Ψηφιακό πιστοποιητικό και τα…. μυαλά στα κάγκελα
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει έναν σχετικά συντηρητικό αριθμό για τα φετινά έσοδα που φτάνουν στο 40-45% του 2019
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Δεν μας τα λένε καλά οι αναλυτές για τον ευρωπαϊκό τουρισμό. Και εκεί που πιστεύαμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό θα τα κάνει καλύτερα, οι εκτιμήσεις δείχνουν πως φέτος θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στον τουρισμό. Η επιφυλακτικότητα για μη απαραίτητα ταξίδια είναι μία πραγματικότητα, ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και η μετάλλαξη Δέλτα κάνει τους ανθρώπους και τις κυβερνήσεις να είναι πιο προσεκτικοί με τις μετακινήσεις και με τις επιπτώσεις στην υγεία από τις διακοπές εκτός χώρας.
Όλη αυτή η παραπάνω κατάσταση επιβεβαιώνει έναν άτυπο κανόνα: Μία καλή ιδέα για να έχει αποτελέσματα, δεν φτάνει να είναι απλά μία καλή ιδέα.
Παρά λοιπόν το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid που εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου προβλέπεται ο τουριστικός τομέας να παραμείνει υποτονικός αυτό το καλοκαίρι. Το πιστοποιητικό είναι ουσιαστικά η απόδειξη ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid, είτε έχει αρνητικό τεστ τις τελευταίες ημέρες ( PCR ή rapid), ή έχει ανακάμψει τις τελευταίες 180 ημέρες. Η ιδέα είναι ότι αυτό θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ. Και πολύ σωστά. Όμως οι μεταλλάξεις και η επιφύλαξη στον εμβολιασμό αλλάζει τα σχέδια.
Η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να ανακάμψει κατά τη θερινή περίοδο, όμως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αναχωρήσεις πτήσεων είναι αρκετά χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 σε ολόκληρη την Ευρώπη
Οι οικονομολόγοι πλέον τα γυρνάνε και αμφιβάλλουν για το κατά πόσο το ψηφιακό πιστοποιητικό θα οδηγήσει σε αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας. Οι λόγοι είναι οι εξής:
Πρώτον, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ταξίδια επιτρέπονται ήδη εντός της ΕΕ, υπό τον όρο του τεστ και κάποιων ημερών καραντίνας. Για παράδειγμα, η Γαλλία επιτρέπει τα ταξίδια σε όλες τις «πράσινες» χώρες (που περιλαμβάνει επί του παρόντος όλα τα κράτη της ΕΕ) είτε με απόδειξη πλήρους εμβολιασμού είτε με αρνητικό αποτέλεσμα. Το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν θα εξαλείψει τους περιορισμούς σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Άρα, τα εμπόδια στα ταξίδια που εμποδίζουν τον τουρισμό θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.
Δεύτερον, σύμφωνα με την Capital Economics, η άρση των αποφάσεων για τεστ πριν από την αναχώρηση και καραντίνα ισχύουν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, σύμφωνα με την Capital Economics, σε αυτό το σημείο, μόνο το 32% των ατόμων άνω των 18 στην ΕΕ έχουν λάβει δύο δόσεις. Τρίτον, οι ταξιδιωτικοί κανόνες εξακολουθούν να καθορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και δεν είναι τυποποιημένες. Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης το δικαίωμα να επιβάλλουν περιορισμούς στις αφίξεις από άλλες χώρες της ΕΕ εάν κρίνουν ότι η επιδημιολογική κατάσταση το δικαιολογεί. Για παράδειγμα, μόνο αυτήν την εβδομάδα η Γερμανία επανέφερε την απαίτηση καραντίνας για αφίξεις από την Πορτογαλία λόγω της αύξησης της μετάλλαξης “Δ”, Το διαβατήριο εμβολίου δεν μειώνει ουσιαστικά την αβεβαιότητα σχετικά με τα ταξίδια.
Ας μη τα βλέπουμε όλα μαύρα. Οι οικονομολόγοι – αν και τα περίμεναν καλύτερα – αναμένουν ότι η τουριστική δραστηριότητα εντός της ΕΕ θα αυξηθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες. Και η κατάσταση θα είναι καλύτερη το 2021 αλλά θα εξακολουθεί να απέχει πολύ από το κανονικό και αυτό τείνει να καθυστερεί την ανάκαμψη.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπολογίσει έναν σχετικά συντηρητικό αριθμό για τα φετινά έσοδα που φτάνουν στο 40-45% του 2019. Η όλη κατάσταση έχει ενισχύσει την αβεβαιότητα για τους στόχους των τουριστικών εσόδων. Οι εκτιμήσεις για 50% του τζίρου του 2019 απομακρύνονται, ενώ υπάρχουν ανησυχίες για υπονόμευση του 40%. Η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη του τουρισμού συναρτάται κυρίως με την πορεία του εμβολιασμού. Οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό εκτιμάται να αυξηθούν κατά 65% σε σχέση με το 2020.
Σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), η κατάρρευση του παγκόσμιου τουρισμού λόγω της πανδημίας Covid-19 ενδέχεται να προκαλέσει απώλειες μεγαλύτερες των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο παγκόσμιο ΑΕΠ τα έτη 2020 και 2021. Μόνο για το φετινό έτος, η ζημιά από τον κλάδο του τουρισμού εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 1,7 έως 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις