Καναδάς: Φλόγες ισοπέδωσαν το χωριό που κατέγραψε ρεκόρ θερμοκρασίας – Ο υδράργυρος έφτασε τους 49,5C
Το Λίτον είναι μια εικόνα από το μέλλον της κλιματικής αλλαγής
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμάτων από μια τυπική μέρα
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Τη Δευτέρα, όλος ο πλανήτης έστρεψε σοκαρισμένος το βλέμμα του σε ένα μικρό χωριό του Καναδά, το Λίτον. Αιτία για αυτό, ένα δυσάρεστο ρεκόρ: Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, το θερμόμετρο είχε γράψει 49,6C. Και ο καύσωνας συνεχίστηκε τις ημέρες που ακολούθησαν.
Ώσπου την Τετάρτη, το Λίτον τυλίχτηκε στις φλόγες. Η πυρκαγιά κινήθηκε με τόσο υψηλή ταχύτητα που οι αξιωματούχοι δεν πρόλαβαν να δώσουν εντολή εκκένωσης του οικισμού.
Οι κάτοικοι είδαν τους πυκνούς μαύρους καπνούς να καλύπτουν την κοιλάδα, άρπαξαν όσα πράγματα μπορούσαν και έφυγαν τρέχοντας.
Μέσα σε λίγες ώρες, το Λίτον είχε ισοπεδωθεί.
«Η μικρή μας πόλη του Λίτον χάθηκε», έγραψε στο Facebook ή Εντίθ Λόρινγκ-Κουχάνγκα, κάτοικος του Λίτον.
«Τους φορτώσαμε όλους στα οχήματά μας κι αρχίσαμε να οδηγούμε. Δεν είχαμε ρεύμα ή internet στο Λίτον και όλοι προσπαθούσαν να βρουν κάποιον», έγραψε. «Είναι σπαραξικάρδιο. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι. Τα μέλη της κοινότητάς μας έχασαν τα πάντα».
Αν και ο καύσωνας έχει αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, οι κάτοικοι των δυτικών περιοχών του Καναδά έρχονται τώρα αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του: Τους θανάτους από τη ζέστη και τις ολοένα και αυξανόμενες πυρκαγιές που ξεσπούν στα εντελώς ξηρά δάση.
«Έκλαψα. Η κόρη μου έκλαψε», δήλωσε η Ζαν Μακέι, κάτοικος του χωριού στο Canadian Press. Πήρε ό,τι μπόρεσε να από το σπίτι της, σε μια κοινότητα αυτοχθόνων κοντά στο Λίτον. «Η κόρη μου μου είπε “δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πήρα το κλειδί μου. Μπορεί να μην έχουμε καν σπίτι”. Εγώ της είπα… αν καταφέρουμε να μείνουμε μαζί, θα επιβιώσουμε. Απλώς προσεύχομαι τα σπίτια μας να είναι εντάξει».
Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι των αστικών κέντρων βλέπουν επίσης τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, με τον επικεφαλής ιατροδικαστή του Βανκούβερ να ανακοινώνει ότι οι «ξαφνικοί και απρόσμενοι» θάνατοι σημείωσαν αύξηση της τάξης του 200% στη διάρκεια των πέντε τελευταίων ημερών – ένας αριθμός καταδικασμένος να συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς και οι υπόλοιπες κοινότητες προσθέτουν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει.
Την Τετάρτη η περιοχή ανακοίνωσε 486 αιφνίδιους θανάτους, που ξεπερνούν κατά πολύ τους περίπου 165 που αναμένονται για ατή την περίοδο.
Πολλοί από τους νεκρούς ήταν ηλικιωμένοι, ζούσαν μόνοι και εντοπίστηκαν σε περιοχές με αυξημένη θερμοκρασία και κακό εξαερισμό.
«Αυτό που ζούμε εδώ είναι εντελώς πρωτόγνωρο», σημείωσε ο Μάικ Φάρνγουορθ, υπουργός δημόσιας ασφάλειας της επαρχίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Οι θάνατοι εξαιτίας της ζέστης είναι σπάνιοι στην περιοχή. Μόλις τρεις είχαν καταγραφεί στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.
Οι ειδικοί, αλλά και ο Τζάστιν Τρουντό και ο Τζο Μπάιντεν, έχουν συνδέσει τον απρόσμενο πρόσφατο καύσωνα με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να γίνουν πολύ πιο συνηθισμένα στο μέλλον.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις