Εστίαση: Ξεκινούν οι πρώτες πληρωμές-Συνεχίζονται οι αιτήσεις
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και χώρων ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου
Λίγες μόνο μέρες απομένουν έως ότου ξεκινήσουν οι επιχορηγήσεις για τους επαγγελματίες της εστίασης.
Τα ποσά που τους αναλογούν από τα κεφάλαια επανεκκίνησης θα μπουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το παραπάνω ισχύει για όσους έχουν υποβάλει αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, ενώ όσοι δεν έχουν σπεύσει μέχρι στιγμής, είναι σε θέση να προχωρήσουν κατά τις επόμενες ημέρες.
Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης έως το τέλος του ερχόμενου μήνα.
Το Δημόσιο αναμένεται να χορηγήσει περίπου 150 εκατ. ευρώ σε 18.000 επαγγελματίες της εστίασης, με το πιθανότερο σενάριο να περιλαμβάνει την πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Προϋποθέσεις
Για τους επαγγελματίες της εστίασης το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δε θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι μη επιστρεπτέα και ακατάσχετα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr/mis , ενώ προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου 2021.
Οι επιχειρήσεις της εστίασης θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
– Να έχουν κάνει έναρξη εργασιών έως την 31.12.2020
– Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή κωδικό δραστηριότητας με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ του Κεφαλαίου 6: «ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ»
– Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών του έτους 2020 ποσοστού 30%, τουλάχιστον σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019.
Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών πριν την 01.01.2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα, όπως αυτός αναγράφεται στο σχετικό Πεδίο του Εντύπου Ε3 (Κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) του φορολογικού έτους 2019 που υποβλήθηκε στο έτος 2020.
Για επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών εντός του 2020 ο έλεγχος γίνεται βάσει του κύριου ΚΑΔ δραστηριότητας.
Έλεγχος πελατών
Με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 10 Ιουλίου και θα «κατεβάζουν» οι επιχειρήσεις δωρεάν από gov.gr, θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και χώρων ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου.
Οι επιχειρήσεις, μέσω αυτή της εφαρμογής, θα επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών τους στους covid free χώρους (αμιγείς) και αντίστοιχα των ράπιντ ή μοριακών τεστ στους μεικτούς.
Αγωνιούν οι επιχειρηματίες
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε για το θέμα ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, καθώς και οι κ.κ. Βασίλης Ακρίβος, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης στη Σαντορίνη, και Γιάννης Χατζηαλέξης, ιδιοκτήτης All day Cafe – Bar στον Πειραιά.
Δυσκολία ελέγχου
«Ο εξωτερικός χώρος του μαγαζιού μου θα είναι μεικτός. Ο εσωτερικός χώρος θα λειτουργήσει μόνο για εμβολιασμένους, αλλά το ποσοστό τους είναι πολύ μικρό. Για εμάς το δύσκολο είναι το πώς θα ελεγχθεί ο κόσμος. Είναι δύσκολο να ζητάμε ταυτότητες. Πώς θα ελέγξω εγώ τον άνθρωπο που είναι εμβολιασμένο; Λειτουργικά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο σερβιτόρος. Θα πρέπει να προσλάβω κάποιον άνθρωπο;», είπε ο κ. Χατζηαλέξης.
Τι θα πρέπει να γίνει με τον εμβολιασμό εργαζομένων
«Με τους εσωτερικούς χώρους υπάρχει πρόβλημα. Είμαι πολύ υπέρ του εμβολιασμού αλλά έχουμε συμπολίτες μας που διαφωνούν. Το προσωπικό δεν πρέπει να είναι εμβολιασμένο στα μαγαζιά; Το δικό μου μαγαζί είναι σε ανοιχτό χώρο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το χειμώνα, για να ισχύσει το μέτρο θα πρέπει να εμβολιαστεί και το προσωπικό. Νομίζω ότι με το QR Code είναι εύκολο να γίνει έλεγχος των πελατών, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει με το προσωπικό. Θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Γνωρίζω ανθρώπους ή συνεργάτες που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, το σκέφτονται ή είναι αρνητές. Τι θα τους κάνω, θα τους διώξω; Εγώ συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο. Αλλά υπάρχει κόσμος που δεν έχει πάει ακόμα. Νομίζω τα μαγαζιά θα μπορέσουν να δουλέψουν με το μέτρο, σε ό,τι αφορά στους πελάτες. Η τεχνολογία υπάρχει, δεν νομίζω ότι θα χρειάζεται να κάνουμε αστυνόμευση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πέσκιας.
«Έχουμε καταστραφεί – Θα βάλω ακόμα και τα… περιστέρια στην επιχείρησή μου»
«Εμείς έχουμε καταστραφεί γιατί οι εμβολιασμοί έχουν πάει πίσω. Δεν έχουμε τουρισμό γιατί η Ελλάδα είναι στο πορτοκαλί. Πιέζουμε γιατί πρέπει να εμβολιαστεί ο κόσμος. Το 30% του πληθυσμού παγκόσμια δε θα εμβολιαστούν. Στη Σαντορίνη είναι χωριό. Οι άνθρωποι δεν έχουν πειστεί εύκολα, λένε “θα κάτσω στο βουνό και δε θα κολλήσω τίποτα”. Οι εργαζόμενοι εμβολιαζόμαστε όλοι. Εγώ ήρθα με το προσωπικό μου και εμβολιαστήκαμε όλοι σε δύο ήμερες. Εγώ θα βάλω και τα… περιστέρια μέσα στην επιχείρησή μου. Δύο χρόνια δεν έχουμε μεροκάματο. Πρέπει να δούμε πώς θα πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», είπε από την πλευρά του ο κ. Ακρίβος.
«Κρατήσεις υπάρχουν, αλλά δε δίνει κανένας προκαταβολή. Ο ξενοδόχος παίρνει προσωπικό γιατί βλέπει ότι θα είναι γεμάτος τον Ιούλιο. Αλλά αν δεν έρθει κανείς, τι θα το κάνει το προσωπικό;», συνέχισε ο ίδιος.
«Από την αρχή της πανδημίας δεν υπάρχει εκπρόσωπος του κλάδου μας να συμβουλεύει την κυβέρνηση. Παίρνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς. Η πρότασή μου είναι ο κόσμος να εμβολιαστεί για να μην πάμε σε νέο lockdown το φθινόπωρο, και πρέπει η κυβέρνηση να πάρει κάποιο γνώστη της εστίασης, που να έχει δουλέψει και να ξέρει και το κομμάτι της λειτουργίας της εστίασης», τόνισε ο κ. Χατζηαλέξης, με τον κ. Ακρίβο να επισημαίνει ότι «Όλη η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι ενωμένη και να έχουν χαράξει ένα δρόμο. Τώρα ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».
«Καλό είναι να εμβολιαστεί ο κόσμος. Έχουν πεθάνει 12.000 Έλληνες από αυτή την ασθένεια. Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι το κάνουμε όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις ανθρώπινες ζωές. Από εκεί και πέρα πρέπει να ξεκαθαρίσει το αν είναι υποχρεωτικός και συνταγματικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους, να μην κάνουμε όλες αυτές τις συζητήσεις», τόνισε κλείνοντας ο κ. Πέσκιας.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις