Τέμπη: Απώλεια παραγωγής κατά 80% σε ελιές και ροδιές
Αποζημιώσεις για ακαρπία και παγετό σε ελιές και ροδιές ζητά ο Δήμος Τεμπών.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Στην απώλεια παραγωγής κατά 80% στην καλλιέργεια της ελιάς αλλά και στην καλλιέργεια της ροδιάς, λόγω του φαινομένου ακαρπίας, το οποίο οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες επικεντρώνεται η επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Περιφερειάρχη, και τους Βουλευτές του Νομού, που απέστειλε ο Δήμαρχος Τεμπών ζητώντας την αποζημίωση κάλυψης του χαμένου εισοδήματος.
«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, κατά τη φετινή χρονιά, σημειώθηκε έντονο φαινόμενο ακαρπίας στην καλλιέργεια της ελιάς και της ροδιάς, όπως και εκτεταμένη ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο αυτών, οφειλόμενο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (όψιμος παγετός), με αποτέλεσμα η παραγωγή της ελιάς και ροδιάς να υποστούν ζημιά που ξεπερνά το 80% της αναμενόμενης ετήσιας παραγωγής. Για το θέμα αυτό επιλήφθηκε ο Δήμος Τεμπών, με πρωτοβουλία του, να καλέσει κλιμάκιο αρμόδιων γεωπόνων του ΕΛΓΑ αλλά και της ΔΑΟ Π.Ε. Λάρισας, ώστε να αναζητηθούν τα αίτια της ακαρπίας, με τους καλλιεργητές να αγωνιούν για την επικείμενη μείωση των εισοδημάτων τους», σημειώνεται στην επιστολή.
Οι Υπηρεσίες, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, πραγματοποιώντας επιτόπιους ελέγχους σε κτήματα με ελιές και ροδιές στις περιοχές του Δήμου Τεμπών. Το συμπέρασμα είναι ότι η ακαρπία στην ελιά αγγίζει το 80% της αναμενόμενης ετήσιας παραγωγής και η έστω μικρή καρπόδεση (20%) βαίνει συνεχώς μειούμενη λόγω μεγάλης καρπόπτωσης που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Η όλη κατάσταση – σημειώνεται – δεν αποδίδεται σε παρενιαφτωφορία, αλλά στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους χειμερινούς μήνες (παγετός ΜΗΔΕΙΑ), αλλά και στους όψιμους παγετούς Μαρτίου και Απριλίου. Επίσης, για πρώτη φορά, η Διεύθυνση της Δ.Α.Ο. Π.Ε. Λάρισας αποφάσισε τη μη διενέργεια του προγράμματος της Δακοκτονίας τρέχοντος έτους στο Δήμο Τεμπών. Για δε την ροδιά η ζημιά είναι μεγάλη τόσο στην ετήσια παραγωγή, όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.
Σύμφωνα με τα παραπάνω ο Δήμος Τεμπών προτείνει τα εξής:
-Να αποζημιωθεί η καλλιέργεια της ελιάς και της ροδιάς. Η αποζημίωση να πραγματοποιηθεί με δίκαιο τρόπο.
-Επειδή, και σε πολλές άλλες ζημίες, οι παραγωγοί δεν αποζημιώνονται για αίτια που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κανονισμό, αιτούμαστε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για αλλαγή του, συμπεριλαμβάνοντας και την αποζημίωση από απώλεια παραγωγής, που οφείλεται και σε άλλα αίτια.
-Αν αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό, να συμπεριληφθούν οι αποζημιώσεις στο πρόγραμμα «De Minimis».
-Σε έσχατη περίπτωση, και μόνο αν ούτε και αυτό είναι εφικτό, να πραγματοποιηθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς μέσω του προγράμματος ΚΟΕ (ΠΣΕΑ).
«Είναι πολύ σημαντικό να ενισχυθεί άμεσα το εισόδημα των παραγωγών που επλήγησαν από την ακαρπία, καθώς πρόκειται για θέμα ζωτικής σημασίας, ειδικά στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο κρίσης που διανύει η χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις