Κύπρος: Μέχρι το Δεκέμβριο θα ξαναρχίσει τις γεωτρήσεις η αμερικανική ExxonMobil
Τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αναμένεται να ξεκινήσει ξανά το γεωτρητικό πρόγραμμα στην Κύπρο, που είχε «παγώσει» λόγω πανδημίας, με την αμερικανική ExxonMobil, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που θα προχωρήσει με γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ
Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα περί τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο αναμένεται επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου.
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας στη Βουλή, η υπουργός ανέφερε πως «σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα έχουμε δουλέψει πολύ εντατικά μαζί με την ExxonMobil, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που θα προχωρήσει με γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, μέσα προς τέλος του έτους».
Η κ. Πηλείδου σημείωσε ότι έχει ήδη υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο και βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών, οι οποίες είναι τυπικές και δεν αναμένεται να καθυστερήσουν. Έχουν αρχίσει, επεσήμανε, να καταφθάνουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, για να λάβουν μέρος στη διαδικασία των γεωτρήσεων.
«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, ελπίζουμε πως δεν θα έχουμε εκπλήξεις και δεν αναμένουμε εκπλήξεις όσον αφορά το θέμα της πανδημίας. Αναμένουμε Νοέμβριο με Δεκέμβριο το πολύ, να ξεκινήσει ξανά το γεωτρητικό πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η ΕΝΙ ΤΟΤΑL, με την οποία επίσης γίνονται διαβουλεύσεις και προχωρούμε με τον σχεδιασμό», κατέληξε.
Τι θα κάνει η Τουρκία;
Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Τουρκίας, καθώς ενάμιση χρόνο πριν, το Νοέμβριο του 2018 και, μάλιστα, την ώρα που το γεωτρύπανο της ExxonMobil βρισκόταν στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και ερευνούσε για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Άγκυρα εκτόξευε ανοιχτές απειλές, με αποδέκτη όποια εταιρεία «τολμήσει» να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ωστόσο, η εμπλοκή των ΗΠΑ εμπόδισε την Άγκυρα να κλιμακώσει, στο συγκεκριμένο σημείο τουλάχιστον, την ένταση.
Διαρκές τουρκικό επιχείρημα ήταν – και μάλλον, παραμένει – η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, παρά τη συντήρηση ενός «εμπόλεμου» κλίματος που η ίδια εφαρμόζει.
Και αυτό, επειδή η περιοχή εκτιμάται ότι είναι πλούσια σε κοιτάσματα αερίου, με αποτέλεσμα να καθίσταται πηγή διαρκούς έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Λευκωσίας και όχι μόνο.
Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως σε άρθρο του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η Exxon Mobil μπορεί να αντιμετωπίσει μια ναυμαχία στην κυπριακή ΑΟΖ», το περιοδικό Forbes είχε εκφράσει φόβους τότε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούσε να αντιδράσει η Τουρκία.
- Το επτά το γνωστό: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες
- ΗΠΑ: 3η εκτέλεση με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα – Πάσχιζε να αναπνεύσει για αρκετά λεπτά
- Κύπρος: Γεωτρήσεις ξεκινά η ExxonMobil στα οικόπεδα 5 και 10 τον Ιανουάριο
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του