Κοροναϊός: Πώς θα καθυστερήσει η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα
Η μετάλλαξη Δέλτα κινείται ταχύτερα και εξαπλώνεται γρηγορότερα από όλες τις προηγούμενες
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Για την ταχύτητα εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα» του κοροναϊού σε όλη τη χώρα, αλλά και για τη σημασία να συνεχιστούν και ει δυνατόν να αυξηθούν οι εμβολιασμοί του πληθυσμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Αμφότεροι, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, συμφώνησαν στην εκτίμηση ότι νομοτελειακά θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη «Δέλτα» του κοροναϊού.
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα κινείται ταχύτερα και εξαπλώνεται γρηγορότερα από όλες τις προηγούμενες, ωστόσο το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για την επικυριαρχία του στελέχους μπορεί να επιμηκυνθεί με τήρηση των μέτρων και χτίζοντας άμυνα μέσω των εμβολιασμών.
Εξήγησε ότι πλήττει τους νέους γιατί είναι το πιο κινητικό τμήμα του πληθυσμού αλλά δεν φαίνεται να συνιστά «συναγερμό» σε ότι αφορά τη βαρύτητα της νόσησης και τη θνητότητα σε μικρότερες ηλικίες.
Για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε ότι τα δεδομένα που υπάρχουν από την Αγγλία κυρίως αφορούν τα εμβόλια AstraZeneca και Pfizer αλλά δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι δεν θα έχουν παρόμοια ποσοστά και τα άλλα δύο εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson.
Για το λεγόμενο mix and match δηλαδή τη χρήση διαφορετικού εμβολίου στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν υπάρχει λόγος για εφαρμογή του στη χώρα μας καθώς υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο σε μεταγενέστερο χρόνο εάν όντως προκύψει ότι με τη μίξη εμβολίων επιτυγχάνεται ένα καλύτερο συνολικό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις