Pearl Jam: Σαν σήμερα η συναυλία στη Δανία που στοίχησε τη ζωή σε 9 άτομα
Ήταν 30 Ιουνίου 2000, όταν στην Κοπεγχάγη και το φεστιβάλ Ροκσάιλντ, η συναυλία των Pearl Jam βάφτηκε με αίμα.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Οι αλλαγές στη λειτουργία των Airbnb και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Το ημερολόγιο έγραφε 30 Ιουνίου 2000. Στα Δανία και συγκεκριμένα στη Κοπεγχάγη, το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Βόρειας Ευρώπης, το Ροσκάιλντ, άνοιγε τις πόρτες του για να υποδεχτεί τις χιλιάδες κόσμου, που ήθελαν να τραγουδήσουν και να χορέψουν.
Στη σκηνή θα ανέβαιναν οι Pearl Jam. Περίπου 50.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την μπάντα από το Σιάτλ. Κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε λίγες ώρες μετά. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, και ενώ η αμερικανική μπάντα συνέχιζε να τα σπάει πάνω στη σκηνή, έγινε το μοιραίο.
Το πλήθος που βρισκόταν στο πίσω μέρος του χώρου έσπρωχνε συνεχώς αυτούς που ήταν μπροστά στη σκηνή, παρά τις εκκλήσεις που απηύθυναν οι άνδρες της ασφάλειας, αλλά και ο τραγουδιστής Έντι Βέντερ, δεν σταμάτησαν. Η εκκλήσεις συνεχίστηκαν και από τα μεγάφωνα, αλλά μάταια. Δημιουργήθηκε πανικός, αρκετοί από τους θεατές άρχισαν να γλιστρούν λόγω του λασπωμένου εδάφους -νωρίτερα είχε βρέξει- και να ποδοπατούνται.
Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι οχτώ επί τόπου από ασφυξία και άλλος ένας κατέληξε πέντε μέρες αργότερα στο νοσοκομείο. Επίσης, 26 τραυματίστηκαν. Τα θύματα ήταν όλοι άντρες από 17 έως 26 ετών.
Ο διευθυντής του φεστιβάλ τότε, ο Λέιφ Σκοβ, ανακοίνωσε ότι λόγω της τραγωδίας και στη μνήμη των νεκρών αναβλήθηκε η επόμενη παράσταση που θα δινόταν από το συγκρότημα Cure. Έκτοτε οι διοργανωτές έχουν βελτιώσει αισθητά τις συνθήκες ασφαλείας στους χώρους και τις σκηνές, αυξάνοντας τα μέτρα πρόληψης και διασπώντας το κοινό με κάγκελα.
Σε μία συνέντευξη στο SPIN, τον Αύγουστο του 2001, ο Έντι Βέντερ παραδέχτηκε ότι απέφευγε να μιλήσει για το τι πραγματικά συνέβη στο φεστιβάλ . «Είναι η πιο βάναυση εμπειρία που είχαμε ποτέ. Προσπαθώ ακόμα να το ξεπεράσω», είχε πει. Μάλιστα, η μπάντα το 2002 στοπν δίσκο τους το «Riot Act» απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς με το τραγούδι «Love Boat Captain».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις