Κοροναϊός: Τα τεστ αυξάνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και το κόστος των διακοπών
Το πρόσθετο έξοδο των διαγνωστικών τεστ για να πάμε διακοπές στα ελληνικά νησιά, είτε με πλοίο, είτε με αεροπλάνο, θα πρέπει να υπολογίσουμε για το φετινό καλοκαίρι, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου. Εκτός και αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι - και με τις δύο δόσεις - και αν έχουν περάσει 14 μέρες από τη δεύτερη δόση
Με τα… κομπιουτεράκια ανά χείρας θα πάμε φέτος διακοπές, αφού στα μέχρι πρότινος πάγια έξοδα, όπως τα εισιτήρια μετακίνησης και τα έξοδα διαμονής, θα πρέπει να προσθέσουμε και τα έξοδα για τεστ κοροναϊού – είτε αυτό είναι μοριακό, είτε rapid.
Και το σημαντικότερο: Το πρόσθετο αυτό έξοδο δεν αφορά μόνο στους μη εμβολιασμένους, είτε επειδή δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν ακόμη, είτε επειδή είναι αρνητές του εμβολίου, αλλά και όσους εμβολιάστηκαν μόνο με την πρώτη δόση και η δεύτερη δόση του εμβολίου τους θα γίνει μετά το τέλος των διακοπών τους.
Και όχι μόνον. Ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι, όσοι δηλαδή έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, ολοκληρώντας τον εμβολιασμό τους κατά του κοροναϊού Covid-19, αλλά δεν έχουν συμπληρωθεί 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση εμβολίου – χρονικό διάστημα που κρίνεται απαραίτητο από τους ειδικούς για την ανάπτυξη των αναγκαίων αντισωμάτων στον οργανισμό μας – υποχρεούνται και εκείνοι να κάνουν τεστ για τις μετακινήσεις τους με τα πλοία προς τα νησιά.
Με αεροπλάνα και βαπόρια… το τεστ θα το κάνουμε
Όπως ανακοινώθηκε, από την προσεχή Δευτέρα 5 Ιουλίου, για να πατήσουμε το πόδι μας σε πλοίο που θα μας πάει στα ελληνικά νησιά και να μην χρειαστεί να έχουμε κάνει προηγουμένως τεστ για κοροναϊό, πρέπει να είμαστε εμβολιασμένοι – και μάλιστα πλήρως, και μάλιστα να έχουν περάσει και 14 μέρες.
Επιπλέον, από τη Δευτέρα 05 Ιουλίου, ισχύουν οι ίδιες ακριβώς οδηγίες και για τις πτήσεις εσωτερικού από την ηπειρωτική χώρα προς νησιωτικούς προορισμούς και μεταξύ των νησιών.
Είτε σαλπάρουμε, δηλαδή, είτε απογειωθούμε για να πάμε στο νησί, εάν δεν πληρούμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, θα πρέπει να κάνουμε απαραιτήτως διαγνωστικό τεστ.
Πόσο θα πάει ο λογαριασμός
Ας υποθέσουμε, λοιπόν – έτσι κι αλλιώς, δεν έχουμε άλλη επιλογή – πως σε όποια από τις παραπάνω περιπτώσεις και αν ανήκουμε, κάνουμε είτε μοριακό τεστ, είτε rapid, καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο για το πήγαινε – έλα με το πλοίο.
Ως γνωστόν, το αποτέλεσμα του rapid test θεωρείται ως αποδεικτικό μη νόσησης μέχρι 48 ώρες και του τεστ PCR (μοριακό) μέχρι 72 ώρες.
Εάν οι διακοπές μας, λοιπόν, διαρκέσουν το λιγότερο μία εβδομάδα – στην τελική, για διακοπές μιλάμε, όχι για ένα Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο – θα πρέπει από τις 15 Ιουλίου και μετά να υποβληθούμε, και να το «ακριβοπληρώσουμε», τουλάχιστον άλλη μία φορά σε τεστ, απλά και μόνο για να καθήσουμε σε ένα εστιατόριο για φαγητό ή σε μία καφετέρια ή σε ένα μπαρ.
Υπενθυμίζεται πως από τις 15 Ιουλίου θα ισχύσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για το χώρο της εστίασης, όπου τα καταστήματα θα έχουν το δικαίωμα, είτε να δέχονται πελάτες μόνο πλήρως εμβολιασμένους, είτε να διαμορφώσουν μεικτούς χώρους, στους οποίους οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε τεστ.
Γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, πολλοί είναι οι πολίτες που θεωρούν ότι η κυβέρνηση, με τα μέτρα που ανακοίνωσε, βάζει στο ίδιο «τσουβάλι» με τους αρνητές του εμβολίου ή τους ανεμβολίαστους ακόμη και τους εμβολιασμένους που δεν πληρούν, όμως, τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.
Έτσι αν θέλουν να κάνουν διακοπές σε κάποιο από τα νησιά της Ελλάδας, θα κληθούν φέτος, εκτός από τα εισιτήρια, τη διαμονή και ό,τι ξοδέψουν στον προορισμό τους, να υπολογίσουν και το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των τεστ για κοροναϊό.
Σε όλες τις παραπάνω ενέργειες, δηλαδή, οι πολίτες θα πρέπει να υπολογίζουν έξτρα τα 20 ευρώ του rapid test. Από την άλλη, τα PCR τεστ (μοριακά) κοστίζουν 60 ευρώ.
Εάν, για παράδειγμα, μια οικογένεια, που δεν έχει εμβολιαστεί, αποτελείται από τέσσερα ανεμβολίαστα μέλη και θέλει να βγει, τότε θα πρέπει να δώσει τουλάχιστον 80 ευρώ μόνο για τα τεστ, σε περίπτωση που της ζητηθεί στο εστιατόριο ή το μπαρ να αποδείξει ότι δεν έχει κοροναϊό και δεν απειλεί τους άλλους. Αν προσθέσουμε σε αυτά, άλλα 80 ευρώ για τεστ επιβίβασης στο πλοίο για να πάνε στο νησί, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 160 ευρώ μόνο για «οικογενειακά» τεστ!
Τουλάχιστον για την επιστροφή, μπορούμε να επιδείξουμε τα αποτελέσματα των πολύ φθηνότερων self tests.
Πού μπορείτε να κάνετε rapid test
Υπογραμμίζεται ότι η διενέργεια rapid test μπορεί πλέον να γίνεται και από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, με βάση την τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την περασμένη Τρίτη.
Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή πλήρους εμβολιασμού, από τις 5 Ιουλίου, για την επιβίβασή τους στα πλοία, θα πρέπει να κάνουν ένα rapid ή ένα μοριακό τεστ (προσοχή: όχι self test), ενώ την ίδια υποχρέωση θα έχουν από τις 15 Ιουλίου, προκειμένου να διασκεδάσουν ή να πάνε απλά για έναν καφέ ή για φαγητό.
Και φυσικά, θα πρέπει να μπορούν να βρουν εύκολα τον επιστήμονα υγείας που θα κάνει το τεστ.
Μέχρι σήμερα, μπορούσαμε να κάνουμε ένα διαγνωστικό τεστ κοροναϊού είτε σε δημόσιες δομές υγείας, είτε σε ιδιωτικές δομές.
Στα 20 ευρώ το ανώτατο κόστος του rapid test
Το ανώτατο κόστος χρέωσης της παροχής υπηρεσίας για τα rapid test φτάνει τα 10 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο χρήσης της δειγματοληψίας φτάνει επίσης τα 10 ευρώ.
Συνολικά, δηλαδή, αν κάποιος θέλει να κάνει rapid test σε κάποιον ιδιώτη γιατρό ή φαρμακοποιό κ.λπ., το ανώτατο ποσό που μπορεί να πληρώσει είναι 20 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς το ίδιο είναι και το κόστος διενέργειας ενός rapid test σε μία ιδιωτική ή δημόσια δομή.
Όσο για τα PCR τεστ (μοριακά), είναι πολύ πιο «τσουχτερά», καθώς κοστίζουν 60 ευρώ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις