Εστίαση δύο ταχυτήτων: Αλλαγές στον «οδικό χάρτη» πριν τον… εκτροχιασμό
Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της εστίασης μετά τις 15 Ιουλίου, με τους επιχειρηματίες να αντιδρούν και να προειδοποιούν για ζημιά στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση δρομολογεί αλλαγές στα μέτρα που ανακοίνωσε.
- Σοκ στο Χόλιγουντ: Πέθανε ο σκηνοθέτης και σύζυγος της Όμπρεϊ Πλάζα, Τζεφ Μπαένα
- Άφαντοι οι δύο δραπέτες - Με τέσσερις ώρες καθυστέρηση ενημερώθηκε η αστυνομία από τις φυλακές Κασσαβέτειας
- Σκάνδαλα, αντιδράσεις και cancel: Οι διάσημοι που έχασαν τους περισσότερους followers στα social media το 2024
- Βαρκελώνη: Στο κρύο οι τουρίστες λόγω απαγόρευσης εξωτερικών σομπών
Έντονες αντιδράσεις αλλά και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας από το κοροναϊό.
Ουσιαστικά, οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το νέο μοντέλο, το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την εστίαση δημιουργώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.
Ενδεικτική των αντιδράσεων είναι η ανακοίνωση του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης, η οποία χαρακτηρίζει «δυστοπική» την πρόταση της κυβέρνησης για διαχωρισμό των μαγαζιών σε αμιγή και μεικτά και εκτιμά ότι ο διαχωρισμός δημιουργεί «κοινωνικούς αυτοματισμούς, μαγαζιά πολλών ταχυτήτων και τελικά αθέμιτο ανταγωνισμό».
Διασκέδαση δύο ταχυτήτων
Στην πρώτη ταχύτητα βρίσκονται οι Covid-free επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές θα δέχονται μόνον εμβολιασμένους, εφόσον έχουν παρέλθει 14 ημέρες και από την δεύτερη δόση του εμβολίου, είτε θα δέχονται πελάτες οι οποίοι έχουν νοσήσει μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα αποτελεί και το «διαβατήριο» για τον πελάτη, που θέλει να επισκεφθεί ένα Covid-free εστιατόριο, μία καφετέρια ή ένα μπαρ.
Όσοι επιχειρηματίες αποφασίσουν να υιοθετήσουν το Covid free μοντέλο, θα κερδίσουν μεγαλύτερη πληρότητα, η οποία θα φθάνει στο 85%, ενώ οι πελάτες, ακόμη και όταν θα βρίσκονται όρθιοι εντός του καταστήματος, δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκα. Η πληρότητα μειώνεται στα κέντρα διασκέδασης στο 60%.
Στη δεύτερη ταχύτητα, οι επιχειρήσεις θα δέχονται τόσο εμβολιασμένους, όσο και ανεμβολίαστους πελάτες. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρωτόκολλα λειτουργίας είναι αυστηρότερα.
Για να επισκεφθεί, για παράδειγμα, ένας πελάτης ένα εστιατόριο που λειτουργεί σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει κάνει μοριακό ή rapid test.
H πληρότητα γι’ αυτή την κατηγορία των επιχειρήσεων θα είναι στο 50%, ενώ η πληρότητα είναι πολύ χαμηλότερη – στο 25% – για τα κλαμπ και τα μουσικά κέντρα. Οι ανήλικοι θα μπορούν να προσέρχονται με δήλωση self-test γονέα.
Έρχονται αλλαγές μετά τις αντιδράσεις
Μετά τις αντιδράσεις, τόσο από τους επιχειρηματίες, όσο και από τους πολίτες οι κυβέρνηση ετοιμάζει κάποιες τροποποιήσεις.
Η πρώτη τροποποίηση αφορά ένα ζήτημα για το οποίο δέχτηκαν πολλά παράπονα και είναι η σχέση των τετραγωνικών και των ατόμων που θα επιτρέπονται σε αυτά, κυρίως στα θεάματα, αλλά και στην εστίαση.
Οι επιχειρηματίες των συγκεκριμένων κλάδων δηλώνουν ότι «δεν βγαίνει» αυτός ο αριθμός ατόμων και εφόσον θα βρίσκονται μέσα στους χώρους εμβολιασμένοι θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η πληρότητα.
Έτσι, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται τροποποιήσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν προσεχώς.
Ακόμα, προβληματισμός επικρατεί για τα καταστήματα που έχουν τόσο εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Για παράδειγμα, σε ένα μαγαζί που θα έχει και εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ένας άνθρωπος που δεν έχει εμβολιαστεί, βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει ούτε τους κοινόχρηστους χώρους, ούτε για παράδειγμα την τουαλέτα.
Αυτά τα ζητήματα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να διευθετήσει, μέσω των νέων κυβερνητικών διευκρινήσεων.
Πώς θα λειτουργήσουν τα Covid-free εστιατόρια και μπαρ
Την ίδια στιγμή, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όπως για παράδειγμα πως θα γνωρίζουμε αν ένα κατάστημα είναι covid-free ή όχι, αν τα self test θα γίνονται αποδεκτά, ποιος θα κάνει τους ελέγχους και αν θα είναι υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι στα εστιατόρια να εμβολιαστούν.
Το MEGA συγκέντρωσε τις σημαντικότερες ερωτήσεις και απαντά.
- Eρώτηση: Πως θα γνωρίζει ο πελάτης εάν ένα κατάστημα είναι αμιγές ή μικτό;
- Απάντηση: Στην είσοδο θα υπάρχει ειδική σήμανση
- Ερώτηση: Κάποιος ανεμβολίαστος που δεν θα έχει κάνει το τεστ θα μπορεί να μπει σε μπαρ ή εστιατόριο;
- Απάντηση: Όχι. Η είσοδος θα απαγορεύεται σε αυτή την περίπτωση.
- Ερώτηση: Ποιος θα ελέγχει την είσοδο των πελατών;
- Απάντηση: Ο επιχειρηματίας θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο
- Ερώτηση: Self test θα γινεται δεκτό;
- Απάντηση: Όχι. Δεκτά θα γίνονται μόνο rapid tests ή PCR. Self test θα γίνονται δεκτά μόνο για ανήλικα παιδιά.
- Ερώτηση: Ποιος θα καλύπτει το κόστος του test;
- Απάντηση: Το κόστος επιβαρύνεται ο πελάτης
- Ερώτηση: Οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο όπως οι πελάτες;
- Απάντηση: Όχι. Δεν υπάρχει αυτή η υποχρέωση.
- Ερώτηση: Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των μέτρων;
- Απάντηση: Η ΕΛΑΣ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις