Ένα μουσείο αφιερωμένο στις πινακίδες νέον
Η λογική του Neon Museum of Philadelphia είναι αφενός να καταπλήξει τους επισκέπτες με τα εκθέματά του και, αφετέρου, να δείξει πώς ήταν η ζωή όταν η πιο φωτεινή πρόσοψη καταστήματος συχνά εξασφάλιζε τη μεγαλύτερη ουρά πελατών
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανατριχιαστική δολοφονία - Πατέρας αποκεφαλίζει τον ενός έτους γιό του
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Ο φιλόσοφος Luis de Miranda είχε κάποτε γράψει ότι το νέον ενέχει «την ποίηση της νύχτας».
Πρόσφατα, ο 74χρονος σήμερα Len Davidson, γοητευμένος με τις παλιές νέον επιγραφές από τότε που στα είκοσι κάτι του δούλευε στο University of Florida τη δεκαετία του 1970, εγκαινίασε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ το Neon Museum of Philadelphia.
Η λογική του μουσείου είναι διπλή: αφενός να καταπλήξει τους επισκέπτες με τα περίπου 130 εκθέματά του και, αφετέρου, να δείξει πώς ήταν η ζωή όταν η πιο φωτεινή πρόσοψη καταστήματος συχνά εξασφάλιζε τη μεγαλύτερη ουρά πελατών.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
«Αν μια επιγραφή πρόκειται να καταστραφεί, θα τη βάλω στο μουσείο μου. Οι επιγραφές όμως είναι αντιπροσωπευτικές των κοινοτήτων στις οποίες δημιουργήθηκαν και θα έπρεπε να διατηρηθούν και να παραμείνουν σε αυτές τις κοινότητες ακόμη κι αν έχουν κλείσει τα καταστήματα» είπε ο Davidson, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μιλώντας στο Atlas Obscura.
«Έχουμε πάει πλέον σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής και στο Amazon, και ο κόσμος μετακομίζει σε πόλεις σαν τη Φιλαδέλφεια και στην πραγματικότητα δεν έχουν εμπορικούς δρόμους στις γειτονιές.
Το Neon Museum προσπαθεί να εισάγει τον κόσμο σε αυτή την ιστορία, οπότε, στην πράξη είναι επίσης μια δήλωση για τον καπιταλισμό. Καμιά φορά σκέφτομαι το μουσείο σαν ένα μουσείο αμερικανικής ιστορίας κατά κάποιον τρόπο μεταμφιεσμένο σε μουσείο του νέον».
Τα τελευταία 30 χρόνια, εξέτασα πολλά μέρη για να εκθέσω το νέον, κυρίως για σύντομης διάρκειας εκθέσεις. Πριν δύο χρόνια, υπέγραψα συμβόλαιο με τον οργανισμό NextFab, ένα χώρο επώασης στη Φιλαδέλφεια όπου φοιτητές διδάσκονται μια ποικιλία δεξιοτήτων: μεταλλουργία, ξυλουργική, τρισδιάστατη εκτύπωση και άλλα.
Είχαν εγκατασταθεί σε ένα κτήριο που καταλάμβανε ένα οικοδομικό τετράγωνο και ο μισός χώρος είχε διατεθεί σε μισθωτές. Έγινα ένας από αυτούς και εκεί ίδρυσα το Neon Museum .
Μου πήρε περίπου έναν χρόνο να μεταφέρω όλες αυτές τις γιγαντιαίες επιγραφές και να τις κρεμάσω» δήλωσε, εκτιμώντας ότι δεν θα διευθύνει για πολύ καιρό το μουσείο μιας και ελπίζει ότι τελικά θα γίνει μη κερδοσκοπικός οργανισμός.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις