Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για Παππά: Δεν τελέστηκε καμία απολύτως αξιόποινη πράξη
Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ: «Ούτε καν ενδείξεις για την τέλεση οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης»
Να μην ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος του Νίκου Παππά ζητεί με το πόρισμά του ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως διαπιστώνει, καμία απολύτως αξιόποινη πράξη δεν τελέστηκε κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ούτε καν σε επίπεδο ενδείξεων.
Όπως τονίζεται εξάλλου, οι καταθέσεις των μαρτύρων στην επιτροπή, τα έγγραφα που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία ή είδαν το φως της δημοσιότητας την ίδια περίοδο, «αποκάλυψαν το σαθρό των επιχειρημάτων της ΝΔ, καθώς και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι κατάδηλο ότι στην διερευνώμενη υπόθεση δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για την τέλεση οποιασδήποτε εγκληματικής πράξης από τον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, και ως εκ τούτου δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του για ουδεμία εκ των διερευνώμενων πράξεων».
«Άνθρακες ο θησαυρός»
Στο θέμα παρενέβη με ανάρτησή του ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δηλώνοντας: «Άνθρακες ο θησαυρός. Η κυβέρνηση προσέκρουσε με φόρα στην αλήθεια, έσπασε τα μούτρα της και ανέκρουσε πρύμναν. Η βασική κατηγορία περί δήθεν δωροληψίας για το Νίκο Παππά αποσύρεται υπό το φόβο ότι θα τους εξέθετε βαρύτατα η ίδια η δικαιοσύνη. Πήγαν για μαλλί, βγαίνουν κουρεμένοι».
Ενώ και ο εγκαλούμενος από την πλειοψηφία κ. Παππάς με δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες σημείωσε ότι «η ΝΔ συγκρούστηκε σφοδρά με την πραγματικότητα, για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία η πλειοψηφία ανακαλεί τον πυρήνα του κατηγορητηρίου της». Ο ίδιος κάνει λόγο για «ημέρα δικαίωσης»: «Μέσα σε μόλις 2,5 μήνες και για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, η πλειοψηφία μιας προανακριτικής επιτροπής, οι ίδιοι οι κατήγοροι ανακαλούν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Ήρθαν, προφανώς, σε σφοδρή σύγκρουση με τα γεγονότα και την πραγματικότητα και έκαναν όπισθεν ολοταχώς», τόνισε, αναφορικά με το ότι δεν συμπεριελήφθη στο «κατηγορητήριο» εναντίον του το αδίκημα της «δωροληψίας».
Το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ
Το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ όπως διατυπώνεται στο ξεχωριστό πόρισμα που κατέθεσε είναι ότι τόσο θέμα παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του κ. Παππά όσο και δωροψηφίας υπέρ τρίτου δεν προκύπτουν από πουθενά και συγκεκριμένα καθώς, όπως επισήμαναν κοινοβουλευτικές πηγές του κόμματος:
· «Ο Νίκος Παππάς και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στην οικονομική συναλλαγή δύο ιδιωτών, της οικογένειας Χούρι και του Χρ. Καλογρίτσα. Το ποσό έχει χαρακτηριστεί -τόσο από μάρτυρες στην Επιτροπή όσο και από τη δικαιοσύνη (διεθνής και ελληνική)- μέρος της συνεργασίας των δύο μερών και όχι “δώρο”».
· “Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, τα 3 εκατ. ευρώ νομίμως έφτασαν στην Ελλάδα, νομίμως μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της οικογένειας Καλογρίτσα, νομίμως αξιοποιήθηκαν για την έκδοση εγγυητικής επιστολής για τη συμμετοχή Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Παράλληλα, τονίζει ότι το ποσό (μετά την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών) κατέληξε στις εταιρείες Καλογρίτσα και από εκεί στην κάλυψη οφειλών τους (ΔΕΚΟ, προμηθευτές, κ.ά.) και όχι σε άλλες δραστηριότητες, π.χ. την έκδοση του Documento».
· «Ο Χρ. Καλογρίτσας, όπως ο ίδιος δήλωσε, αλλά και όπως από έγγραφα προέκυψε, δεν ήταν “μπροστινός”. Έβαλε 14,5 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Τα 8 εκατ. στο ταμείο της εταιρείας που σύστησε για τον διαγωνισμό και τα 6,5 εκατ. για να λάβει φορολογική ενημερότητα ο Βλαδίμηρος Καλογρίτσας».
· «Ο νόμος Παππά (νόμος 4339/2015), που ψηφίστηκε μήνες πριν η οικογένεια Καλογρίτσα συστήσει την εταιρεία συμμετοχής στον διαγωνισμό και πριν ο Χρ. Καλογρίτσας έρθει σε επαφή με μέλη της οικογένεια Χούρι, όπως και η προκήρυξη του διαγωνισμού, δεν έτυχαν μεταβολής».
· «Όλοι οι διαγωνιζόμενοι αντιμετωπίσθηκαν με «ίσους όρους», ο έλεγχος των εταιρειών τους, των κεφαλαίων τους και των χαρακτηριστικών τους έγιναν με τον ίδιο τρόπο, οι δεν ενστάσεις τους (εναντίον των ανταγωνιστών τους) κρίθηκαν αρνητικά από το ΣτΕ».
· «Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με σημαντικό όφελος για το δημόσιο (250 εκατ. ευρώ για 10 χρόνια), τις θέσεις εργασίας στον τηλεοπτικό κλάδο, την αναβάθμιση των παραγωγών και την εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος, που ως τότε εκκρεμούσε».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις