Οι αντι-ΛΟΑΤΚI νόμοι κοστίζουν 4,2 δισ. δολάρια ετησίως στην Καραϊβική
Έρευνα παρουσιάζει την οικονομική διάσταση των νόμων που επιβάλλουν διακρίσεις στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε 12 κράτη της Καραϊβικής
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Οι διακρίσεις εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων κοστίζουν στις αγγλόφωνες χώρες της Καραϊβικής έως και 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Open for Business (OFB), έναν συνασπισμό εταιρειών που υποστηρίζουν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και σχετική έκθεσή του που κυκλοφόρησε την Τετάρτη.
Η έρευνα υπογραμμίζει αυτό που έχει ορίσει ο OFB ως «μέρισμα αποποινικοποίησης», δήλωσε ο Τζον Μίλερ, συνεργάτης του ομίλου Brunswick και ιδρυτής του Open for Business.
«Οι χώρες που αποποινικοποιούν τις [πράξεις του ίδιου φύλου] δημιουργούν καλύτερες οικονομικές συνθήκες», όπως είπε στο Αλ Τζαζίρα.
«Είναι πιο παραγωγικές, πιο ανταγωνιστικές, πιο φιλικές στην επιχειρηματικότητα [και] πιο ελκυστικές για τους τουρίστες.»
Η έκθεση συμπληρώνει μια παγκόσμια έρευνα που δείχνει ότι οι χώρες με κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς έχουν ισχυρότερες οικονομίες και πιο παραγωγικούς εργαζόμενους.
Σκληροί νόμοι
Η Καραϊβική έχει ορισμένους από τους πιο σκληρούς νόμους εναντίον της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο. Οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου ποινικοποιούνται σε εννέα από τις 12 χώρες που εξέτασε η έκθεση. Και καμία από αυτές δεν επιτρέπει την αλλαγή φύλου ή αναγραφής φύλου στα επίσημα έγγραφα αναγνώρισης του κράτους.
Αυτοί οι νόμοι, καθώς και το κοινωνικό στίγμα και η βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, επηρεάζουν τον τουρισμό, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων – και τη συνολική οικονομική προοπτική της περιοχής, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη έρευνα για τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Καραϊβική.
Χρησιμοποιώντας μια προσέγγιση μεικτής μεθόδου, ο OFB δημοσίευσε έρευνα βασισμένη σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ζούσαν στις 12 χώρες και στη διασπορά που προέρχεται από αυτά τα κράτη – καθώς και δυνητικούς τουρίστες της Καραϊβικής από τις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, πήρε συνέντευξη από 21 ηγέτες επιχειρήσεων στην περιοχή.
Ο OFB διαπίστωσε ότι οι συστημικές διακρίσεις και το στίγμα οδηγούν σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν ΛΟΑΤΚΙ+ «επαγγελματικό διαχωρισμό» – μια κατάσταση στην οποία μια δημογραφική ομάδα υπέρ- ή υπο-εκπροσωπείται σε ορισμένες θέσεις εργασίας ή τομείς, εις βάρος της ευρύτερης οικονομίας.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο επαγγελματικός διαχωρισμός είναι τόσο διαδεδομένος που κρατά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο περιθώριο … και αυτό έχει συνολικό κόστος», δήλωσε ο Φιλ Κρέχαν, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της έκθεσης. Επειδή τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα ωθούνται στον άτυπο τομέα της εργασίας, κερδίζουν λιγότερα χρήματα και συμβάλλουν λιγότερο στην οικονομία, τόνισε μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα.
«Ακόμη και για όσους ξεφεύγουν από το περιθώριο και καθιερώνονται σε επίσημες θέσεις, είδαμε ότι πρέπει να είναι εντελώς οριοθετημένοι, κι αυτό έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στην παραγωγικότητα [και] αυτά τα άτομα δεν μπορούν να φτάσουν σε υψηλότερο επίπεδο, πιο ορατό και σε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις», πρόσθεσε ο Κρέχαν.
«Αυτή είναι η στιγμή»
Η έκθεση, που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Virgin Atlantic, διαπίστωσε επίσης ότι ο τουρισμός – ο οποίος αντιπροσωπεύει το 14 % του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των χωρών που μελετήθηκαν – μειώνεται εξαιτίας των νόμων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, κοστίζοντας στην περιοχή μεταξύ 435 εκατ. και 689 εκατ. δολαρίων κάθε χρόνο.
Διαπίστωσε επίσης ότι το 18 % των ταξιδιωτών που ερωτήθηκαν και απάντησαν ότι δεν θα επισκεφθούν την περιοχή, ως βασικό λόγο ανέφεραν τους νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τον στιγματισμό τους. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα επισκεφθούν τα Μπαρμπάντος, για παράδειγμα, μόνο όταν η κυβέρνησή τους εγκρίνει νομοθεσία που επιτρέπει το γάμο σε ομοφυλόφιλα άτομα.
Η έρευνα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς οι χώρες της Καραϊβικής επιδιώκουν να ανακάμψουν από τον οικονομικό φόρο της πανδημίας κοροναϊού, δήλωσε ο ιδρυτής του OFB, Μίλερ.
Πηγή: Αl Jazeera
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις