Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα: Σοβαρές ελλείψεις σε κέντρα καρδιακής αποκατάστασης – Μπορούν να μειώσουν 30% την πιθανότητα νέας νοσηλείας

Έρευνα: Σοβαρές ελλείψεις σε κέντρα καρδιακής αποκατάστασης – Μπορούν να μειώσουν 30% την πιθανότητα νέας νοσηλείας

Γερμανία, Αυστρία και Ελλάδα είναι οι τρεις χώρες στην ΕΕ που δεν έχουν εθνικό σχέδιο για τα καρδιαγγειακά επεισόδια, τη στιγμή που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Σημαντικές είναι οι ελλείψεις που παρουσιάζει η χώρα μας σε κέντρα καρδιακής αποκατάστασης, τη στιγμή που οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο, αλλά μπορούν να προληφθούν με σωστά μέτρα.

Επιτακτική είναι η ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα αποκατάστασης σε όλα τα κράτη της ΕΕ των 17 εκατ. πολιτών με καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής οργάνωσης Health Policy Partnership, η οποία προωθεί σχετικά ζητήματα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ζητώντας δράση.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης αναλύει το μέλος του ΔΣ του ΕΛΙΚΑΡ και τέως πρόεδρος του συμβουλίου Κλινικών Καρδιολόγων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, Δημήτρης Ρίχτερ, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

Ο γνωστός καρδιολόγος μάλιστα παραδέχεται ότι υπάρχει έλλειμμα των κρατών, πολλές φορές ατομικό των γιατρών, αλλά και πρόβλημα συνείδησης των ασθενών, αν σκεφτεί κανείς ότι πανευρωπαϊκά απ’ όσους παθαίνουν έμφραγμα άνω των πενήντα, οι μισοί ξαναρχίζουν το κάπνισμα μέσα σε δύο χρόνια.

Η καρδιακή αποκατάσταση μειώνει περίπου 30% την πιθανότητα νέας νοσηλείας

Τα κέντρα καρδιακής αποκατάστασης σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ είναι κέντρα που πάει κάποιος μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, για 15-20 μέρες, για να μάθει πώς πρέπει να ζει και να τρώει στην συνέχεια της ζωής του. «Η καρδιακή αποκατάσταση φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει περίπου 30% την πιθανότητα νέας νοσηλείας.

Και δυστυχώς στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση των ασθενών σε τέτοια κέντρα. Αυτό είναι ένα κενό του συστήματος. Τέτοιου είδους κέντρα υπάρχουν στη Γερμανία, σε χώρες της Βορείου Ευρώπης και στην Ισπανία.

Στην Ελλάδα έχουμε μόνο ιδιωτικά και τα ελάχιστα κρατικά που υπάρχουν, είναι για μετά από τραυματισμούς ή εγκεφαλικά».

Όπως λέει ο κ. Ρίχτερ, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι πρέπει να οργανωθεί το σύστημα, ώστε να μπουν κριτήρια, ανάλογα με το ποιους μπορεί το κάθε κράτος να βοηθήσει, έτσι ώστε να παραπέμπονται άμεσα μετά τη νοσηλεία τους.

Μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο ένας στους πέντε θα πάθει και νέο καρδιακό επεισόδιο

«Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι μετά από ένα έμφραγμα, το κόστος παρακολούθησης και επιπλοκών μπορεί να είναι τρεις φορές μεγαλύτερο απ ό,τι το κόστος την ώρα του επεισοδίου. Ενώ μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο, ένας στους πέντε θα πάθει και νέο καρδιακό επεισόδιο. Επίσης μετά από ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό, χάνονται περίπου 80 εργάσιμες ημέρες, κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει απώλεια για την οικονομία, μπορεί να σημαίνει και καταστροφή για έναν ελεύθερο επαγγελματία».

Καρδιαγγειακά επεισόδια και κατάθλιψη

Όσον αφορά την κατάθλιψη εκτός από τις γυναίκες φαίνεται πως αγαπά και άτομα με «ραγισμένες» καρδιές, αφού στην έκθεση της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής οργάνωσης πισημαίνεται ,σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ, ότι περίπου 30% των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό και 40% των ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα, αναπτύσσουν μέτρια ή βαριά καταθλιπτικά συμπτώματα τα επόμενα έτη. Η έκθεση συνεχίζει ο κ. Ρίχτερ, αναφέρεται εκτενώς στην ανάγκη δημιουργίας εθνικών σχεδίων για την καρδιαγγειακή νόσο. «Η χώρα μας μαζί με τη Γερμανία και την Αυστρία, είναι οι τρεις χώρες που δεν έχουν εθνικό σχέδιο για τα καρδιαγγειακά επεισόδια».

Τελευταία η Ελλάδα σε μονάδες εγκεφαλικών στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα, λέει ο κ. Ρίχτερ, ανά εκατ. κατοίκων διαθέτουμε σύμφωνα με την έκθεση 0,4 μονάδες εγκεφαλικών, σε αντίθεση με την Αυστρία που το αντίστοιχο νούμερο είναι 4,4 ανά εκατ. κατοίκων, 2,2 μονάδες στη Γαλλία, 3,7 μονάδες στη Γερμανία, ανά εκατ κατοίκων. «Η μόνη χώρα που είναι κοντά μας είναι η Ρουμανία με 0,5 μονάδες ανά εκατ. κατοίκων. Είμαστε τελευταίοι σε αυτό, βάσει αυτής της έκθεσης, με δεδομένα που έχει πάρει από όλα τα κράτη. Είναι σίγουρα κάτι το οποίο πρέπει να βελτιώσουμε».

«Όμως για να είμαστε δίκαιοι, όταν προσπαθούν να βρουν σε επίπεδο υγείας, κάποιο παράδειγμα πολύ καλής πρακτικής, έχουν την Ελλάδα σαν μία από τις χώρες που έχει κάνει το best practice, όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το κομμάτι της άυλης συνταγογράφησης. την πολυτέλεια δηλαδή σε στιγμή πανδημίας, ο ασθενής να λαμβάνει την συνταγή του με ένα μήνυμα, κάτι το οποίο πραγματικά είναι μία τεράστια πρόοδος. Στην έκθεση αναφέρεται η Ελλάδα σε σχέση με νέες πρακτικές, οι οποίες είναι εξαιρετικές και οι οποίες θα βοηθήσουν την πολύ καλή λειτουργία και μείωση των καρδιαγγειακών».

Must in

Μανούσος Μανουσάκης: Οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον αγαπημένο σκηνοθέτη

Ο Μανούσος Μανουσάκης έφυγε από τη ζωή χθες, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου σε ηλικία 74 ετών, προκαλώντας θλίψη στον καλλιτενικό χώρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024