Σταϊκούρας: Στόχος τα κόκκινα δάνεια στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να πέσουν σε μονοψήφια ποσοστά
Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για το Μεσοπρόθεσμο στη Βουλή τόνισε ότι στόχος είναι μεταξύ άλλων η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, το 2022 ενώ επέκρινε το ΣΥΡΙΖΑ που αρχικά «πόνταρε» στην καταστροφή της χώρας και σήμερα «μηδενίζει» τις επιτυχίες της κυβέρνησης
«Οι εξελίξεις εμπνέουν ρεαλιστική αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε. Ξέρουμε πού είμαστε, γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εργαζόμαστε σκληρά για αυτό. Έχουμε όραμα, στρατηγικό σχέδιο και, προπαντός, πίστη στην ιστορία, στις δυνατότητες και στις προοπτικές της πατρίδας και των πολιτών της. Είναι χρέος όλων μας έναντι των καλών, πολλών σελίδων της ιστορίας μας και των επόμενων γενεών, να έχουμε μία διεθνώς αξιοπρεπή και διαρκώς ισχυροποιούμενη πατρίδα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την τοποθέτησή για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025».
Εφικτή και ρεαλιστική η ανάπτυξη στο 3,6% το 2021
Σε ένα ρευστό περιβάλλον, επισήμανε ότι το οικονομικό επιτελείο, με αίσθημα χρέους έναντι της πατρίδας, δικαίου έναντι της κοινωνίας, και ευθύνης έναντι των πολιτών, σχεδιάζει και υλοποιεί τις βέλτιστες πολιτικές, εντός του πεδίου των εφικτών λύσεων.
Επιτυγχάνει, εκπέμποντας ασφάλεια και σταθερότητα, την υπέρβαση της κρίσης, με την οικονομία σε λειτουργία και την κοινωνία όρθια, έχοντας θέσει τις βάσεις, αρχικά, για ανάκαμψη και, στη συνέχεια, για οικονομική ανάπτυξη.
Αναλύοντας μέσα από 15 μετρήσιμους δείκτες επιδόσεων σε βασικούς στόχους, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, ταχέως και ισχυρά.
Επισήμανε και πάλι, πως «η επίτευξη του στόχου για οικονομική μεγέθυνση 3,6% το 2021 είναι απολύτως εφικτή και ρεαλιστική, καθώς όλες οι εκτιμήσεις των τελευταίων εβδομάδων, από την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΚΕΠΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΟΟΣΑ, πιστωτικά ιδρύματα και οίκους αξιολόγησης, είναι πολύ πιο αισιόδοξες για την εφετινή ανάκαμψη της οικονομίας».
Παρά ταύτα, ανέφερε ο Χρ. Σταϊκούρας, «ως υπουργείο Οικονομικών, δεν αναθεωρούμε τις προβλέψεις μας για το 2021, παρά τις θετικές ενδείξεις, μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία της οικονομίας το 1ο εξάμηνο του έτους, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο και την υψηλή μεταβλητότητα στις εξωτερικές μακροοικονομικές εξελίξεις».
Η κυβέρνηση, ανέφερε, κινείται με την υπευθυνότητα σε αντιδιαστολή με την αξιωματική αντιπολίτευση, που αρχικά «πόνταρε» στην καταστροφή της χώρας και σήμερα «μηδενίζει» τις επιτυχίες της κοινωνίας. Κυβέρνηση και κοινωνία, είπε, έδειξαν υπευθυνότητα που αποτιμώνται και αναγνωρίζονται, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Φιλόδοξοι και ρεαλιστικοί στόχοι
Σχετικά με τους στόχους, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε πως έχουμε θέσει φιλόδοξους, αλλά και πάλι ρεαλιστικούς στόχους για τα προσεχή έτη, που είναι:
Η βελτίωση της ποσότητας του πλούτου, με την επίτευξη, μεσο-μακροπρόθεσμα, υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Η βελτίωση της ποιότητας του πλούτου, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, το 2022.
Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, το 2022. Η δημοσιονομική βελτίωση το 2022 και η επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023. Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα έως το 1ο εξάμηνο του 2023.
«Η επίτευξη και αυτών των στόχων είναι απολύτως εφικτή» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, καθώς στηρίζονται σε ένα σχεδιασμό «μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής οικονομικής στρατηγικής, την οποία η κυβέρνηση ήδη υλοποιεί, μεθοδικά και συντεταγμένα.
Εφτά πυλώνες
Στρατηγική που εδράζεται σε 7 πυλώνες: Την συνέχιση ενίσχυσης πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. Την υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση μείωσης φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.
Την διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγικής. Την δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για ισχυρή πιστωτική επέκταση, μέσα και από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα.
Την συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την προώθηση αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Την βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και την ενεργό συμμετοχή της χώρας, όπως γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια, στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών, τη διαμόρφωση ενός νέου διεθνούς πλαισίου για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, και τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια στο Πακιστάν: Μακελειό σιιτών – σουνιτών με 82 νεκρούς και 156 τραυματίες
- Οι Σέρβοι ρίχνουν… βόμβα: «Ο Βεζένκοφ αλλάζει εθνική ομάδα…»
- Khalid: Δεν ντρέπομαι για τη σεξουαλικότητά μου, απλά δε σας αφορά
- Φωτιά σε ψητοπωλείο στην Γλυφάδα
- Live Streaming: Ηρακλής – Ολυμπιακός
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας – Τον υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα