορεί να σώσει τους ίδιους και τους οικείους τους.

Sports in

Μεταγραφή σε ομάδα-έκπληξη ο Ομπαμεγιάνγκ

Στην Αλ Καντσιάχ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Ομπαμεγιάνγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024