Συγκλονιστική μαρτυρία: Είχα γνωρίσει τον μακελάρη του Βίρτσμπουργκ – «Φαινόταν καλό παιδί»
Πώς αυτός ο «φυσιολογικός άνθρωπος», αυτό το «καλό παιδί», έφτασε στο σημείο να τραβήξει μαχαίρι μετά από τρία χρόνια στο Βίρτσμπουργκ, σε ηλικία 24 ετών;
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
- To Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κρίνει αν η απαγόρευση του TikTok πλήττει την ελευθερία του λόγου
Ισλαμιστής ή ψυχικά διαταραγμένος; Mήπως και τα δύο; Δημοσιογράφος της DW θυμάται παλαιότερη συνάντησή της με τον δράστη της επίθεσης στο Βίρτσμπουργκ.
«Καλό παιδί»
«Φαινόταν καλό παιδί, αρκετά ομιλητικός, καθόλου συνεσταλμένος» λέει η δημοσιογράφος της DW Γιοχάνα Ρίντιγκερ για τον Αμπντιραχμάν Γ.
Τον είχε συναντήσει τυχαία τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Κέμνιτς της Σαξονίας, όταν εκείνη εργαζόταν για το δημοσιογραφικό δίκτυο Funke, καλύπτοντας διαδηλώσεις ακροδεξιών οργανώσεων στην περιοχή.
Ο νεαρός Σομαλός της έλεγε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και φίλος του από το Αφγανιστάν, είχαν υποστεί επιθέσεις από ακροδεξιούς, μάλιστα ο φίλος του είχε τραυματιστεί από τα χτυπήματα που δέχθηκε.
Η Γιοχάνα Ρίντιγκερ τους επισκέφθηκε στο σπίτι τους. «Μόλις είχαν μαγειρέψει κοτόπουλο, με κάλεσαν να φάμε μαζί, ήταν μία πολύ φυσιολογική κατάσταση», θυμάται η ίδια, αλλά πρόσεξε ότι ο αφγανός φίλος του Αμπντιραχμάν Γ. φαινόταν κάπως φοβισμένος.
«Ο Σομαλός ήταν σίγουρα ο πιο εκδηλωτικός από τους δύο, ήταν εκείνος που συντόνιζε τη συζήτηση, αν και δεν μιλούσε τόσο καλά γερμανικά. Ηθελε όμως να μιλήσει, δεν ξέρω αν το έκανε για να προβάλει τον εαυτό του ή για να ζητήσει κάποια βοήθεια».
Σε κάθε περίπτωση αισθανόταν ότι απειλείται στα ανατολικά κρατίδια της Γερμανίας και ήθελε να μετακομίσει στη δυτική Γερμανία. «Εμένα προσωπικά δεν μου έδωσε την εντύπωση κάποιας ψυχικής διαταραχής, φαινόταν εντελώς φυσιολογικός», λέει η γερμανίδα δημοσιογράφος.
Η στατιστική…
Εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων παρουσία του βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ
Πώς αυτός ο «φυσιολογικός άνθρωπος», αυτό το «καλό παιδί», έφτασε στο σημείο να τραβήξει μαχαίρι μετά από τρία χρόνια στο Βίρτσμπουργκ, σε ηλικία 24 ετών;
Ο Ούλριχ Βάγκνερ, καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, προσπαθεί να δώσει μία εξήγηση: «Τρία χρόνια είναι μεγάλο χρονικό διάστημα για έναν νέο άνθρωπο, πολλά μπορεί να συμβούν μέσα σε αυτό το διάστημα».
Αλλά υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, επισημαίνει ο γερμανός ψυχολόγος: «Αυτή η διχοτόμηση – δηλαδή είτε ψυχολογική διαταραχή είτε πολιτικός ριζοσπαστισμός και εξτρεμισμός – είναι κάτι που προωθεί στη δημοσιότητα η πολιτική και η εγκληματολογική στατιστική, αλλά αυτό δεν έχει νόημα από την οπτική γωνία της ψυχολογίας.
»Συχνά και οι δύο αυτές συμπεριφορές μπορούν να συμπίπτουν, είτε μιλάμε για ισλαμιστές, είτε για ακροδεξιούς, είτε – πιο σπάνια – για ακροαριστερούς».
…και η πραγματικότητα
Ο Αμπντιραχμάν Γ. ήρθε στη Γερμανία στις 6 Ιουλίου του 2015. Προερχόμενος από τη Σομαλία, χώρα που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο, ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Η αίτησή του απορρίφθηκε, αλλά υπάγεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας και κατά συνέπεια διαμένει ακόμη νόμιμα στη Γερμανία.
Ο ψυχολόγος Ούλριχ Βάγκνερ επισημαίνει ότι η εμπειρία της απόδρασης, της αδικίας ή της βίας μπορούν να προκαλέσουν ψυχική αστάθεια, ενώ «και η ανασφάλεια για το καθεστώς παραμονής μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση.
»Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το λέμε για να δικαιολογήσουμε πράξεις βίας, απλώς επισημαίνουμε κάποιες καταστάσεις που συντείνουν στην ανασφάλεια και δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την προπαγάνδα των εξτρεμιστών».
Στην ιδανική περίπτωση, τονίζει ο γερμανός ψυχολόγος, θα πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. «Να αναζητήσουμε τα αίτια της βίαιης συμπεριφοράς, να μπορεί για παράδειγμα ένας εκπαιδευτικός να ζητεί τη βοήθεια των ειδικών όταν διαπιστώνει αντίστοιχη προδιάθεση».
«Ανεξήγητη» η συμπεριφορά του
Τρεις γυναίκες σκότωσε ο νεαρός Σομαλός πριν ακινητοποιηθεί από τους αστυνομικούς
Σήμερα, η Γιοχάνα Ρίντιγκερ λέει ότι θεωρεί ανεξήγητη τη συμπεριφορά του νεαρού Σομαλού και τη ροπή του στη βία. Πώς τελείωσε όμως η επίσκεψη στο σπίτι του Αμπντιραχμάν Γ. τον Σεπτέμβριο του 2018;
«Είχα ξεχάσει το δεύτερο κινητό μου και έτρεξαν να με προλάβουν στο ταξί για να μου το δώσουν», λέει η γερμανίδα δημοσιογράφος. Με αυτήν την ευκαιρία, ο νεαρός Σομαλός της υπενθύμισε, για μία ακόμη φορά, ότι θέλει να φύγει από την ανατολική Γερμανία.
«Κάποια στιγμή μου έγραψε και πάλι, με ρωτούσε μήπως μπορώ να του βρω δουλειά», λέει η Γιοχάνα Ρίντιγκερ. Η ίδια δεν μπορούσε να τον βοηθήσει σε αυτό.
Προσπάθησε να βοηθήσει, παραπέμποντας τον Αμπντιραχμάν και τον φίλο του σε επαγγελματία ψυχολόγο. Εγινε δεκτή η προσφορά της; Κανείς δεν γνωρίζει.
Πηγή: Deutche Welle
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις