Ποια είναι η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα
Η σημαντική μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα που παράγουν τρόφιμα υποδηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποτελεσματικά.
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Η χρήση αντιβιοτικών έχει μειωθεί και είναι, μάλιστα, χαμηλότερη στα ζώα από ό,τι στους ανθρώπους.
Αυτό καταγράφεται στην τελευταία έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Η έκθεση από τους τρεις οργανισμούς της ΕΕ παρουσιάζει δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση αντιβιοτικών και την ανάπτυξη της μικροβιακής αντοχής (AMR) στην Ευρώπη για την περίοδο 2016 – 2018. Η σημαντική μείωση της χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα που παράγουν τρόφιμα υποδηλώνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αποτελεσματικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά που ονομάζονται πολυμυξίνες, στα οποία περιλαμβάνεται η κολιστίνη, μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ του 2016 και του 2018.
Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς οι πολυμυξίνες χρησιμοποιούνται επίσης σε νοσοκομεία για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με βακτήρια ανθεκτικά σε πολλά φάρμακα.
Η εικόνα στην ΕΕ ποικίλλει σημαντικά ανά χώρα και ανά κατηγορία αντιβιοτικών.
Για παράδειγμα, οι αμινοπενικιλίνες, οι κεφαλοσπορίνες 3ης και 4ης γενιάς και οι κινολόνες (φθοροκινολόνες και άλλες κινολόνες) χρησιμοποιούνται περισσότερο στους ανθρώπους παρά στα ζώα παραγωγής τροφίμων, ενώ οι πολυμυξίνες (κολιστίνη) και οι τετρακυκλίνες χρησιμοποιούνται περισσότερο στα ζώα παραγωγής τροφίμων από ό, τι στους ανθρώπους.
Η σχέση μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών και βακτηριακής αντοχής
Η έκθεση δείχνει ότι η χρήση καρβαπενεμνών, κεφαλοσπορινών 3ης και 4ης γενιάς και κινολονών στον άνθρωπο σχετίζεται με αντοχή σε αυτά τα αντιβιοτικά στις λοιμώξεις του Escherichia coli σε ανθρώπους. Παρόμοιες ενώσεις βρέθηκαν για ζώα που παράγουν τρόφιμα. Η έκθεση προσδιορίζει επίσης τους δεσμούς μεταξύ της αντιμικροβιακής κατανάλωσης σε ζώα και της AMR σε βακτήρια από ζώα που παράγουν τρόφιμα, η οποία με τη σειρά της σχετίζεται με την AMR σε βακτήρια από ανθρώπους. Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα Campylobacter spp. βακτήρια, τα οποία βρίσκονται σε ζώα που παράγουν τρόφιμα και προκαλούν τροφικές μολύνσεις στον άνθρωπο.
Οι ειδικοί βρήκαν μια σχέση μεταξύ της αντίστασης σε αυτά τα βακτήρια στα ζώα και της αντίστασης στα ίδια βακτήρια στους ανθρώπους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις