Πυρηνικές τεχνικές στην πρόληψη ζωονόσων και στη ζωική παραγωγή
Οι πυρηνικές τεχνικές παρέχουν ανταγωνιστικές και συχνά μοναδικές λύσεις για την καταπολέμηση της πείνας, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας των τροφίμων.
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- Έλτον Τζον και Φαρέλ Γουίλιαμς: Στη βραχεία λίστα για το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
Στην πρόληψη των κρουσμάτων ζωικών ασθενειών που μπορεί να προκαλέσει ανθρώπινες πανδημίες, όπως το COVID-19, καθώς και στους τρόπους ενίσχυσης της βιώσιμης ζωικής παραγωγής για τη διατροφή εστιάζει ο FAO και ο ΔΟΑΕ, ανοίγοντας τις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου για την Αειφόρο Ζωική Παραγωγή και Υγεία.
Το Διεθνές Συμπόσιο για την Αειφόρο Ζωική Παραγωγή και Υγεία ουσιαστικά συγκεντρώνει περισσότερους από 2.000 διεθνείς εμπειρογνώμονες στην κτηνιατρική, τη γενετική και τη βιοχημεία, μεταξύ άλλων επιστημονικών τομέων, οι οποίοι και συζητούν θέματα όπως η ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης και η αντίδραση σε κρούσματα, η πρόοδος στην ανάπτυξη εμβολίων ζωικών ασθενειών και τα τελευταία εργαλεία βιοχημείας για τη βελτίωση της παραγωγής ζώων, της αναπαραγωγής και της διατροφής.
«Η βιώσιμη παραγωγή ζώων και τα συστήματα υγείας των ζώων είναι απαραίτητα για την επίτευξη των τεσσάρων στόχων: την καλύτερη παραγωγή, την καλύτερη διατροφή, ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ζωή, χωρίς να μένει κανένας πίσω», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του FAO QU Dongyu.
«Η προστασία της υγείας των ζώων βρίσκεται στον πυρήνα της δουλειάς μας. Αυτό το Συμπόσιο είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για να συζητήσουμε την πρόοδο, αλλά το πιο σημαντικό, για να προβλέψουμε το μέλλον», πρόσθεσε.
«Η εντολή του ΔΟΑΕ για την προώθηση των πυρηνικών τεχνολογιών και των ειρηνικών εφαρμογών τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία, τα τρόφιμα και τη γεωργία», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.
Το Εργαστήριο Ζωικής Παραγωγής και Υγείας του ΔΟΑΕ, το οποίο αποτελεί μέρος του Κοινού Κέντρου Πυρηνικών Τεχνικών FAO/IAEA για τη Διατροφή και τη Γεωργία, έχει πραγματοποιήσει ζωτικές εργασίες έρευνας και ανάπτυξης για να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν ζωικά και ζωονοσογόνα νοσήματα, όπως η γρίπη των πτηνών, η αφρικανική πανώλη των χοίρων κ.α. την τελευταία δεκαετία.
Με το σύστημα ζωικής παραγωγής να εντείνεται σε πολλά μέρη του κόσμου για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις για τρόφιμα με βάση τα ζώα, το συμπόσιο θα εξετάσει τις προκλήσεις και τις πιθανές στρατηγικές για τον έλεγχο των αναδυόμενων και επανεμφανιζόμενων μολυσματικών ασθενειών, ειδικά με την προσέγγιση One Health.
Το One Health αναγνωρίζει τη διασύνδεση της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Αυτή η διεπιστημονική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την επίτευξη της βέλτιστης πλανητικής υγείας και των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης έως το 2030.
Δέκα χρόνια επέκτασης της εξάλειψης της ασθένειας rinderpest
Το Συμπόσιο συμπίπτει με τα δέκα χρόνια από την επιτυχή εξάλειψη του rinderpest (πανώλη των βοοειδών)- τη δεύτερη ιογενή νόσο που έχει εξαλειφθεί παγκοσμίως, μετά την εξάλειψη της ευλογιάς το 1980.
Για αιώνες, τα παράσιτα βοοειδών και άγριων ζώων απειλούσαν σοβαρά την επισιτιστική ασφάλεια, ειδικά στην Αφρική και την Ασία. Η εξάλειψή του δηλώθηκε το 2011 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων, με έδρα το Παρίσι, μετά από μια διεθνή προσπάθεια που υποστηρίχθηκε από την υποστήριξη του FAO και του ΔΟΑΕ για την ανάπτυξη εργαλείων για τον γρήγορο εντοπισμό και την αποτελεσματική παρακολούθηση περιπτώσεων rinderpest.
«Η εξάλειψη του rinderpest είναι ένα τέλειο παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των καλών συνεργασιών», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του OIE Monique Eloit στις εναρκτήριες παρατηρήσεις της. Η επιτήρηση, πρόσθεσε, είναι ένα ουσιαστικό συστατικό της πρόληψης ασθενειών μαζί με τα εμβόλια και το Κοινό Κέντρο FAO/IAEA διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Αν και το rinderpest δεν εμφανίζεται πλέον σε ζώα, το υλικό που περιέχει ιό rinderpest αποθηκεύεται σε εργαστήρια περισσότερων από 20 χωρών, άρα παραμένει ο κίνδυνος… μέσω ακούσιας ή κακόβουλης απελευθέρωσης.
Κοινό Κέντρο Πυρηνικών Τεχνικών FAO/IAEA στα Τρόφιμα και τη Γεωργία
Οι πυρηνικές τεχνολογίες παρέχουν ανταγωνιστικές και συχνά μοναδικές λύσεις για την καταπολέμηση της πείνας, τη μείωση του υποσιτισμού, τη βελτίωση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αυθεντικότητας των τροφίμων. Ο FAO και ο ΔΟΑΕ έχουν αναπτύξει στρατηγική συνεργασία για να βοηθήσουν τα μέλη να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες με ασφάλεια.
Το 2021 η μακροχρόνια συνεργασία ενισχύθηκε μέσω της αναβάθμισης του Κοινού Τμήματος στο Κοινό Κέντρο FAO/IAEA. Ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1964, το Κοινό Κέντρο και το Εργαστήριο Γεωργίας και Βιοτεχνολογίας συντονίζει και υποστηρίζει την εφαρμοσμένη έρευνα μέσω περισσότερων από 25 συντονισμένων ερευνητικών έργων ετησίως, όπου συνεργάζονται περισσότερα από 400 διεθνή και εθνικά ερευνητικά ιδρύματα και πειραματικοί σταθμοί.
Υποστηρίζει επίσης περισσότερα από 200 εθνικά και περιφερειακά έργα τεχνικής συνεργασίας κάθε χρόνο για τη μεταφορά αυτών των τεχνολογιών στα μέλη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις