Τουρκία: Συνεχίζει τις προκλήσεις σε Θράκη και Κύπρο – Τα μηνύματα Τσαβούσογλου από τα Κατεχόμενα
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά κρύβεται πίσω από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έμειναν στο ράφι και πέθαναν. Δεν αποδεχόμαστε πλέον να παρουσιάζει την μη λύση ως αναζήτηση λύσης. Αυτή η εποχή έκλεισε» διεμήνυσε ο Τσαβούσογλου. Στις 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν. Η παρέμβαση της Άγκυρας κατά της δικαστικής απόφασης που απαγορεύει τη χρήση του όρου τουρκικός για τους μειονοτικούς συλλόγους της Θράκης
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Μπορεί στο Αιγαίο να έχει υπάρξει ύφεση και ηρεμία το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η Τουρκία έχει ρίξει το βάρος των προκλήσεων, τις οποίες και συνεχίζει, με επίκεντρο το Κυπριακό αλλά και τη Θράκη χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής.
Αμετακίνητος στη γραμμή για δύο κράτη στην Κύπρο
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα έδειξε αμετακίνητος στη γραμμή της «λύσης» των δύο κρατών στην Κύπρο, δηλαδή εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μειονότητα στην Κύπρο.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε συνάντηση σήμερα με τον Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης Ερντογάν στις 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα. Τόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και ο ηγέτης του ψευδοκράτους είπαν ότι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αφού γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές στάτους των Τουρκοκυπρίων.
Ουσιαστικά δηλαδή επέμειναν στη γραμμή της αναγνώρισης των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 1974 και γι’ αυτό άλλωστε μεταβαίνει και ο Τούρκος πρόεδρος στις 20 Ιουλίου στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο. Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να ανακοινώσει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με οπλισμένα drones.
Διαμοιρασμό των πόρων της Κυπριακής ΑΟΖ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά κάλεσε την ΕΕ να αποδεχτεί τις τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και να κάνει τα απαραίτητα βήματα στο θέμα του «δίκαιου διαμοιρασμού» των πόρων της Κύπρου.
«Αγνοούμε πλήρως τη νοοτροπία που αντιμετωπίζει τους Τουρκοκύπριους σαν μειονότητα στην Κύπρο. Η πρόταση του προέδρου μας για μια περιφερειακή σύνοδο, βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι, όπως και οι προτάσεις της «ΤΔΒΚ» για δίκαιο διαμοιρασμό των πόρων. Καλούμε την ΕΕ να κάνει τα απαραίτητα βήματα, διαφορετικά θα τα κάνουμε εμείς» είπε ο Τσαβούσογλου.
Ουσιαστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η άτυπη πενταμερής της Γενεύης αποτέλεσε σημείο καμπής στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό καθώς όπως είπε «μια εποχή έκλεισε και μια νέα άρχισε» καλώντας τη διεθνή κοινότητα αλλά και την Αθήνα και τη Λευκωσία να αποδεχτούν ως πλαίσιο λύσης τα δύο κράτη στην Κύπρο.
Πέθαναν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
«Στο νησί υπάρχουν δύο ίσοι και κυρίαρχοι λαοί που κατέχουν δύο κράτη. Είτε αναγνωρίζεται είτε όχι, είτε αρέσει είτε όχι, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Η λύση αποσπάστηκε από τις πραγματικότητες επί του εδάφους και γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο τραπέζι, πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Στην ίδια κατεύθυνση και ο Ερσίν Τατάρ κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να ενεργήσουν όπως απαιτεί η πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο νησί.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά κρύβεται πίσω από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έμειναν στο ράφι και πέθαναν. Δεν αποδεχόμαστε πλέον να παρουσιάζει την μη λύση ως αναζήτηση λύσης. Αυτή η εποχή έκλεισε» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας μάλιστα ότι «ο ορισμος ενός ειδικού εκπροσώπου από τα Ηνωμένα Έθνη για την Κύπρο, δεν έχει καμία αξία, καθώς δεν θα έχει καμία δικαιοδοσία στις συζητήσεις».
Επιμένει σε «τουρκική» μειονότητα
Παράλληλα η Άγκυρα επιχειρεί παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας με αφορμή την απόρριψη του αιτήματος από τον Άρειο Πάγο μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που ζήτησαν να χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκικός» στην ονομασία τους.
Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Αθήνα να «συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ)», σημειώνοντας πως αυτές προστατεύουν τις ελευθερίες της τοπικής τουρκικής, όπως την αποκαλεί μειονότητας.
«Η Τουρκία απορρίπτει την απόφαση του δικαστηρίου που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του ΕΣΔΑ και αναμένει από την Ελλάδα να εγγράψει τις ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου» επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα fonirodopis.gr, η λεγόμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» (ΤΕΞ) υποστήριξε την προσφυγή προς το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, με την βοήθεια της «Ομοσπονδίας «Τούρκων» Δυτικής Θράκης» που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και φέρεται να χρηματοδοτείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο «τσακωμός» Δένδια – Τσαβούσογλου
Υπενθυμίζεται πως ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε έναν «επεισοδιακό» διάλογο on camera με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο.
Τότε, όλα ξεκίνησαν με την εμπρηστική δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, τοποθέτηση που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κ. Δένδια.
«Μιλήσαμε για την «τουρκική μειονότητα» που ζει στην Θράκη» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές».
«Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να διαβιούν σε αμφότερες τις χώρες με τρόπο που τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε.
Ο κ. Δένδιας, απαντώντας στον Τσαβούσογλου, κατέστησε σαφές πως στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική και όχι τουρκική μειονότητα. «Αυτό αναγνωρίζει η Συνθήκη της Λωζάνης, αυτή είναι η άποψη του ελληνικού κράτους» τόνισε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις