Τι προβλέπει το ν/σ για την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
Ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης το ζήτημα της ανάθεσης (και εκτέλεσης) των δημοσίων συμβάσεων αποκτά μείζονα σημασία για την υλοποίηση των δράσεων που θα ενταχθούν στην χρηματοδότηση, τόνισε η Αρ. Πελώνη αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Το νομοσχέδιο για την δημιουργία Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη η δημιουργία αυτής της Αρχής είναι επιβεβλημένη λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κας Πελώνη:
«Αντικείμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση των δύο ανεξάρτητων Αρχών με αρμοδιότητες στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ).
»Σημειώνεται ότι κατά την σύσταση της ΕΑΑΔΗΣΥ (2011), στόχος ήταν να δημιουργηθεί μία ενιαία ανεξάρτητη Αρχή για όλα τα θέματα δημοσίων συμβάσεων, στην οποία επρόκειτο να ανατεθεί και η εξέταση των προδικαστικών προσφυγών στο πλαίσιο ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων. Με την προτεινόμενη ενοποίηση επανερχόμαστε στο αρχικό σχήμα από το οποίο απέκλινε η προηγούμενη Κυβέρνηση δημιουργώντας μία δεύτερη Αρχή, την ΑΕΠΠ δηλαδή την ενιαία αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις από μία ανεξάρτητη Αρχή.
»Επιπλέον, ο φόρτος εργασίας της ΑΕΠΠ έχει αυξηθεί δυσανάλογα σε σχέση με αυτόν της ΕΑΑΔΗΣΥ, η οποία (ΕΑΑΔΗΣΥ) παρόλ’ αυτά διαθέτει υψηλού επιπέδου προσωπικό και «τεχνογνωσία» τα οποία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτα. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου σχήματος, το οποίο θα έχει αποτελεσματικότερη και πιο ορθολογική δομή.
»Προτείνεται ένα οργανωτικό σχήμα που α) είναι το πιο λιτό δημοσιονομικά και β) είναι το απολύτως απαραίτητο για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας και των δύο ενοποιούμενων αρχών. Στο πλαίσιο αυτό διατηρούνται όλες οι θέσεις εργασίας του ειδικού επιστημονικού και λοιπού διοικητικού προσωπικού των ενοποιούμενων Αρχών, καθώς και το ήδη υπηρετούν προσωπικό.
»Έχοντας υπόψη την αρμοδιότητα της ΑΕΠΠ σε εκκρεμείς διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων και την ανάγκη απρόσκοπτης προόδου των διαδικασιών αυτών και τήρησης συγκεκριμένων προθεσμιών (όπως επιβάλλεται και από τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ), επελέγη η διατήρηση του σχήματος λειτουργίας της νέας ενιαίας αρχής, εντός του πλαισίου του ν. 4412/2016, που είναι πλέον το ενιαίο κύριο νομοθέτημα για τις δημόσιες συμβάσεις.
»Ενόψει της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης το ζήτημα της ανάθεσης (και εκτέλεσης) των δημοσίων συμβάσεων αποκτά μείζονα σημασία για την υλοποίηση των δράσεων που θα ενταχθούν στην χρηματοδότηση.
»Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για: Επιτάχυνση των διαδικασιών, ενόψει των ασφυκτικών προθεσμιών του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και απόλυτη διαφάνεια και τήρηση των κανόνων του εθνικού και ενωσιακού δικαίου, κατά την απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις