Περί καινοτομίας ο λόγος…
Το πιο ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι ολοκληρωμένες προτάσεις επιστημονικής έρευνας βρίσκουν ανταπόκριση και διέξοδο στην αγορά
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Η καινοτομία δεν είναι απλώς μια «πιασάρικη» λέξη που συνεχίζει δίχως μέτρο να καταναλώνεται σε θορυβώδεις εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων αλλά ένα απαραίτητο συστατικό του μείγματος που τροφοδοτεί – και πρέπει να τροφοδοτεί- την προοπτική μιας βιώσιμης ανάπτυξης στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας.
Τώρα πιά δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με έξυπνες ιδέες φιλόδοξων νεανικών ομάδων – υπάρχουν και εκείνες και θα συνεχίσουν να υπάρχουν- αλλά με ολοκληρωμένες προτάσεις που απευθύνονται στην αγορά για επιχειρηματική και εμπορική αξιοποίηση. Μάλιστα, στις περισσότερες αυτών των περιπτώσεων οι ολοκληρωμένες αυτές προτάσεις προέρχονται από πανεπιστημιακά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα – δημόσια σε κάθε περίπτωση.
Το πιο σημαντικό και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι ολοκληρωμένες αυτές προτάσεις προϊόν επιστημονικής έρευνας βρίσκουν ανταπόκριση αλλά και διέξοδο στην ίδια την αγορά. Πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος – με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)- απένειμε τα βραβεία τους στα μέλη μιας ερευνητικής ομάδας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που διακρίθηκε στον 4ο Διαγωνισμό Ερευνητών που διοργάνωσε ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Η ίδια η παρουσία του καθηγητή Παπαδήμου – που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη οικονομική σημασία και την αναπτυξιακή διάσταση της έρευνας και της καινοτομίας- προσέδωσε ένα νέο νόημα σε αυτή την απαιτητική, επίμονη και δίχως άλλο πολύχρονη διαδικασία. Η βραβευμένη ομάδα για μια «Μέθοδο κατασκευής ολοκληρωμένου πλασμα-φωτονικού βιοαισθητήρα και συσκευή για το σκοπό αυτό» αποτελείται από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής Νίκο Πλέρο ( που δεν παρέλειψε από τη σκηνή της βράβευσης να ευχαριστήσει τους φοιτητές τους και να υπερασπιστεί το δικαίωμα της αμφισβήτησης των νέων), από τους ερευνητές του Τμήματος Πληροφορικής Δημήτρη Τσιώκου, Δήμητρα Κετζάκη, Γιώργο Ντάμπο και την ερευνήτρια του ΑΜΟ Anna Lena Giesecke.
Σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο διαβάζω: «Η εφεύρεση αφορά σε μία νέα πλατφόρμα ανίχνευσης βιομορίων η οποία μπορεί να επιταχύνει αλλά ταυτόχρονα και να απλοποιήσει τις διαγνωστικές διαδικασίες σε μία πληθώρα ιατρικών και άλλων εφαρμογών».
Η νέα αυτή τεχνολογία αφορά σε νέες μικρο- και νανο-δομές οι οποίες επιτρέπουν την ολοκλήρωση σύνθετων φωτονικών κυκλωμάτων αισθητήρων σε μορφή chip μαζικής παραγωγής.
Το chip αυτό δύναται να διαμορφωθεί έτσι ώστε να ανιχνεύει και να μετράει με μεγάλη ακρίβεια και ταχύτητα σχεδόν κάθε πιθανό βιοδείκτη όπως, πρωτεΐνες, αντισώματα, DNA/RNA, μικρά μόρια, παθογόνους μικροοργανισμούς, ιούς και άλλα.
Με την τεχνολογία της εφεύρεσης γίνεται πλέον εφικτός ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των ταχειών τεστ (rapid test)με τα πλεονεκτήματα των ακριβών και πολύπλοκων οργάνων ενός μικροβιολογικού εργαστηρίου.
Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι ανυπολόγιστος αν κανείς συμπεριλάβει όλες τις πιθανές εφαρμογές. Επικεντρώνοντας μόνο σε ιατρικές εφαρμογές και ασθένειες που απαιτούν άμεση διάγνωση και θεραπεία όπως οι λοιμώξεις, τα πλεονεκτήματα θα είναι καθοριστικά.
Επιταχύνοντας τη θεραπεία οξειών λοιμώξεων όπως, βακτηριακές λοιμώξεις, σηψαιμία, επιθετικές ιογενής λοιμώξεις όπως ο COVID19, μηνιγγίτιδα και άλλες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τη θνησιμότητα, την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, τα ανθεκτικά μικρόβια αλλά και το τεράστιο κόστος με το οποίο αυτά επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας».Η εφεύρεση αυτή ήδη αξιοποιείται από μια startup εταιρεία την bialoom (https://bialoom.com/) στην ιδρυτική ομάδα της οποίας συμμετέχει ο ερευνητής Δημήτρης Τσιώκος. Η τελευταία έχει βάλει όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να βγάλει στην αγορά διαγνωστικά τεστ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις