Βέλγιο: Εμβολιαστική πρωτιά, με… σπριντ μετ’ εμποδίων
Από τα επίκεντρα στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, το Βέλγιο βρίσκεται πλέον στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως από πλευράς εμβολιασμών. Ωστόσο, οι ανεμβολίαστοι -κυρίως οι νέοι- και η παραλλαγή Δέλτα παραμένουν ο νέος μεγάλος «άγνωστος Χ»
- H ιστορία του καθηγητή που εφηύρε το μπάσκετ για να κρατά τους μαθητές του σε φόρμα τον χειμώνα
- ΠΑΣΟΚ: Όσους Βελόπουλους και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αποπροσανατολίζονται
- Όγδοη σορός εντοπίστηκε σε παραλία της Γαύδου
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης μπέρδεψε τους μπλε φακέλους στο υπουργικό, διαβάζοντας αυτούς του… 2019
«Ποιος θα το φανταζόταν πριν από μερικές εβδομάδες;», έθεσε ρητορικά το ερώτημα η Γκούντρουν Μπρίατ της βελγικής Task Force για τον εμβολιασμό, καθώς ανακοίνωνε -στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη- ότι το Βέλγιο βρίσκεται πλέον στην πρώτη δεκάδα των χωρών, παγκοσμίως, με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού έναντι του κοροναϊού.
Πάνω από 7,1 εκατομμύρια σε σύνολο 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων και περίπου το 77% όσων είναι ηλικίας 18 ετών και άνω έχουν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στη χώρα.
Το δε ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων αγγίζει το 44%.
Πηγή: Επιστημονικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας «Sciensano»
Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα μίας χώρας -με πληθυσμό περίπου όσο και η Ελλάδα-, που στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας ήταν ένα από τα επίκεντρα της υγειονομικής κρίσης στην Ευρώπη.
Μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, δε, το εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού έτρεχε με έναν από τους βραδύτερους ρυθμούς στις τάξεις των «27».
Τώρα, αντίθετα, το Βέλγιο βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις ως προς τους εμβολιασμούς.
Για την ακρίβεια, στα μέσα Ιουνίου ήταν η πρώτη στην Ε.Ε. σε ποσοστό χορήγησης δόσεων ανά 100 κατοίκους.
Σήμερα, βρίσκεται στην τρίτη θέση στη σχετική κατηγορία -μετά την Μάλτα των 500.000 κατοίκων και την Ουγγαρία- ενώ είναι δεύτερη στην Ένωση σε αριθμό χορηγούμενων δόσεων ημερησίως.
Συνολικά, μάλιστα, είναι πάνω από τις ΗΠΑ και τον μέσο όρο των «27» σε ποσοστά εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση, επί συνόλου του πληθυσμού.
Καθώς στο πρόγραμμα εμβολιασμού εντάχθηκαν από την Πέμπτη και οι νέοι 16 και 17 ετών -αλλά και επιλεκτικά όσοι ανήλικοι 12 έως 15 ετών ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου-, οι αρχές αισιοδοξούν ότι η επίτευξη «τείχους ανοσίας» είναι εφικτή μέσα στο καλοκαίρι.
«Άγνωστος Χ», ωστόσο, παραμένουν η ανισομερής ανοσοποίηση στις τρεις περιφέρειες της χώρας, οι ρυθμοί εμβολιασμού των νέων και η εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κοροναϊού.
Διαφορετικές ταχύτητες
«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία», τόνισε η Μπρίατ, καθώς οι αρχές προσπαθούν να πείσουν και τον τελευταίο κάτοικο του Βελγίου, άνω των 16 ετών, να εμβολιαστεί.
Οι διαφοροποιήσεις δεν είναι μόνο ηλικιακές, αλλά και γεωγραφικές, δημιουργώντας πρόσθετες δυνητικές «ρηγματώσεις» στην υγειονομική «ασπίδα» που χτίζεται στη χώρα.
Τα ποσοστά εμβολιασμένων με μία δόση και των πλήρως εμβολιασμένων είναι στην ολλανδόφωνη Φλάνδρα 82% και 44% αντίστοιχα.
Στην κυρίως γαλλόφωνη Βαλλωνία 73% και 45% (και στις τάξεις της γερμανόφωνης μειονότητας στο 71% και 50%).
Η περιοχή των Βρυξελλών, ωστόσο, υπολείπεται με ποσοστά 55% και 35%.
Στην ηλικιακή ομάδα 18-34, μάλιστα, τα ποσοστά εμβολιασμένων με μία ή με δύο δόσεις κυμαίνονται στο 32% και 10% στη βελγική πρωτεύουσα, την ώρα που στις άλλες δύο περιφέρειες ξεπερνούν, στην ίδια ηλικιακή κατηγορία, το 50% και το 15%.
Με τους υφιστάμενους ρυθμούς, γράφει η εφημερίδα Le Soir, εκτιμάται εκτιμούν η βελγική πρωτεύουσα -έδρα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ- θα αργήσει, συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα, να χτίσει «τείχος ανοσίας».
Σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης του εμβολιασμού των ενήλικων κατοίκων της, λοιπόν, οι αρχές αποφάσισαν να μην χορηγείται στις Βρυξέλλες το σκεύασμα της AstraZeneca (που έχει μεγαλύτερο διάστημα αναμονής ανάμεσα στις δύο δόσεις).
Ενώ από την Πέμπτη οι κάτοικοι της βελγικής πρωτεύουσας μπορούν να εμβολιάζονται χωρίς ραντεβού.
Προς τούτο, στήθηκαν -πέρα από τα υφιστάμενα εμβολιαστικά κέντρα- ειδικές μονάδες σε τοπικές αγορές και σε κεντρικά σημεία.
Δράση έχουν αναλάβει και κινητές μονάδες για τον εθελοντικό, επιτόπιο εμβολισμό αστέγων, ιερόδουλων και ναρκοεξαρτημένων.
«Δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο», λέει στο Politico o Βάουτερ Μπέκε, τοπικός υπουργός Υγείας στην περιφέρεια της Φλάνδρας. «Υπάρχει ωστόσο μόνο μια απάντηση σε αυτήν την απειλή: να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι».
«Καμπανάκι» ειδικών
Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, το Βέλγιο έχει ήδη ανακοινώσει την απαγόρευση εισόδου στο έδαφός του σε όλους τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία που δεν είναι πολίτες της Ε.Ε.
Κατά τον Βέλγο βιοστατιστικολόγο Χιρτ Μόλενμπερς, ωστόσο, ο «εχθρός» ήδη «αλλωνίζει».
Την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε, η ινδική παραλλαγή ευθυνόταν για το 15,7% των νέων κρουσμάτων -που κυμαίνονταν μεταξύ 300 και 1.000 σε ημερήσια βάση- σημειώνοντας αύξηση 6,1% συγκριτικά με τα μέσα Ιουνίου.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου, προειδοποίησε, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει στο 80-90% .
«Σε διάφορες χώρες, όπως στη Βρετανία για παράδειγμα, βλέπουμε με σαφήνεια ότι η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω των νεότερων γενιών», επεσήμανε ο Βέλγος επιστήμονας στο Radio 1.
«Οι περισσότεροι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, καθώς είναι πιθανότατα στις τελευταίες θέσεις της λίστας των ραντεβού», προσέθεσε, καλώντας τους να το κάνουν άμεσα.
Υπογράμμισε επίσης τον κίνδυνο από τα καλοκαιρινά ταξίδια ατόμων, που δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί και ανοσοποιηθεί.
Στην ίδια «εξίσωση» συμπεριέλαβε και τους εν εξελίξει ποδοσφαιρικούς αγώνες του Euro, παρουσία θεατών.
«Το γεγονός», είπε, «ότι συγκετρώνονται σε μεγάλες ομάδες, ενώ η συμμετοχή τους περιλαμβάνει και ταξίδια, είναι παράγοντες που μας ανησυχούν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις