Κοροναϊός: Απειλή για νέο κύμα διασποράς – SOS για τους ρυθμούς εμβολιασμού
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το τέταρτο κύμα του κοροναϊού δεν είναι μακριά και επιχειρηματολογούν για την ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Ιούλιο, που θα ξεπερνάνε ημερησίως τις 1000 μολύνσεις, επιβεβαιώθηκε σήμερα από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Τα κρούσματα του Σαββάτου ξεπέρασαν το όριο της 1000αδας και η ανησυχία είναι έντονη για την έλευση του τέταρτου κύματος μέσα στο καλοκαίρι, εξαιτίας της μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα του κοροναϊού.
Με πλήρως εμβολιασμένο λίγο πάνω από το 40% του πληθυσμού, η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας απέχει ακόμα αρκετά. Τους επόμενους δύο μήνες θα υπάρξει αγώνας δρόμου για να επιταχυνθεί όσο παραπάνω γίνεται ο ρυθμός εμβολιασμού.
Την ίδια στιγμή πρέπει να συνυπολογιστεί στα εμπόδια για την συλλογική ανοσία, η κινητικότητα λόγω καλοκαιριού που θα επιδράσει σαφώς στην περαιτέρω διασπορά.
Η μετάλλαξη Δέλτα έχει φέρει πονοκέφαλο σε όλον τον πλανήτη, ακόμα και στα κράτη που λόγω της σχετικά καλής εμβολιαστικής τους κάλυψης, ανακοίνωσαν την επιστροφή στην κανονικότητα, και αναγκάζονται αυτήν τη στιγμή σε αναδίπλωση και σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Μέσα στον Ιούλιο θα δούμε μέχρι και 1600 κρούσματα
Και στη χώρα μας εντοπίστηκαν άλλα 25 στελέχη της ινδικής μετάλλαξης, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 54. Μιλώντας για το θέμα ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σταθεροποίηση της πανδημίας.
«Οι πανδημικοί δείκτες έχουν υποτροπιάσει και πολύ φοβάμαι ότι μέσα στον Ιούλιο θα δούμε κρούσματα, τα οποία θα ξεπερνούν τα 1.000-1.600 και θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο που είναι τώρα η Πορτογαλία και ήμασταν εμείς στις αρχές Μαΐου (σ.σ περίπου 2.000 κρούσματα)», πρόσθεσε.
Η επικίνδυνη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα – Το 95% που θα νοσήσουν θα είναι ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με τη μία δόση
Αναφερόμενος στη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, επισήμανε ότι κατά μέσο όρο αντί κάποιος να μολύνει 2, μολύνει 4. «Μια στενή επαφή που έμεινε ένα τέταρτο με κάποιον που έχει μολυνθεί και μεταδίδει, ενώ παλιά χρειαζόσουν 20 λεπτά για να μολυνθεί, τώρα απαιτούνται 3-5 λεπτά. Μάλιστα, ο ανεμβολίαστος αναπτύσσει πάρα πολύ υψηλό φορτίο», τόνισε.
Σύμφωνα με τον ίδιο και ο εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί, αλλά ένας ανεμβολίαστος θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα ακόμα κι αν είναι μικρής ηλικίας. Στην περίπτωση δε που είναι πάνω από 50 ετών, είναι σχεδόν σίγουρο ότι 3 στους 10 θα καταλήξουν στο νοσοκομείο και κάποιοι θα διασωληνωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, στους 100 θανάτους πάνω από 50 ετών οι 90-95 θα αφορούν ανεμβολίαστους και οι 5 θάνατοι θα αφορούν πλήρως εμβολιασμένους, οι οποίοι είτε θα είναι ηλικιωμένοι είτε λόγω οργανικής κατάστασης και φαρμάκων δεν ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά στο εμβόλιο.
Μεγαλύτερη διασπορά στους νέους
Εκτός από την ανακοπή της καθοδικής πορείας του κοροναϊού την τελευταία εβδομάδα, τους επιστήμονες προβληματίζει και η σημαντική περαιτέρω μείωση της ηλικίας όσων προσβάλλονται στα 27 έτη, ενώ όλο και περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στις ηλικίες 18-34.
«Έχουμε μια έξαρση τις τελευταίες ημέρες. Αν η αυξητική τάση συνεχιστεί ίσως μιλάμε για 4ο κύμα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.
«Οι νέοι πρέπει να εμβολιαστούν γιατί εκτός ότι θα περάσουν τη νόσο, θα μεταδώσουν», τόνισε από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ.
Κινητικότητα και μετάλλαξη Δέλτα – Βασικό όπλο ο εμβολιασμός
Η κινητικότητα λόγω καλοκαιριού ανησυχεί και τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που μίλησε για 4ο κύμα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε πως βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων και πως οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διασπορά του ιού, ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επικουρικού χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στο άμεσο μέλλον είναι ο εμβολιασμός.
«Για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιούμε, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%», είπε.
Καθησύχασε τέλος τους πολίτες που ακόμα διστάζουν να κλείσουν το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν, ότι το όποιο ρίσκο συνεπάγεται ένας εμβολιασμός είναι απείρως μικρότερο από την απόφαση κάποιου να μην εμβολιαστεί.
Ο ρυθμός των εμβολιασμών
Μετά το Freedom Pass στους νέους 18 έως 24 ετών, η κυβέρνηση στέλνει αυστηρό μήνυμα πως οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε μία σειρά δραστηριότητες μέχρι και ότι πιθανά μελλοντικά περιοριστικά μέτρα θα αφορούν μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Οι ανακοινώσεις για τα ταξίδια στα νησιά και οι διαρροές ότι αντίστοιχα μέτρα μπορεί να ισχύσουν και για τις διαπεριφαρειακές μετακινήσεις στέλνουν, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, μήνυμα σε όσους είναι διστακτικοί να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Όλα αυτά τη στιγμή που ο αριθμός των πλήρων εμβολιασμένων παραμένει χαμηλός ιδίως στους νέους, καθώς η δυνατότητα να εμβολιαστούν ή να εμβολιαστούν με σκεύασμα της επιλογής τους δόθηκε πριν από λίγο διάστημα.
Έτσι μόλις το 11% των 18 – 24 ετών έxει εμβολιαστεί πλήρως. Το 22% των 25 – 29 και το 34% των 30 – 34 ετών.
Διαβάστε επίσης: Αθηνά Λινού: «Με εμβολιασμένους κάτω του 50% είναι σαν να είμαστε στην αρχή»
Ο Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ANT1 σημείωσε ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών υποχωρεί. Όπως είπε, ενώ είχαμε φτάσει σε ένα υψηλό ρυθμό εμβολιασμών ημερησίως, όπου γίνονταν 115.000 -120.000 εμβολιασμοί την ημέρα, τώρα είμαστε κάτω από τις 90.000 εδώ κι αρκετές ημέρες, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται περίπου 25.000-30.000 εμβολιασμοί επιπλέον.
Και πρόσθεσε πως αν συνεχίσει να υποχωρεί ο ρυθμός εμβολιασμού «θα πρέπει πράγματι να εξετάσουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να είναι πιο έντονο το κίνητρο για τον εμβολιασμό».
Κίνητρα ή αντικίνητρα για τους εμβολιασμούς;
Η ανάγκη να πειστούν αλλά και να διευκολυνθούν οι πολίτες να εμβολιαστούν είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς αυτός είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για να τεθεί ανάχωμα στον ιό. Το ζήτημα είναι αν τα εξαγγελλόμενα μέτρα θα λειτουργήσουν υπέρ του εμβολιασμού.
Ο καθηγητής Τζανάκης σχολιάζοντας την αυστηροποίηση των μέτρων για τις μετακινήσεις στα νησιά με την υποχρεωτική διεξαγωγή rapid ή μοριακού τεστ, σημείωσε ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικά θέτοντας στο τραπέζι τη δωρεάν πρόσβαση σε τεστ των πολιτών που επιθυμούν να εμβολιαστούν.
«Πολλοί δεν έχουν εμβολιαστεί όχι εκ πεποιθήσεως, αλλά επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα λόγω της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Πρέπει να γίνουν διαδικασίες ώστε αυτοί να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο οποιοδήποτε τεστ χρειάζεται προκειμένου να μετακινηθεί.
Δεν μπορείς να υποχρεώνεις τον άλλον, ο οποίος μάλιστα δε φταίει που δεν εμβολιάστηκε, να πληρώνει από την τσέπη του, διότι αυτό θα λειτουργήσει σε βάρος του μέτρου. Χρειάζεται να ενισχύσουμε το μέτρο κι όχι να το παρεμποδίσουμε».
Προβληματισμούς εκφράζουν και οι επαγγελματίες της εστίασης, στους οποίους βασίζεται η κυβέρνηση προκειμένου να πειστούν περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν. Ο δημόσιος διάλογος περί διαχωρισμού έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, με πολλούς να αναφέρουν ότι χρειάζεται να δοθεί βάρος στην πλήρη και πειστική ενημέρωση από τους ειδικούς προκειμένου να πειστούν όσοι διστάζουν, ότι το εμβόλιο θα σώσει τη ζωή τους και θα προσφέρει συνολικά στην κοινωνία τη θωράκιση που τόσο έχει ανάγκη.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη