Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μόλυνσης από κοροναϊό για τους πρόσφυγες εντός δομών

Έρευνα: Μεγαλύτερος ο κίνδυνος μόλυνσης από κοροναϊό για τους πρόσφυγες εντός δομών

Αιτία οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, αντιμετωπίζουν δυόμιση έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Τη δημοσίευση συνυπογράφουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας του University College London, τη ΜΚΟ Intersos και το Ινστιτούτο Λοιμώξεων του St George’s University of London.

Η έρευνα αφορά στο χρονικό διάστημα 26 Φεβρουαρίου- 15 Νοεμβρίου 2020, οπότε καταγράφηκαν 77.527 περιστατικά κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό και 1.106 σε  πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στις δομές.

Από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον προσφυγικό πληθυσμό, το 53,1% αφορούσε αιτούντες στα ΚΥΤ των νησιών και του Έβρου, το 43,9% άτομα που διέμεναν στις δομές της ενδοχώρας και το 3,1% νεοαφιχθέντες στα νησιά. Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά καταγράφηκαν στο 85,7% των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών και στο 56,3% των δομών φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος έκθεσης για τον προσφυγικό πληθυσμό στα ΚΥΤ των νησιών και του Έβρου ήταν ακόμα μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο για τους διαμένοντες στις δομές της ενδοχώρας, καθώς, όπως σημειώνουν, «ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται όσο οι συνθήκες διαβίωσης επιδεινώνονται και ο συνωστισμός είναι μεγαλύτερος».

Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος έκθεσης στις δομές της ενδοχώρας αφορούσε 1.758 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ στα ΚΥΤ αυξάνεται σε 2.052 περιπτώσεις ανά 100.000.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι ο προσφυγικός πληθυσμός τείνει να είναι νεότερος σε ηλικία, καθώς και ότι κατά την έναρξη της πανδημίας 2.400 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθείς μεταφέρθηκαν σε ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης, ωστόσο «δεν είναι σαφές το εάν η ηλικία έπαιξε σημαντικό ρόλο στον αυξημένο ρυθμό μόλυνσης στους αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό».

Το άρθρο υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξουν στρατηγικές με τις οποίες να διασφαλίζεται ότι ο προσφυγικός πληθυσμός εντάσσεται στα εθνικά σχέδια για τη μείωση της μετάδοσης του κοροναϊού, αλλά και να διασφαλίζεται η συμπερίληψη προσφύγων και μεταναστών στα σχέδια για τον εμβολιασμό.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Intersos και ένας από τους συγγραφείς του άρθρου, Απόστολος Βεΐζης, πρόκειται για αρκετά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που θα έπρεπε να ενταχθούν στον εμβολιασμό από την πρώτη στιγμή, ενώ σήμερα έχουν εμβολιαστεί λιγότερα από 1.000 άτομα σε τρία κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης νησιών και τρεις δομές στην ενδοχώρα και εξαιρούνται από τον εμβολιασμό οι μετανάστες χωρίς χαρτιά και όσοι έχουν λάβει απορριπτική απόφαση ασύλου σε δεύτερο βαθμό.

Must in

Μπαρτζώκας: «Πρέπει να επιβάλουμε το παιχνίδι μας, παίζουμε πιο σκληρά από την Άλμπα»

Δείτε όσα είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στη media day του αγώνα Ολυμπιακός – Άλμπα και το τι πρέπει να κάνουν οι ερυθρόλευκοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο