Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Ο άνθρωπος «ορχήστρα» με την στόφα σταρ
Το κεφάλαιο «Χριστόφορος Παπακαλιάτης» έχει χαρίσει μερικές από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ η αγάπη και η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο, τον δικαίωσε τόσο με καλλιτεχνικούς, όσο και με εμπορικούς όρους
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άνθρωπος «ορχήστρα».
Παίζει, σκηνοθετεί, γράφει. Όλα με τον δικό του επιτυχημένο τρόπο.
Το κεφάλαιο «Χριστόφορος Παπακαλιάτης» έχει χαρίσει μερικές από τις πιο εμβληματικές στιγμές στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, ενώ η αγάπη και η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο, τον δικαίωσε τόσο με καλλιτεχνικούς, όσο και με εμπορικούς όρους.
Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια, από τη φωτογραφία μέχρι την μουσική επένδυση, οι δουλειές που υπογράφει είναι πάντα ποιοτικές και έχουν ένα χαρακτηριστικό «παπακαλιατικό» στίγμα, ενώ ακόμα και οι επικριτές του παραδέχονται το πολύ μεγάλο ταλέντο του.
Άλλωστε δεν είναι εύκολο να γίνεσαι διάσημος πριν καν κλείσεις τα 18. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο να παραμένεις για 30 χρόνια σταρ ενώ συγχρόνως εξελίσσεσαι.
Τα παιδικά χρόνια
Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1975.
Ο πατέρας του, Μανώλης Παπακαλιάτης, είναι από την Κρήτη και η μητέρα του Villy Malami είναι ελληνικής καταγωγής από τη Νότια Αφρική. Χώρισαν όταν ο Χριστόφορος ήταν τεσσάρων ετών.
Μεγάλωσε στην Αθήνα με την μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του, Φίλιππο. Έχει ακόμα δύο αδέλφια από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του, τον Στέφανο και τη Νάρα.
«Οι ζωές μας είναι σαν ένα παζλ από πολλά διαφορετικά κομμάτια, θετικά και αρνητικά. Αυτό προσδίδει και την πολυπλοκότητα που έχουμε ως ψυχισμοί, αλλιώς θα ήμασταν μη σκεπτόμενες, μονοδιάστατες αμοιβάδες.
Στη δική μου περίπτωση, μπορεί σε πολλά να με καθόρισε ο χωρισμός των γονιών μου στα τέσσερα χρόνια μου, αλλά από την άλλη μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον με καλούς ανθρώπους και ενθάρρυνση για ό,τι ήθελα να κάνω. Δεν με μεγάλωσαν με απαγορεύσεις, φοβίες, νευρώσεις ή βία και απωθημένα. Υπήρξα πολύ τυχερός» έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του, μιλώντας για τα παιδικά του χρόνια.
Τα πρώτα τηλεοπτικά βήματα
Σε ηλικία 16 ετών διάβασε μια αγγελία στην οποία αναζητούνταν ηθοποιός για κάποια σειρά της εταιρίας παραγωγής Studio ATA.
Περνώντας από καστινγκ πήρε τον πρώτο του ρόλο, ενώ ακόμη πήγαινε σχολείο, στην σειρά της Δήμητρας Παπαδοπούλου Οι Απαράδεκτοι, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλες συμμετοχές σε σειρές.
Μετά τους Απαράδεκτους, ακολούθησαν οι συμμετοχές του σε τέσσερις σειρές τη σεζόν 1992-1993. Πιο συγκεκριμένα έπαιξε στη σειρά Οι φρουροί της Αχαΐας, όπου άνηκε στο βασικό καστ της σειράς, ενώ συμμετείχε στις σειρές Γυναίκες και Κωστής Παλαμάς.
Παράλληλα είχε έναν από τους βασικούς ρόλους στην σατιρική σειρά του Λάκη Λαζόπουλου Δέκα Μικροί Μήτσοι που διήρκεσε μέχρι το 2001.
Τη σεζόν 1993-1994 έπαιξε στη δραματική σειρά Αναστασία της Μιρέλλας Παπαοικονόμου που προβλήθηκε από το Mega.
Το 1994 συμμετείχε σε δύο επεισόδια της αστυνομικής σειράς του Πάνου Κοκκινόπουλου Ανατομία ενός εγκλήματος και σε ένα επεισόδιο της σειράς Εσύ Αποφασίζεις.
Τη σεζόν 1996-1997 πρωταγωνίστησε σε δύο σειρές: τη δραματική σειράς Βαμμένος Ήλιος στον ANT1 και στο δεύτερο κύκλο της σειράς Ντόλτσε Βίτα.
Ακολούθησε η σειρά του Μανούσου Μανουσάκη Άγγιγμα ψυχής τη σεζόν 1998-1999 όπου πρωταγωνίστησε μαζί με τους Σταύρο Ζαλμά, Θεοφανία Παπαθωμά, Έλενα Ναθαναήλ, Γιάννη Βογλη, Δήμητρα Ματσούκα και άλλους.
Οι επιτυχίες που τον καθιέρωσαν
Το 1999 αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί και να αρχίσει να φτιάχνει τις δικές του τηλεοπτικές δουλειές.
Έτσι, σε ηλικία 24 ετών έγραψε το πρώτο του σενάριο με τίτλο Η ζωή μας μια βόλτα, που προβλήθηκε από το Mega Channel.
Όπως έχει πει σε συνέντευξή του, «η αρχική συμφωνία ήταν για 14 πιλοτικά επεισόδια, που λόγω ανταπόκρισης, του ζητήθηκε από το Mega να κάνει 24».
Στην πρώτη του αυτή σειρά, πρωταγωνίστησε μαζί με τους Φιλαρέτη Κομνηνού, Δημοσθένη Παπαδόπουλο, Χάρη Ασημακόπουλο και Γωγώ Μπρέμπου.
Η επιτυχία της πρώτης δικής του τηλεοπτικής δουλειάς, έδωσε το πράσινο φως για μια σειρά από τηλεοπτικές παραγωγές, που είχαν την υπογραφή του.
Ακολούθησε η δραματική σειρά Να με προσέχεις την σεζόν 2000-2001 και πάλι στο Mega.
Το θέμα της σειράς ήταν ο έρωτας δύο αδερφών για την ίδια γυναίκα, ένα θέμα αμφιλεγόμενο που απασχόλησε το κοινό. Το 2002 ακολούθησε η τηλεταινία με τίτλο Τρεις Ευχές, σε δικό του σενάριο, που προβλήθηκε από το Mega και πρωταγωνίστησε ο ίδιος μαζί με τους Χάρη Ασημακόπουλο, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, και Μαριλίτα Λαμπροπούλου.
Τις σεζόν 2002-2004 προβλήθηκε η επιτυχημένη σειρά Κλείσε τα μάτια, σε σενάριο Παπακαλιάτη.
Η σειρά παρουσίαζε τον έρωτα μίας μάνας και μίας κόρης για τον ίδιο άνδρα. Στο Κλείσε τα μάτια έκανε την πρώτη του απόπειρα ως σκηνοθέτης, αναλαμβάνοντας τη σκηνοθεσία του δεύτερου και τρίτου κύκλου της σειράς.
Μετά από μία σεζόν αποχής από την τηλεόραση, επέστρεψε τη σεζόν 2005-2006 με τη σειράς Δυο μέρες μόνο. Τη σεζόν 2009-2010 έγραψε την πέμπτη του σειρά, με τίτλο 4.
Ο κινηματογραφικός Παπακαλιάτης
Το 2012 δήλωσε πως έχει αντιληφθεί τις «εκπτώσεις» των παραγωγών σειρών της ιδιωτικής τηλεόρασης και έτσι στράφηκε στον κινηματογράφο, που ήταν η μεγάλη του αγάπη.
Τα Χριστούγεννα του 2012 έκανε πρεμιέρα η πρώτη του κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο Αν…. Η ταινία ξεπέρασε τις πωλήσεις 500 χιλιάδων εισιτηρίων και προβλήθηκε για περισσότερους από τέσσερις μήνες.
Τα Χριστούγεννα του 2015 προβλήθηκε η δεύτερη κινηματογραφική του δουλειά σε σενάριο, σκηνοθεσία, παραγωγή και με πρωταγωνιστή τον ίδιο, με τίτλο Ένας άλλος κόσμος (Worlds Apart).
Η ταινία απέσπασε 4,5 εκατομμύρια ευρώ, θεωρήθηκε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια[6] και επίσης προβλήθηκε και στο εξωτερικό στο 2017.
Το 2017, έδωσε την φωνή του στον Batman στην ταινία κινουμένων σχεδίων The Lego Batman Movie.
To 2019 o Χριστόφορος Παπακαλιάτης παρουσιάζει το πρώτο του ντοκιμαντέρ.
Μία ταινία χωρίς σενάριο και πρόβες, που στο επίκεντρο βρίσκονται οι αληθινοί ήρωες του κόσμου, που δεν είναι άλλοι από τα παιδιά. Το «Ένας Κόσμος» αποτελεί πρακτικά ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό σε τρεις χώρες δράσης της ActionAid, στην Γκάνα, το Νεπάλ και την Ελλάδα, με βασικό σκοπό όχι μόνο να μας δείξει πληγές που άλλοι άνθρωποι κουβαλάνε, αλλά να μας υπενθυμίσει, όπως μαρτυρά και ο τίτλος του, ότι μπορεί οι χώρες και τα προβλήματα να είναι διαφορετικά, αλλά στο τέλος της ημέρας ανήκουμε όλοι στον ίδιο έναν κόσμο.
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]