Έκρηξη συμφωνιών για οπτικές ίνες για την υποστήριξη του 5G στην Ελλάδα
Οι οπτικές ίνες, στις οποίες θα πατήσει το 5G, δεν μαγνητίζουν πια μόνο τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά φέρνουν στο παιχνίδι και ενεργειακούς παίκτες
Γράφει η Όλγα Κλώντζα
Οι οπτικές ίνες, στις οποίες θα πατήσει το 5G, δεν μαγνητίζουν πια μόνο τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά φέρνουν στο παιχνίδι και τους ενεργειακούς παίκτες, που διαχειρίζονται μια «προίκα» χιλιάδων χιλιομέτρων δικτύων τα οποία φτάνουν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με την ψηφιοποίηση να έχει εξελιχθεί στο next big thing, επιταχυνόμενη από τις νέες τάσεις που δημιούργησε η πανδημία, οι κυοφορούμενες το τελευταίο διάστημα συνεργασίες αρχίζουν να ανεβάζουν στροφές.
Η αμοιβαία ανταλλαγή και παραχώρηση χρήσης των δικτύων οπτικών ινών είναι το αντικείμενο συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ της Vodafone Ελλάδας και της Grid Telecom, 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι 20 χρόνια και θα επιτρέψει στις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν πιο δυναμικά τμήματα του δικτύου κορμού, ώστε να εμπλουτίσουν τις επιλογές προς τους πελάτες τους και να υποστηρίξουν νέες επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές.
Η Grid Telecom διαθέτει, σήμερα, ένα δίκτυο οπτικών ινών άνω των 4.000 χλμ. το οποίο επεκτείνεται, ακολουθώντας την ανάπτυξη του χερσαίου και υποθαλάσσιου δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ. Εκτιμάται ότι το δίκτυό της θα διπλασιαστεί τα επόμενα έτη στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα. Επίσης, το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό της δίκτυο θα επεκταθεί σταδιακά στα Βαλκάνια. Μέσω ενός state-of-the-art δικτύου DWDM, που διασφαλίζει πολύ υψηλό επίπεδο διαθεσιμότητας υπηρεσίας, η εταιρεία προχωρά, εντός του 2021, στη διάθεση υπηρεσιών ultra-high χωρητικοτήτων μεταξύ μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.
Στις υπηρεσίες που προσφέρει συγκαταλέγονται, ακόμα, η διάθεση dark fiber μέσω του εναέριου και υποθαλάσσιου δικτύου του ΑΔΜΗΕ και του συμπληρωματικού της χερσαίου δικτύου, καθώς και υπηρεσίες συνεγκατάστασης επί των πυλώνων, εντός των ΚΥΤ και των υποσταθμών του ΑΔΜΗΕ σε ολόκληρη τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μεγάλη συνεργασία της Grid Telecom υπεγράφη στις αρχές του 2020 με τη Wind για την εκμίσθωση πολλαπλών ζευγών οπτικών ινών σε τμήματα του δικτύου της, συνολικού μήκους 1.600 χιλιομέτρων για 15 χρόνια.
Όσον αφορά δε στη Vodafone Ελλάδας, η πρόσβαση στο δίκτυο της Grid Telecom θα επιταχύνει την υλοποίηση του νέου της επενδυτικού προγράμματος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει την δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών σε όλη την Ελλάδα, με δίκτυα νέας γενιάς, όπως 5G, οπτικές ίνες μέχρι το σπίτι (FTTH) και δύο υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο.
Στην τελική ευθεία η συμφωνία Forthnet-ΔΕΗ
Μια ακόμα συμφωνία που βρίσκεται στην τελική ευθεία είναι μεταξύ της Forthnet και της ΔΕΗ. Όπως είχε σημειώσει εξάλλου, η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, κυρία Victoriya Boklag, σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου στην Αθήνα, προχωρούν οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ για την παροχή υπηρεσιών χονδρικής και λιανικής με βάση το εναέριο δίκτυο της εταιρείας.
Η ΔΕΗ, μέσω του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, μήκους 242.000 χλμ. και των κέντρων χαμηλής και μέσης τάσης ανά την Ελλάδα, μπορεί να δώσει τις βάσεις για να φτάσουν οι οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια και τα κτήρια σε όλη την επικράτεια, το λεγόμενο Fiber-To-The-Home. Πρόκειται για μια λύση πολύ φθηνότερη από την εγκατάσταση υπόγειου δικτύου, καθώς οι οπτικές ίνες «κουμπώνουν» επάνω στις υφιστάμενες υποδομές, δίνοντας τους και νέα αξία.
Σύμφωνα με το πλάνο της, η ΔΕΗ θα αναπτύξει το δίκτυο οπτικών ινών και θα λειτουργεί ως διαχειριστής, εκμισθώνοντάς τα σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Υπενθυμίζεται ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΗ μπαίνει στις τηλεπικοινωνίες, καθώς το είχε επιχειρήσει ξανά το 2007, με τη συμμετοχή της στην Tellas. Ένα εγχείρημα που τότε έληξε άδοξα. Είχε επενδύσει μάλιστα, μετά το 2000, περί τα 30 εκατ. ευρώ σε δίκτυο οπτικών ινών που «απλώθηκε» στην υψηλή τάση. Εκτιμάται πάντως ότι η ενίσχυση του δικτύου θα αυξήσει την υπεραξία του ΔΕΔΔΗΕ που βαίνει προς μερική ιδιωτικοποίηση.
Στην κούρσα για το Ultra-FastBroadband
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον διαγωνισμό για το μεγάλο ΣΔΙΤ του Ultra-Fast Broadband (UFBB), ύψους 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Πρόκειται για το τεράστιο έργο της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στις «λευκές περιοχές» της χώρας, στο οποίο εκτός από τους συνήθεις υπόπτους, δηλαδή τους τρεις τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μεταξύ των ενδιαφερομένων, συγκαταλέγονται ακόμη η ΔΕΗ και το σχήμα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Grid Telecom.
Ήδη, στη Νορβηγία, στην Ιρλανδία, στην Ιταλία και στη Ρουμανία, εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχουν σε κατασκευές δικτύων οπτικών ινών, επενδύοντας στην προστιθέμενη αξία που αποκτά το σε γενικές γραμμές γερασμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Το UFBB θα δημιουργήσει περισσότερες από 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps. Θα υλοποιηθεί σε 7 γεωγραφικά τμήματα (lots) στα οποία ομαδοποιούνται οι περιφέρειες ενότητες της χώρας, με το σύνολο των εκτιμώμενων συνδέσεων να έχει εκτιμηθεί σε 812.155. Σύμφωνα με την πρόσκληση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, στην κατανομή των lots έχει επιτευχθεί ισορροπία ως προς το Συνολικό Κόστος Επένδυσης και τη δημόσια χρηματοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι το IRR επί των ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) θα πρέπει να είναι ίσο.
- Γιατί οι Κούρδοι, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι υπό απειλή στη Συρία
- Επίσκεψη Δένδια στην Ντόχα για στρατιωτική συνεργασία και αμυντική βιομηχανία με μηνύματα
- Αγοραπωλησίες ακινήτων – Στο μάτι της Εφορίας οι πληρωμές με μετρητά
- Σχέση: Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι είσαι εξαρτημένος
- Απώλειες, πόλεμος και θλίψη: Οι άγνωστες ιστορίες πίσω από τα γνωστότερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια
- Κριστιάνο Ρονάλντο, πώς βγάζεις 100.000.000 $ τον χρόνο από τα social media…