Κυβέρνηση: Τα λεφτά τελειώνουν – lockdown για ανεμβολίαστους χωρίς οικονομική στήριξη
Το τελευταίο διήμερο υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων από κορυφαίους υπουργούς που ρίχνουν με έμφαση πλέον το χαρτί των αντοχών της οικονομίας στην εξίσωση της από εδώ και στο εξής διαχείρισης της πανδημίας. Το μήνυμα που έχει σταλεί από χτες είναι ότι τα περιοριστικά μέτρα στο εξής θα αφορούν ανεμβολίαστους και «δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».
Το χαρτί των αντοχών της οικονομίας ρίχνει πλέον με έμφαση στο τραπέζι η κυβέρνηση για να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να υποστηριχτεί οικονομικά με κρατικές ενισχύσεις ένα νέο lockdown σε περίπτωση ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η κυβέρνηση εντάσσει την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού.
Τελειώσαμε οικονομικά αν έρθει πανδημία το χειμώνα
Το τελευταίο διήμερο υπάρχει ομοβροντία δηλώσεων από κορυφαίους υπουργούς προς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Την αρχή ουσιαστικά έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης την Τετάρτη το βράδυ απευθυνόμενος σε επαγγελματίες της εστίασης και δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια, που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Δεν νομίζετε, ότι αντί να φωνάζετε σε μας, είναι καλύτερα, να πείτε σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάνε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα, να συνεχίσουμε τη ζωή μας;»
«Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά ή θέλετε να σας το πω πιο απλά;» πρόσθεσε.
Ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει δεξαμενή
Σήμερα μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι ναι μεν «ταμειακά διαθέσιμα υπάρχουν.Όμως δεν υπάρχει μια δεξαμενή, από την οποία μπορεί συνέχεια να βγαίνουν χρήματα και με κάποιο μαγικό τρόπο να ξαναγεμίζει».
«Είμαστε στραμμένοι στην ανάκαμψη της οικονομίας, στις επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία άντεξε, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας και έδειξε καλύτερα αντανακλαστικά και αποτελέσματα του αναμενόμενου» πρόσθεσε.
Στην κατεύθυνση αυτή η Αριστοτελία Πελώνη σε συνέχεια και των χτεσινών δηλώσεων Σκέρτσου ότι τα περιοριστικά μέτρα στο εξής θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους τόνισε ότι «το lockdown, τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν λύση. Απευχόμαστε όλοι, τις εξάρσεις. Αν υπάρξουν, όμως, θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα. Οι περιορισμοί θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».
Περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους χωρίς οικονομική στήριξη
«Δεν μπορεί, την ώρα που είναι προσβάσιμα όλα τα εμβόλια για όλους να συζητάμε για περιορισμούς σε όλη την κοινωνία και την οικονομία. Δεν μπορεί, δηλαδή, ένα κομμάτι της κοινωνίας, που είναι δύσπιστο ή που θεωρεί θέμα αρχής να μην εμβολιαστεί, να κρατάει πίσω την υπόλοιπη κοινωνία, σε μία συνθήκη υγειονομικού κινδύνου».
Μάλιστα χτες ο Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι τα περιοριστικά μέτρα στο εξής θα αφορούν ανεμβολίαστους και «δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».
Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι να υποστηρίξουμε καθολικές απαγορεύσεις
Στην ίδια λογική ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης διεμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι. «Τα δημόσια οικονομικά εξ ορισμού είναι πεπερασμένα», επισήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.
Kατ’ αναλογίαν πληθυσμού και δυνατοτήτων, η κυβέρνηση έδωσε «ίσως το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη, ακριβώς για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, (αλλά) αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον», ξεκαθάρισε διευκρινίζοντας ότι ναι μεν, η κυβέρνηση θα ενισχύσει κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη όμως «δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις».
Δεν μπορούμε να στηρίζουμε επ’ αόριστον
«Η Ελλάδα για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία και την εργασία ιδίως, έχει αποδώσει ένα τεράστιο πόρο, περισσότερα από 40 δισ. ευρώ, που είναι κατ’ αναλογίαν πληθυσμού και δυνατοτήτων ίσως το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί στην Ευρώπη, ακριβώς για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, (αλλά) αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον».
Και πρόσθεσε: «Αυτό έγινε όταν δεν είχαμε τη δυνατότητα του καθολικού εμβολιασμού, σήμερα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. ‘Αρα, ναι, εμείς θα ενισχύουμε κατά περίπτωση εκείνους οι οποίοι μπορεί να θίγονται οικονομικά, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε πλέον καθολικές απαγορεύσεις, οι οποίες θα σημαίνουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, θα συνιστούν ένα σημαντικό περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών, και ιδίως εκείνων που έχουν εμβολιαστεί».
Σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις
Ότι το lockdown δεν είναι λύση για οικονομικούς λόγους υποστήριξε από το βήμα της Βουλής και ο Θόδωρος Σκυλακάκης χτες. Κατά την γνώμη μου, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «από την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού το lockdown δεν μπορεί να είναι λύση» και αφού ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται και υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις και την πανδημία μέσω του εμβολιασμού.
«Δεν μπορεί να έχουμε λύσεις που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις, που όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί όλα αυτά αθροίζονται» και εμείς δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε κάποιο «ατύχημα» στα δημοσιονομικά της χώρας».
Κάποια επιστροφή σε δημοσιονομικούς κανόνες
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μάλιστα κατέστησε επίσης σαφές, πως «το επόμενο διάστημα θα έχουμε κάποια επιστροφή σε δημοσιονομικούς κανόνες και αυτό είπε θα πρέπει να το καταλάβουμε, και η επάνοδος αυτή θα είναι για την Ελλάδα το «κλειδί» του επομένου διαστήματος, διότι εμείς δεν θα έχουμε διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»