Σάββατο 29 Ιουνίου 2002. Η Ελλάδα βαδίζει αμέριμνη προς το μέσον του καλοκαιριού. Βασικότερο θέμα, και στις παρέες και στα πρωτοσέλιδα, ο επικείμενος (στις 30 Ιουνίου) τελικός του Μουντιάλ 2002 μεταξύ Βραζιλίας και Γερμανίας.

Ώσπου στις 22:25, το βράδυ του Σαββάτου, σημειώνεται έκρηξη πίσω από τα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στο λιμάνι του Πειραιά.

Θα μπορούσε η έκρηξη αυτή να καταχωρηθεί ως ακόμα ένα συμβάν, που πέρα από κάποιες υλικές ζημιές δεν θα οδηγούσε πουθενά.

Όμως ο συγκεκριμένος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στα χέρια του ανθρώπου που επιχείρησε να την τοποθετήσει στο συγκεκριμένο εκείνο σημείο.

Ο δράστης είναι ζωντανός αλλά σοβαρά τραυματισμένος κι έτσι του είναι αδύνατον να διαφύγει. Βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.

Ενώ ο δράστης νοσηλεύεται φρουρούμενος, εργαστηριακή εξέταση δείχνει ότι το περίστροφο που είχε μαζί του, ανήκε στον αστυνομικό Χρήστο Μάτη που είχε δολοφονηθεί το 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας στην Εθνική Τράπεζα Πετραλώνων.

Παρ’ ότι η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη δεν είχε αναλάβει ποτέ την ευθύνη της ένοπλης εκείνης ληστείας, από τη βαλλιστική ανάλυση προέκυψε ότι οι δράστες της δολοφονίας του αστυνομικού Μάτη είχαν πραγματοποιήσει με το ίδιο 38άρι περίστροφο άλλες επτά δολοφονικές της ενέργειες.

Στις 30 Ιουνίου λοιπόν, η αστυνομία για πρώτη φορά συνδέει συγκεκριμένο άτομο με την οργάνωση της 17 Νοέμβρη που δρούσε ανενόχλητη για τρεις σχεδόν δεκαετίες και είχε δολοφονήσει 23 ανθρώπους.

Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται. Το ένα στοιχείο οδηγεί στο άλλο, ανακαλύπτονται οι γιάφκες και τα κρησφύγετα της οργάνωσης και ένα ένα προσάγονται και συλλαμβάνονται τα μέλη της.

Το καλοκαίρι εκείνο του 2002, θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως το καλοκαίρι που εξαρθρώθηκε η 17 Νοέμβρη.

«ΤΑ ΝΕΑ», 1.7.2002, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

Η εξιχνίαση

29 Ιουνίου

22:25

Σημειώνεται έκρηξη πίσω από τα εκδοτήρια της Hellas Flying Dolphins στο λιμάνι του Πειραιά. Ο άνδρας που έχει τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό τραυματίζεται σοβαρά και λίγο αργότερα μεταφέρεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Αργότερα ανακοινώνεται ότι πρόκειται για τον 40χρονο αγιογράφο, Σάββα Ξηρό.

23:30

Εντοπίζεται και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός πίσω από το εκδοτήριο. Δίπλα του εντοπίζεται σάκος με δύο χειροβομβίδες και ένα 38άρι περίστροφο. Πάνω στον τραυματισμένο Σάββα Ξηρό εντοπίζονται και κλειδιά κατοικίας.

30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου

Αποδεικνύεται ότι το 38άρι που βρέθηκε είχε κλαπεί μετά τη δολοφονία του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, στα Πετράλωνα το 1984.

Συλλαμβάνεται άνδρας 50-55 ετών ενώ έμπαινε στο εργαστήριο του Σάββα Ξηρού στον Κολωνό.

Ο Σάββας Ξηρός έχει μεταφερθεί και νοσηλεύεται φρουρούμενος υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο, Ευαγγελισμός.

Εξετάζεται η λίστα τηλεφωνικών αριθμών με τους οποίους επικοινώνησε ο Ξηρός  μέσω τηλεκάρτας. Γίνονται προσαγωγές και ερευνώνται σπίτια υπόπτων.

«ΤΑ ΝΕΑ», 2.7.2002, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

3 Ιουλίου

Η αστυνομία εντοπίζει στην Αθήνα τη «γιάφκα» της 17Ν στην οδό Πάτμου 84 στα Πατήσια. Εντός του ισόγειου διαμερίσματος βρέθηκε η σημαία της οργάνωσης, το 38άρι που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση σε επτά επιθέσεις, προκηρύξεις, αντιαρματικά όπλα και άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Συλλαμβάνονται τρία άτομα.

Η κατάσταση του Σάββα Ξηρού ο οποίος νοσηλεύεται σε καταστολή βελτιώνεται.

4 Ιουλίου

Ανάμεσα στα ευρήματα της Αστυνομίας υπάρχει και ένα 45άρι πιστόλι, που όμως δεν είναι το λεγόμενο  «ιστορικό 45άρι» και σήμα κατατεθέν της 17Ν, το οποίο δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

6-7 Ιουλίου

Το DNA του Σάββα Ξηρού ταυτοποιείται με ευρήματα DNA προηγούμενων επιθέσεων.

Ο Σάββας Ξηρός καταθέτει στην Αντιτρομοκρατική και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Διώτη.

Ανακαλύπτεται και δεύτερη γιάφκα, στην οδό Δαμάρεως 73, στο Παγκράτι. Εκεί βρέθηκε το υπόλοιπο οπλοστάσιο της οργάνωσης. Λίγες ημέρες πριν, οι τρομοκράτες, γνωρίζοντας ότι η αστυνομία ήταν πλέον κοντά και σε αυτό τους το κρησφύγετο, είχαν ρίξει σε μπανιέρα γεμάτη με νερό, όπλα για να τα «καθαρίσουν» από δακτυλικά αποτυπώματα.

«ΤΑ ΝΕΑ», 4.7.2002, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»

9 Ιουλίου

Ο Σάββας Ξηρός ομολογεί τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη

11 Ιουλίου

Δίνεται η ιατρική έγκριση για την επίσημη κατάθεση του Σάββα Ξηρού, ο οποίος καταθέτει για ώρες.

Οι αρχές αναζητούν έναν 44χρονο άνδρα, ο οποίος φερόταν να είναι το ηγετικό στέλεχος της 2ης γενιάς των μελών της 17Ν. Όπως αποκαλύπτεται το όνομα του είναι Δημήτρης Κουφοντίνας.

15 Ιουλίου

Μπαίνει για τα καλά στο προσκήνιο το όνομα του Αλέξανδρου (ή Αλέξη ή Άκη) Γιωτόπουλου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο αρχηγός της 17Ν.

15  – 17 Ιουλίου

Επιχείρηση – «σκούπα» υπόπτων για συμμετοχή στη 17Ν. Ανάμεσά τους οι αδερφοί του Σάββα, Χριστόδουλος και Βασίλης Ξηρός και ο Διονύσης Γεωργιάδης, και οι τρεις τους τελικά καταδικασθέντες.

17 Ιουλίου

Συλλαμβάνεται, στους Λειψούς Δωδεκανήσων, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Ο «Λάμπρος» όπως ήταν το ψευδώνυμό του ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί στο «δελφίνι» για Πάτμο.

18 Ιουλίου

Εντοπίζονται στη Χιλιαδού Ευβοίας και προσάγονται ο Βασίλης Τζωρτζάτος και ο Θεολόγος Ψαραδέλλης.

21 Ιουλίου

Συλλαμβάνονται οι Κώστας Καρατσώλης (στην Ηπειρο), Ηρακλής Κωστάρης (στην Πρέβεζα) και Θωμάς Σερίφης (στο Μόρφιο Θεσπρωτίας).

23 Ιουλίου

Παραδίνεται στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Τέλιος.

25 Ιουλίου

Συλλαμβάνεται στο Ελληνικό ο Πάτροκλος Τσελέντης.

26 Ιουλίου

Συλλαμβάνεται το ιδρυτικό μέλος της 17Ν, Νίκος Παπαναστασίου.

1 Αυγούστου

Συλλαμβάνεται στον Βύρωνα, ο Σωτήρης Κονδύλης.

5 Σεπτεμβρίου

Παραδίνεται στη Γενική Ασφάλεια Αττικής ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Όπως δήλωσε στις αρχές, κρυβόταν στο νησί Αγκίστρι.

«ΤΑ ΝΕΑ», 5.9.2002, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» & «ΤΑ ΝΕΑ»