Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αψέντι: Μυστικά για την «πράσινη νεράιδα» που γοητεύει

Αψέντι: Μυστικά για την «πράσινη νεράιδα» που γοητεύει

Το αψέντι ήταν ένα από τα μόνα αλκοολούχα που είχαν απαγορευτεί από τις κυβερνήσεις στις αρχές του 1900 εξαιτίας της αύξησης της δημοτικότητάς του

Το αψέντι μάλλον κερδίζει την πρωτιά όσον αφορά…την παραπληροφόρηση. Μύθοι και νεράιδες έχουν χαρακτηρίσει αυτό το «μυθικό» αλκοολούχο ποτό. Εξάλλου, οι αναφορές του είτε ως «πράσινη νεράιδα» είτε ως «πράσινο φίδι» μάς βάζουν απευθείας σε ένα μυστηριακό κλίμα.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα βασικά. Σύμφωνα με το olivemagazin.gr η Αρτεμισία το αψίνθιο ή Αψιθιά (Artemisia absinthium)είναι το πρωταρχικό συστατικό στο αψέντι που του δίνει αυτήν την αξιοσημείωτη «βοτανική» πικράδα του που έχει συσχετιστεί από την αρχαιότητα με θεούς και μαγεία.

Το αψέντι ήταν επίσης ένα από τα μόνα αλκοολούχα που είχαν απαγορευτεί από τις κυβερνήσεις στις αρχές του 1900 εξαιτίας της αύξησης της δημοτικότητάς του σε μια εποχή όπου τα κινήματα ενάντια στο αλκοόλ γινόντουσαν όλο και πιο αυστηρά στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να αναφέρουμε πως το 1912 απαγορεύτηκε στις ΗΠΑ, ενώ επέστρεψε το 2007. Γύρω στο 1990 επιστρέφει και στην Ευρώπη.

Μπορεί, λοιπόν, το αψέντι να έχει αντιμετωπιστεί ως θεϊκό μαγικό φίλτρο, αλλά και ως σατανικό, ωστόσο υπάρχει και η αλήθεια. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ποτό που αξίζει να γνωρίσουμε.

1. Το αψέντι έχει ιδιαίτερη γεύση

Για τους περισσότερους ανθρώπους η κυρίαρχη πικρή γεύση των συστατικών του είναι τουλάχιστον περίεργη. Θα χρειαστεί χρόνο κάποιος για να τη συνηθίσει. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκόολ, 60-70%, οπότε χρειάζεται αραίωση. Μια καλή πρόταση για να ξεκινήσει ένας αρχάριος είναι να επιλέξει το Pernod. Ένα άλλο κλασικό αψέντι είναι το Vieux Pontarlier.

2. Το αψέντι δεν προκαλεί παραισθήσεις

Αυτή είναι ίσως η πιο διαδεδομένη παραφιλολογία σχετικά με το αψέντι. Κανένα συστατικό του δεν προκαλεί ψευδαισθήσεις. Αυτή η φήμη ξεκίνησε από το γεγονός ότι η αψιθιά περιέχει μια χημική ουσία που ονομάζεται thujone (θυϊόνη) που μπορεί να προκαλέσει όντως κάποιους σπασμούς σε εξαιρετικά υψηλές δόσεις. Αλλά για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να έχει πιει τόσο πολύ αλκοόλ, που θα ήταν ήδη νεκρός πριν προλάβει να νιώσει την όποια επίδραση. Επιπλέον, η θυϊόνη υπάρχει και σε ροφήματα όπως το φασκόμηλο, το οποίο είναι τελείως ακίνδυνο σε φυσιολογικές ποσότητες.

3. Το αψέντι περιέχει 3 βασικά συστατικά: αψιθιά, γλυκάνισο και μαραθόσπορο

Το αψέντι φτιάχνεται από την απόσταξη ουδέτερης αλκοόλης με την «ιερή τριάδα»: την αψιθιά, τον γλυκάνισο και τον μαραθόσπορο. Άλλα συστατικά που προστίθενται συνήθως μπορεί να είναι: ύσσωπος, μελισσόχορτο και αστεροειδής γλυκάνισος.

4. Το αψέντι είναι vintage

Το αψέντι το συναντάμε στη Βίβλο, αλλά και σε αρχαία αιγυπτιακά και συριακά κείμενα. Τότε, το αψέντι ήταν μια απλούστερη συνταγή, αποτελούμενη απλώς από κρασί με αψιθιά. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών: όπως ίκτερος, εμμηνορροϊκός πόνος, αναιμία και κακή αναπνοή. Με την πάροδο των αιώνων, το αψέντι σταδιακά άλλαξε από ιατρικό σε αναψυκτικό, με τη συνταγή που τώρα θεωρούμε ως σύγχρονο αψέντι να εμφανίζεται σε φαρμακεία στην Ελβετία από τα τέλη του 1700.

5. Η παραδοσιακή μέθοδος κατανάλωσής του είναι με κρύο νερό και ζάχαρη

Η κλασική μέθοδος απόλαυσής του περιλαμβάνει έναν κύβο ζάχαρης σε ένα τρυπητό μεταλλικό κουτάλι (κουτάλι για αψέντι) που τοποθετείται πάνω από το ποτήρι. Παγωμένο νερό στάζει πάνω στο κύβο ζάχαρης, ώστε να αναμειχθεί το γλυκό νερό με το αψέντι. Το μείγμα αποτελείται από 3-5 μέρη νερού με 1 μέρος από αψέντι.

6. Το φαινόμενο Absinthe’s louche

Το αψέντι εμφανίζει το φαινόμενο louche όταν του προστεθεί παγωμένο νερό. Συγκεκριμένα, το αψέντι θα εμφανίσει μια σταδιακή ανάπτυξη θολότητας (αδιαφάνεια) ή θα γίνει ημιδιαφανές κατά την προσθήκη του κρύου νερού. Γενικά, το φαινόμενο αυτό συμβαίνει όταν κάποιο απόσταγμα περιέχει συστατικά των οποίων οι ενώσεις δεν διαλύονται στο νερό (όπως ο μάραθος και ο γλυκάνισος) και έτσι με το που υγρανθούν δημιουργούν στο ποτό μια λευκή απόχρωση, γνωστή και ως louche. Η λευκή αυτή, γαλακτώδης απόχρωση είναι δείγμα ενός καλού αποστάγματος. Ακόμη, η προσθήκη του νερού στο αψέντι γίνεται και για να απολαμβάνεται καλύτερα, καθώς βγάζει περισσότερα από τα αρώματά του. Αντίστοιχη εικόνα και για τον ίδιο λόγο έχουμε όταν αναμείξουμε το ούζο με το νερό.

7. Για τα κοκτειλ χρειάζονται απλά μερικές σταγόνες

Οι περισσότερες συνταγές σήμερα χρειάζονται απλά λίγες σταγόνες αψέντι. Για να φτιάξουμε ένα τέτοιο κοκτέιλ βάζουμε 1 σταγόνα αψέντι σε ένα παγωμένο ποτήρι κοκτέιλ coupe και το γυρνάμε μέχρι να επικαλύψει όλο το εσωτερικό του ποτηριού. Στη συνέχεια, το αφήνουμε στην άκρη ή το βάζουμε ξανά στο ψυγείο. Βάζουμε 45 ml ρούμι, 15 ml Lillet Blanc, 15 ml φρέσκο χυμό γκρέιπφρουτ,15 ml φρέσκο χυμό λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας πορτοκάλι μαρμελάδα σε ένα σέικερ και χτυπάμε για μερικά δευτερόλεπτα. Το αδειάζουμε στο ποτήρι και γαρνίρουμε με μια φλούδα γκρέιπφρουτ, απολαμβάνοντας όλα τα αρώματα.

Must in

«Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» – Το 4ο OT FORUM έρχεται…

Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος διοργανώνει το OT FORUM «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024