Πατέντα του ΑΠΘ βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Το ΑΠΘ συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΟΒΙ με έξι αιτήσεις που αφορούσαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου.
- Αεροπλάνο έκανε 9 ώρες πτήση από Λονδίνο σε... Λονδίνο – Τι προκάλεσε το απίστευτο ταξίδι
- Απίστευτο περιστατικό σε μαιευτήριο - Μπέρδεψαν τα μωρά και το κατάλαβαν μετά από 55 χρόνια
- Πώς παχαίνουμε εισπνέοντας μολυσμένους ρύπους - Τι δείχνουν μελέτες
- Η Μπιγιονσέ ποζάρει πάνω σε μοτοσικλέτα σαν άλλη Μπέτι Ντέιβις
Μια «πατέντα» του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βραβεύτηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην 4η Απονομή Βραβείων σε Έλληνες Εφευρέτες. Η τιμητική διάκριση δόθηκε σε ομάδα ερευνητών/ερευνητριών του Ιδρύματος στην 4η Απονομή Βραβείων σε Έλληνες Εφευρέτες που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Ειδικότερα, το ένα από τα δύο βραβεία της κατηγορίας «εφεύρεση στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος για λογαριασμό Πανεπιστημίου ή Ερευνητικού Κέντρου» και το μοναδικό που αφορά ελληνικό Πανεπιστήμιο απονεμήθηκε στο Αριστοτέλειο για την εφεύρεση με τίτλο «Μέθοδος Κατασκευής Ολοκληρωμένου Πλασμο-Φωτονικού Βιοαισθητήρα και Συσκευή για το Σκοπό αυτό» και συγκεκριμένα στους Δημήτρη Τσιώκο, Νίκο Πλέρο, Γιώργο Ντάμπο, Δήμητρα Κετζάκη και Anna Lena Giesecke.
«Συγχαίρω θερμά τις εκλεκτές συναδέλφισσες και τους εκλεκτούς συναδέλφους του Πανεπιστημίου μας για τη βράβευσή τους» ανέφερε σχετικά ο πρύτανης του Ιδρύματος Νικός Παπαϊωάννου, που πρόσθεσε ότι «η διάκριση αυτή αντανακλά την ποιότητα της έρευνας που παράγεται στο ΑΠΘ, αλλά και την προστιθέμενη αξία της διεπιστημονικότητας για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων με διεθνή ακτινοβολία». «Διαρκής μέριμνά μας είναι η προβολή του έργου και των επιτευγμάτων των μελών της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας, καθώς και η διεύρυνση των δυνατοτήτων για την αξιοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Παπαιωάννου.
Όπως εξήγησε ο κ. Πλέρος, «ο συγκεκριμένος αισθητήρας ξεκίνησε ως μια ιδέα πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη χρηματοδότησή της μέσω ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου».
«Με τη λήξη του έργου, είχαμε πλέον καταφέρει να αναπτύξουμε πειραματικά στο ΑΠΘ ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που αξιοποιεί το φως για να ανιχνεύει τη σύσταση μιας ουσίας και το οποίο αποτελεί σήμερα τη βάση του εγχειρήματος της Bialoom και του Δρ. Τσιώκου» ανέφερε.
«Είμαι πολύ περήφανος για τους διδακτορικούς φοιτητές μου και τα μέλη της ερευνητικής μας ομάδας, που η δουλειά τους οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα τα οποία υπογραμμίζουν την ποιότητα της έρευνας που μπορεί να υπάρξει στα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στο ΑΠΘ, παρά τις αυξημένες δυσκολίες της ελληνικής πραγματικότητας.
Επιπλέον, το βραβείο αυτό και η συγκεκριμένη ευρεσιτεχνία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πόσο σημαντική είναι η οργανωμένη και σωστή λειτουργία μηχανισμών υποστήριξης και ανάδειξης της έρευνας μέσα σε ένα Πανεπιστήμιο: χωρίς την καθοριστική συμβολή του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ και των ανθρώπων που το στελεχώνουν θα ήταν μάλλον αδύνατον να μετατραπεί η έρευνά μας σε ευρεσιτεχνία και να βραβευθεί».
Το συγκεκριμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας οδήγησε τον μεταδιδακτορικό ερευνητή της διεπιστημονικής ομάδας Winphos,Δημήτρη Τσιώκο, στην ίδρυση της νεοφυούς επιχείρησης Βialoom με αποστολή να λύσει το πρόβλημα της ταχείας αλλά αξιόπιστης διάγνωσης οξέων λοιμώξεων στο σημείο φροντίδας.
Η επιχείρηση, μάλιστα, αναπτύσσει μία καινοτόμο συσκευή για την ταχύτερη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη θεραπεία της σηψαιμίας, η οποία έχει ήδη προσελκύσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον επενδυτών και επιδιώκει την είσοδο στην αγορά των ιατρικών και παραϊατρικών συσκευών.
«Η διάκριση αυτή είναι άκρως τιμητική για εμάς. Έρχεται ως επιβράβευση της σκληρής δουλειάς ετών στο Πανεπιστήμιο, αλλά και ως αναγνώριση της ανάγκης για την αξιοποίηση της εφεύρεσης», επισήμανε ο κ. Τσιώκος.
Το ΑΠΘ συμμετείχε στον διαγωνισμό του ΟΒΙ με έξι αιτήσεις που αφορούσαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΛΚΕ ΑΠΘ το οποίο προωθεί και διαχειρίζεται την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Πανεπιστημίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις