Τσιτσιπάς: Το «μαύρο κουτί» της συντριβής (vids)
To10.gr αναλύει τους λόγους της συντριβής του Στέφανου Τσιτσιπά στον πρώτο γύρο του Γουίμπλεντον – Τα στοιχεία που έκριναν το παιχνίδι με τον Φράνσις Τιαφό – Το… πισωγύρισμα και το μάθημα για το μέλλον.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Κατώτερος των περιστάσεων αποδείχθηκε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο παιχνίδι με τον Φράνσις Τιαφό για τον πρώτο γύρο του Γουίμπλεντον, με τον Αμερικανό να εκμεταλλεύεται την κακή εμφάνιση του Ελληνα τενίστα και να παίρνει τη νίκη με 3-0 σετ (6-4, 6-4, 6-3).
Ο συμπατριώτης μας δεν θύμισε σε τίποτα τον τενίστα που πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε στον μεγάλο τελικό του Ρολάν Γκαρός και κόντραρε στα ίσια τον Νόβακ Τζόκοβιτς και μοιραία γνώρισε την ήττα από τον Αμερικανό, Νο. 57 στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτή μάλιστα ήταν η πρώτη νίκη που πετυχαίνει ο Τιαφό απέναντι στον Τσιτσιπά, καθώς στα προηγούμενα τρία παιχνίδια που είχαν δώσει είχε κερδίσει εύκολα ο Ελληνας τενίστας.
Ο 22χρονος, παρότι στη συνέντευξη Τύπου δήλωσε έτοιμος για τη φετινή διοργάνωση, στο κορτ αποδείχθηκε ότι δεν βρισκόταν στο επίπεδο, που θα έπρεπε για ένα τέτοιο τουρνουά, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί σύντομη η πορεία του στο τρίτο γκραντ σλαμ της σεζόν.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε για τρίτη φορά σε τέσσερις συμμετοχές στον πρώτο γύρο, όπως είχε συμβεί το 2017 και το 2019. Στην πρώτη περίπτωση είχε ηττηθεί από τον Ντούσαν Λάγιοβιτς με 3-0 σετ και στη δεύτερη από τον Τόμας Φαμπιάνο με 3-2 σετ. Μόνο το 2018 τα είχε πάει καλά στο Γουίμπλεντον, όταν είχε φτάσει μέχρι τους «16». Εκεί, όμως, είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον πανύψηλο, Τζον Ισνερ, έναν… σπεσιαλίστα στο γρασίδι.
To10.gr ανοίγει το «μαύρο κουτί» της συντριβής του Στέφανου Τσιτσιπά και αναλύει τους λόγους που ηττήθηκε ο Ελληνας τενίστας στον πρώτο γύρο της φετινής διοργάνωσης.
1) Κακή προετοιμασία
Ο συμπατριώτης, μετά την εξαιρετική πορεία που πραγματοποίησε στο Ρολάν Γκαρός και τη συμμετοχή του στον μεγάλο τελικό, προτίμησε να αποσύρει τη συμμετοχή από το Χάλε και να ξεκουραστεί. Πήγε στο Λονδίνο, λοιπόν, χωρίς να έχει αγωνιστεί στο γρασίδι φέτος.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει αγωνιστεί ρυθμό. Ηταν λάθος να μην παίξει στο Χάλε και να αρκεστεί στις προπονήσεις. Οσο δυνατές και αν είναι οι προπονήσεις, τα παιχνίδια δίνουν ρυθμό και βοηθούν τους τενίστες να βρουν τα βήματα και τα χτυπήματά τους.
Η αλλαγή επιφάνειας τον επηρέασε αισθητά, ειδικά στο πρώτο σετ. Ο Φράνσις Τιαφό από την άλλη πλευρά, είχε παίξει ήδη 9 παιχνίδια στο γρασίδι πριν πάει στο Γουίμπλεντον. Ο Αμερικανός μάλιστα στις 13/6 είχε κατακτήσει τον τίτλο στο τουρνουά του Νότιγχαμ.
Η διαφορά στο ρυθμό ήταν φανερή στο σημερινό παιχνίδι, με τον Τιαφό να εκμεταλλεύεται στο έπακρον το γεγονός ότι ο Ελληνας τενίστας πήγε στο Λονδίνο χωρίς ματς στα πόδια του.
2) Το γρήγορο μπρέικ και οι χαμένες ευκαιρίες
Ο Τιαφό ήξερε ότι ο Στέφανος δεν είχε παίξει στο γρασίδι φέτος και θα χρειαστεί χρόνο για να βρει τα πατήματά του στο κορτ. Το εκμεταλλεύτηκε. Του έκανε μπρέικ στο πρώτο γκέιμ του παιχνιδιού και μπήκε από την αρχή στον ρόλο του οδηγού. Μέχρι ο συμπατριώτης να εξοικειωθεί, ο Αμερικανός είχε κάνει ήδη το 1-0, μεταφέροντας την πίεση στον Τσιτσιπά.
Ο Ελληνας τενίστας στο δεύτερο σετ ανέβασε την απόδοσή του και άρχισε να παίζει πολύ καλύτερα, σε σχέση με το πρώτο. Πάταγε πιο σταθερά στα πόδια του, αλλά και πάλι δεν ήταν ο Τσιτσιπάς που βλέπαμε στο Ρολάν Γκαρός. Δεν είχε αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του. Δεν έβγαλε το «είμαι ο καλύτερος», που βλέπαμε στο γαλλικό γκραντ σλαμ. Στους κρίσιμους πόντους έδειχνε να «λυγίζει». Στο 9ο γκέιμ δέχθηκε μπρέικ και παρότι στο 10ο είχε τρεις ευκαιρίες για να… απαντήσει, δεν κατάφερε να τις εκμεταλλευτεί. Είχε 0/3 μπρέικ πόιντς, με τον Αμερικανό να «σβήνει» τις ευκαιρίες του Στέφανου και να κάνει το 2-0.
Ο Τσιτσιπάς ήταν πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Τα πράγματα είχαν δυσκολέψει πολύ. Ο Τιαφό ήταν γεμάτος αυτοπεποίθηση και ο Ελληνας τενίστας έδειχνε ανήμπορος να βρεθεί σε θέση ισχύος στα ράλι. Ακόμα και αυτά που σέρβιρε. Στο πρώτο γκέιμ του τρίτου σετ τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο, όταν ο Αμερικανός έκανε μπρέι και βρέθηκε στο 1-0 και ουσιαστικά αγκαλιά με τη νίκη – πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Γουίμπλεντον.
Ο Στέφανος στο τρίτο σετ είχε μόλις 30% στους κερδισμένους πόντους στο δεύτερο σερβίς (3/10), ενώ συνολικά στο παιχνίδι είχε 42% (10/24). Πολύ χαμηλό ποσοστό, με τον Φράνσις από την άλλη να έχει 67% με 24/36. Μετά το μπρέικ που δέχθηκε στο τρίτο σετ, ο Ελληνας τενίστας είχε 3 ευκαιρίες για να το πάρει πίσω. Όμως και πάλι οι μεγάλοι πόντοι πήγαν στον Αμερικανό. 0/7 μπρέικ πόιντ στο παιχνίδι για τον Τσιτσιπά. Ένα νούμερο που δείχνει ότι ο Στέφανος δεν ήταν στο επίπεδο που τον είχαμε συνηθίσει στο πρόσφατο Ρολάν Γκαρός.
Δεν είχε αυτοπεποίθηση στα χτυπήματά του και ήταν φανερό ότι μπει η αμφιβολία στο μυαλό του, μετά το μπρέικ στο πρώτο γκέικ και το 1-0 στα σετ. Δεν ήταν συγκεντρωμένος στους μεγάλους πόντους, δεν μπόρεσε να βρει ποτέ ρυθμό και μοιραία ηττήθηκε.
3) Το σερβίς – βολέ του Τιαφό
Ο τρόπος που αγωνίζεται ο Φράνσις Τιαφό είναι δύσκολα διαχειρίσιμος. Παίζει σερβίς – βολέ. Σερβίρει και ανεβαίνει στο φιλέ για να τελειώσει γρήγορα τον πόντο. Τον βοηθάει στο παιχνίδι το γρασίδι και ο τρόπος που συμπεριφέρεται το μπαλάκι στο χορτάρι. Εάν βρεθεί σε καλή μέρα στο σερβίς και είναι ψύχραιμος στα χτυπήματά του στο φιλέ, είναι δύσκολο να του σπάσεις τον ρυθμό. Πρέπει να βγάλεις πολλά και σωστά passing shot. Σε κάποιες περιπτώσεις κατάφερε να περάσει ορισμένα καλά χτυπήματα, αλλά δεν ήταν πολλές.
Τον είδαμε να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και στο Ρολάν Γκαρός στο παιχνίδι με τον Ισνερ, ο οποίος επίσης παίζει αρκετά το σερβίς – βολέ. Είναι… σπαστικό να βλέπεις τον αντίπαλό σου να ανεβαίνει συνεχώς στο φιλέ και να σου… μικραίνει το γήπεδο. Είναι ένα στοιχείο το οποίο πρέπει να δουλέψει πολύ ο Τσιτσιπάς στις προπονήσεις.
Το backhand τον πλήγωσε
Στο Αυστραλιανό Οπεν και στο Ρολάν Γκαρός είδαμε τον Στέφανο να έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στο κομμάτι του backhand. Να μην κάνει πολλά αβίαστα λάθη, παρότι οι αντίπαλοί του τον «χτυπήσουν» στην αριστερή του πλευρά. Στο παιχνίδι με τον Τιαφό είδαμε τον Τσιτσιπά του 2019. Το backhand του πλήγωσε. Δεν τον δικαίωσε. Τον έκανε και πάλι να χάσει πολλούς πόντους. Εκανε 11 αβίαστα λάθη σε ground strokes με το backhand, ενώ είχε μόλις τρία winners με το backhand. Ο Τιαφό είχε μόνο 3 αβίαστα λάθη με το backhand.
Διδακτική ήττα και στροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η ήττα από τον Τιαφό μπορεί να πονάει τον Στέφανο και όλους τους θαυμαστές του, αλλά μακροπρόθεσμα ο Ελληνας τενίστας θα έχει μόνο οφέλη. Θα τον βοηθήσει να γίνει πιο σοφός τενιστικά. Όπως η αντίστοιχη που γνώρισε το 2019 από τον Τόμας Φαμπιάνο. Και πάλι στο Γουίμπλεντον και πάλι στον πρώτο γύρο. Είναι σίγουρο ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο θα δούμε έναν άλλον Τσιτσιπά. Έναν καλύτερο τενίστα. Αλλωστε, είναι μια από τις μεγάλες μας ελπίδες για ένα μετάλλιο. Ένα από τα φαβορί για το χρυσό…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις