Αφρική: Φόβοι για μία νέα «Ινδία»
Η «Μαύρη Ήπειρος» άντεξε στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, κυρίως χάρη στο νεαρό του πληθυσμού της. Τώρα, η παραλλαγή Δέλτα «γονατίζει» την ανεμβολίαστη Αφρική
- Σε κρίσιμη κατάσταση έφηβος που μολύνθηκε από τη γρίπη των πτηνών
- Αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής για τις αμυντικές δαπάνες – Τι θα γίνει με τα Ταμεία Συνοχής
- Οι αναρτήσεις της Ειρήνης μετά το θάνατο κάθε παιδιού στην Αμαλιάδα
- Πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν την Βηρυτό, η Χεζμπολάχ χτυπάει το Τελ Αβίβ
Στη Νότιο Αφρική, συγγενείς ασθενών με κοροναϊό αναγκάζονται πια να ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν μία ελεύθερη κλίνη σε μονάδα εντατικής.
Στη μεγαλύτερη πόλη της, το Γιοχάνεσμπουργκ, ασθενείς πεθαίνουν ελλείψει οξυγόνου στην αναμονή για εισαγωγή σε νοσοκομεία, που σε ορισμένες περιπτώσεις -αναφέρου γιατροί- μπορεί να φτάσει και τις τρεις ημέρες.
Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ουγκάντας, εν τω μεταξύ, 30 νοσηλευόμενοι με Covid-19 στη ΜΕΘ πέθαναν μέσα στην ίδια βραδιά μέσα στον Ιούνιο, εξαιτίας ελλείψεων σε ιατρικό οξυγόνο.
Στην πρωτεύουσα της Ζάμπια, στη Λουσάκα, τα νεκροτομεία έχουν σχεδόν γεμίσει.
Οι σκηνές θυμίζουν την κατάσταση στην Ινδία προ λίγων εβδομάδων.
Πλην όμως αυτή η επανάληψη της ιστορίας, στην πιο τραγική μορφή της, γίνεται σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία, καθώς το ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος του κοροναϊού, γνωστό πλέον ως Δέλτα, σαρώνει την πιο ανεμβολίαστη ήπειρο του πλανήτη.
Ούτε ένα μήνα, λοιπόν, αφότου οι ισχυροί αυτού του κόσμου, του ομίλου των G7, υποσχέθηκαν 1 εκατομμύριο δόσεις στις φτωχότερες χώρες -πλην όμως αργότερα μέσα στο έτος- Αφρική βιώνει πλέον τον δικό της εφιάλτη.
Συνολικά στην ήπειρο -όπου έχει μέχρι στιγμής καταστεί δυνατό να εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 1,1% των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων της- τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 31% και οι θάνατοι κατά 19%, μόλις μέσα στην τελευταία εβδομάδα.
Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί σε 13 από τις 54 χώρες της -όσες τουλάχιστον έχουν τα μέσα για να το διαπιστώσουν και να το αναφέρουν.
Σε αρκετές, ευθύνεται πλέον για τη συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων.
Στη Νότια Αφρική, τα τρία τέταρτα των καταγεγραμμένων είναι από το στέλεχος Δέλτα.
Στο Κογκό, εντοπίστηκε στο 79% των θετικών δειγμάτων.
Στην Ουγκάντα, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 97%.
Η μία μετά την άλλη, χώρες -κυρίως στα ανατολικά και νότια- βλέπουν τα νοσοκομεία τους να γεμίζουν και τα αποθέματά τους σε ιατρικό οξυγόνο να μειώνονται.
Οι δε φιάλες οξυγόνου στο εμπόριο πωλούνται πια «χρυσάφι».
Ενδεικτικά, αναφέρει η Wall Street Journal– στη Νότια Αφρική η τιμή τους εκτινάχθηκε μέσα στην περασμένη εβδομάδα από τα 1.400 στα 35.000 ραντ: ποσό σχεδόν διπλάσιο από έναν μέσο μισθό.
Απουσία εμβολίων, αλλά και εν γένει κυβερνητικών σχεδιασμών, οι ελπίδες ότι οι προηγούμενες μολύνσεις από άλλα παραλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού θα μπορούσαν να αποτελέσουν μία κάποια ασπίδα ήδη διαψεύδονται.
Αυτή τη φορά, με το Δέλτα, ούτε το νεαρό του γενικού αφρικανικού πληθυσμού δεν μπορεί να θεωρηθεί -όπως πριν- μία τύπου σωτηρία.
Επιδημιολόγοι εκφράζουν φόβους για μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή, αλλά για να τον κίνδυνο εμφάνισης μιας νέας, ακόμη πιο επικίνδυνης παραλλαγής του κοροναϊού -όπως συνέβη, άλλωστε, προσφάτως στην Ινδία.
Μην έχοντας άλλα μέσα, πέρα από τα lockdowns -που οι περισσότερες κυβερνήσεις επανέφεραν με μισή καρδιά, λόγω της οικονομικής κρίσης- ο πρόεδρος της Ουγκάντα κάλεσε τις προάλλες τα 42 εκατομμύρια των συμπολιτών του σε κοινή προσευχή για ένα θαύμα.
Στο μεσοδιάστημα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, απαγορεύτηκε ακόμη και η ανακοίνωση των ονομάτων των νεκρών από κοροναϊό, ώστε να αποφευχθεί τυχόν συνωστισμός στις πάμπολλες κηδείες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις