Κοροναϊός: Ποιοι ασθενείς δεν παράγουν καθόλου αντισώματα μετά τον εμβολιασμό
Ορισμένα φάρμακα εμποδίζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Η Μαρίν Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
Οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο εμφανίζουν μειωμένη αλλά ικανοποιητική ανοσοαπόκριση μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ωστόσο ορισμένοι ασθενείς με καρκίνους του αίματος ή αυτοάνοσα νοσήματα δεν παράγουν καθόλου αντισώματα, προειδοποιεί διεθνής ερευνητική ομάδα.
«Οι ασθενείς με αιματολογικούς καρκίνους, όπως μυέλωμα και λέμφωνα Χότζκιν, ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό συγκριτικά με όσους φέρουν συμπαγείς όγκους» λέει ο Πάνκιλ Σα του Κέντρου Καρκίνου «Μέιζ» στο Τέξας.
H μελέτη της αμερικανο-ελβετικής ομάδας δημοσιεύεται στο έγκριτο Cancer Cell.
Οι ερευνητές εξέτασαν 131 ασθενείς με καρκίνο, από τους οποίους οι 106 έπασχαν από συμπαγείς καρκίνους και οι 25 από αιματολογικούς.
Το 94% των εθελοντών παρήγαγε αντισώματα τρεις εβδομάδες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, όμως σε επτά ασθενείς δεν ανιχνεύθηκαν καθόλου αντισώματα.
Η απουσία ανοσοαπόκρισης εκτιμάται ότι δεν οφείλεται στον ίδιο τον καρκίνο αλλά σε αντικαρκινικά φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ίσως θα ήταν σκόπιμο να χορηγείται ενισχυτική δόση εμβολίου μετά το τέλος της αντικαρκινικής θεραπείας, λένε οι ερευνητές.
Όπως επισημαίνουν, το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν και με εμβόλια για άλλες ασθένειες.
Μηδενική παραγωγή αντισωμάτων καταγράφηκε μεταξύ άλλων σε ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία με ριτουξιμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση αιματολογικών καρκίνων και αυτοάνοσων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Η ριτουξιμάμπτη ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αντισώματα anti-CD20 και καταστέλλουν τη δράση των Β-κυττάρων που παράγουν αντισώματα.
Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι ασθενείς που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα μέτρα αποστασιοποίησης κατά του κοροναϊού ακόμα και αν εμβολιαστούν.
«Θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι μπορεί δυνητικά να βρίσκονται σε κίνδυνο επειδή ο οργανισμός τους δεν αντιδρά στο εμβόλιο» λέει ο δρ Σα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις