Παναγία Σουμελά: Ανοίγει ξανά το μοναστήρι στην Τραπεζούντα μετά τις εκτεταμένες εργασίες
Στην ανακαίνιση συμμετείχε μια ομάδα 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 5 μηχανικών, 30 βιομηχανικών ορειβατών, 55 τεχνικού προσωπικού και 10 εργαζομένων αποκατάστασης.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σημαντική είναι η σημερινή ημέρα για την Ορθοδοξία, καθώς η Παναγία Σουμελά στον Πόντο ανοίγει και πάλι τις πόρτες της. Το ιστορικό μοναστήρι του 4ου αιώνα βρισκόταν υπό εργασίες αποκατάστασης από τις 22 Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες ολοκληρώθηκαν και πλέον μπορεί να υποδεχτεί και πάλι τους προσκυνητές.
Οι εργασίες του μεγαλοπρεπούς μοναστηριακού συγκροτήματος ολοκληρώθηκα σε δύο φάσεις μετά την έρευνα και την ενίσχυση της γεωλογικής και γεωτεχνικής συντήρησης των πετρωμάτων, με κόστος περίπου 57 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (6,53 εκατομμύρια δολάρια).
«Η κύρια εκκλησία, 10 παρεκκλήσια διαφόρων μεγεθών, η ιερή πηγή, το καμπαναριό, η βιβλιοθήκη, η διώροφη κουζίνα, το σιντριβάνι, οι διοικητικοί χώροι, τα κελιά των μοναχών και ο ξενώνας, όλα ανακαινίστηκαν», σύμφωνα με την Επαρχιακή Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το μοναστήρι που είναι λαξευμένο στους βράχους σε μια δασώδη περιοχή στην πλαγιά του βουνού Karadag στην πόλη Macka, 300 μέτρα πάνω από την κοιλάδα Altindere. Σε μερικά από τα τμήματα του, όπως στον ξενώνα, στο παρεκκλήσι και στο κελάρι θα πατήσουν επισκέπτες για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερα από πέντε χρόνια. Στην ανακαίνιση συμμετείχε μια ομάδα 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 5 μηχανικών, 30 βιομηχανικών ορειβατών, 55 τεχνικού προσωπικού και 10 εργαζομένων αποκατάστασης.
Θυμίζουμε ότι το μοναστήρι, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είχε ανοίξει στις 15 Αυγούστου 2010 μετά από 88ετή διακοπή, με άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Ωστόσο, το 2015 έβαλε ξανά «λουκέτο» λόγω του κινδύνου πτώσης βράχων από το κοντινό Όρος Karadag.
Αφού προχώρησαν λίγο οι εργασίες αποκατάστασης, στις 25 Μαΐου 2019 άνοιξε μέχρι την πρώτη αυλή. Στις 28 Ιουλίου 2020 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του κοροναϊού έκοψε την κορδέλα στο 65% του έργου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις