Ομπρέλα κατά της κακοποίησης χώρου αναφοράς στο δήμο Παπάγου-Χολαργού
«Ομπρέλα» στη συνεχή ρύπανση και ηχορύπανση της περιοχής θα επιχειρήσει να βάλει ο δήμος Παπάγου Χολαργού, μετά από τις συνεχείς παρακλήσεις πολυάριθμων κατοίκων.
Η γνωστή σε όλους «Ομπρέλα» του δήμου Παπάγου αποτελεί σημείο συνάντησης νέων και μεγαλύτερων εδώ και 60 χρόνια. Γενιές μεγάλωσαν κάνοντας μια βόλτα εκεί. Ουδέποτε υπήρχαν σοβαρά προβλήματα σαν αυτά που θα περιγράψουμε πιο κάτω. Ο κόσμος πήγαινε, συζητούσε, έπινε κάποιο αναψυκτικό και κάποια ώρα έφευγε αφήνοντας το σημείο όπως το είχε βρει.
Εδώ και αρκετούς μήνες ωστόσο ανά τακτά χρονικά διαστήματα η εμβληματική Ομπρέλα, έγινε εστία ρύπανσης και ηχορύπανσης. Δεκάδες άνθρωποι την τιμάνε πηγαίνοντας εκεί ώστε να συνεχιστεί η παράδοση χρόνων και συγχρόνως την ντροπιάζουν με την συμπεριφορά τους. Όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, η εικόνα με τα σκουπίδια που αντικρύζουν οι υπηρεσίες καθαριότητας νωρίς το πρωί είναι σύνηθες φαινόμενο.
Όσοι μολύνουν αφήνοντας τα σκουπίδια που παράγουν στο περιβάλλον, αναρωτιέμαι αν ποτέ διδάχθηκαν να μην το κάνουν. Μπορεί κανείς να μην τους δίδαξε πως οι υπάλληλοι της καθαριότητας δεν είναι δούλοι τους που μπορούν να τους ξεθεώνουν όλοι μέρα να μαζεύουν τα σκουπίδια.
Ίσως πάλι οι συνθήκες διαβίωσης τους να είναι παρόμοιες με τις συνθήκες που δημιουργεί η δική τους συμπεριφορά στο περιβάλλον, άρα αυτό έμαθαν και αυτό μεταλαμπαδεύουν. Προσπαθώ να είμαι μαλακός με τους ανθρώπους διότι κανείς δεν γνωρίζει την ιστορία (αίτια) πίσω από την κάθε συμπεριφορά.
Άντε όμως και το σκουπιδαριό με τους «ήρωες» της καθαριότητας όχι μόνο στο δήμο Παπάγου-Χολαργού αλλά και αλλού να αντιμετωπίζεται. Τι γίνεται με την ηχορύπανση έως τις πρώτες πρωινές ώρες;
Μουσική δυνατά, γέλια, κραυγές, συνθέτουν μια αποπνιχτική ατμόσφαιρα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Παράθυρα σπιτιών έμεναν κλειστά, έστω και αν έβραζαν τα σπίτια-ναι υπάρχουν και σπίτια χωρίς κλιματισμό. Ηλικιωμένοι, εργαζόμενοι, μωρά, μαθητές, παιδιά αδυνατούσαν -και όχι κατ’ επιλογή- να κοιμηθούν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Τι πρέπει να κάνει ο δήμαρχος της περιοχής; Φυσικά να προστατεύσει τους πολλούς και να θέσει κάποια όρια που πρέπει να τηρούνται. Η περίφραξη της Ομπρέλας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα είναι μια απόφαση που μπορεί να πικραίνει και την δημοτική αρχή αλλά και πολλούς στο δήμο, όμως δεν υπάρχει άλλη λύση τουλάχιστον για τους χιλιάδες ανθρώπους που μένουν ολόγυρα της. Όπως πληροφορηθήκαμε η Ομπρέλα μετά τις 12.30 την νύχτα θα περιφράσσεται ώστε να αποτρέπεται η είσοδος στο χώρο.
Είναι κατανοητό, πως ένας δημόσιος χώρος πρέπει να είναι προσβάσιμος 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Αυτό το θέλουν όλοι και περισσότερο ο ίδιος ο δήμος. Όμως, αν η ευτυχία κάποιων που λερώνουν και ηχορυπαίνουν έως τις πρωινές ώρες, σημαίνει την δυστυχία των πολλών που σέβονται το περιβάλλον και τις ώρες κοινής ησυχίας, είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Φυσικά υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το γεγονός. Και έτσι πρέπει σε μια δημοκρατική κοινωνία. Να εκφράζονται όλες οι απόψεις. Μα και οι κάτοικοι της περιοχής που δεν αδυνατούν να ησυχάσουν μια «άποψη» επίσης είναι και πολυπληθής. Και ακούστηκε από την δημοτική αρχή που αποφάσισε να την ενστερνιστεί.
Όλοι θέλουμε μια «ανοικτή Ομπρέλα» αλλά αν πάμε να κοιμηθούμε για μερικές μέρες σε κάποιο από τα πολλά σπίτια της περιοχής, θα λέμε μετά το ίδιο; Αν κοιμηθούμε φυσικά. Διότι, όποιος μένει μακριά από εκεί και εκφράζεται αρνητικά ως προς την απόφαση της περίφραξης μετά τις 12.30 την νύχτα, είναι σαν να περιγράφει σε έναν άστεγο τις ανέσεις του σπιτιού που εκείνος μένει. Εκεί που θα επιστρέψει δηλαδή μετά, ενώ ο άστεγος θα μείνει εκεί που είναι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις