«Ινδικός μουσώνας» φαίνεται να χτυπά το ελληνικό καλοκαίρι και οι εκτιμήσεις των ειδικών που εδράζονται στα δεδομένα των τελευταίων 24ωρων, μόνο αισιοδοξία δεν αποπνέουν. Η διαδικασία της αποκλιμάκωσης από το δριμύ τρίτο κύμα της πανδημίας που σάρωσε τη χώρα μας, συναντά εμπόδια τις τελευταίες μέρες και σε κάθε περίπτωση δεν εξελίσσεται με τον ρυθμό που ανέμεναν οι επιστήμονες.

Η μετάλλαξη Δέλτα που εξελίχθηκε και σχηματοποιήθηκε στην Ινδία προκαλώντας χάος, έχει κατισχύσει όλων των άλλων μεταλλάξεων και είναι το κυρίαρχο στέλεχος που εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ήδη σε πάνω από 90 χώρες, παρά το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο.

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα αξιολογώντας και τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει αλλά και αποδεχτεί την εξάπλωση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στη χώρα μας από τον Αύγουστο και μετά.

Ενα βήμα μπροστά

Ομως όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, το νέο στέλεχος του κοροναϊού δείχνει να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τα όποια μέτρα προστασίας είναι δυνατό να ληφθούν και τα οποία στην περίπτωση μας είναι όπως λένε οι επιστήμονες ο εμβολιασμός όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων.

Η κατάσταση που δείχνει να διαμορφώνεται δεν είναι δεκτική ασφαλών συμπερασμάτων αφού ο εμβολιασμός του πληθυσμού σε ποσοστό 80% που απαιτούν οι νέες προδιαγραφές του τείχους ανοσίας μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Οι έφηβοι

Για τον λόγο αυτό η πολιτεία φαίνεται αποφασισμένη – σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές – να διευρύνει τα ηλικιακά όρια του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί, περιλαμβάνοντας στη σχετική διαδικασία τους έφηβους από 15 έως 18 ετών. Δεν αποκλείεται δε να διατυπωθεί και σύσταση για εμβολιασμό παιδιών κάτω των 15 ετών που έχουν κάποιο, όπως λέγεται, υποκείμενο νόσημα.

Τα παιδιά και οι έφηβοι στην Ελλάδα υπολογίζονται κοντά στα 2 εκατομμύρια και το υπό διαμόρφωση σχέδιο είναι να προλάβουν να εμβολιαστούν όσο περισσότεροι έφηβοι γίνεται πριν ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

Με δεδομένο ότι τα χειροπιαστά στοιχεία για τη συμπεριφορά της μετάλλαξης Δέλτα είναι ελάχιστα, οι μικρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητάς τους θεωρούνται κινούμενη άμμος. Ηδη το γεγονός  ότι ο εμβολιασμός στους ανθρώπους  άνω των 65 ετών ξεπερνά το 70% ενώ στην ηλικία 75 – 79 ετών το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έχει φτάσει στο 83%, θεωρείται σημαντικό.

Πόσοι νόσησαν

Δύο στοιχεία που έχουν σημασία είναι ότι στην Ελλάδα, έχουν νοσήσει 400.000 άνθρωποι,  και εξ αυτών το 80% είχε ηλικία άνω των 60 ετών.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για τη μετάλλαξη Δέλτα, όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι προφυλαγμένοι έναντι της βαριάς νόσησης καθώς τα ποσοστά ανοσίας κυμαίνονται από 92% έως 95% ενώ τα ποσοστά ανοσίας για όσους έχουν κάνει μία δόση βρίσκονται στο 30%.

Πλέον η χώρα εισέρχεται σε φάση στενής επιδημιολογικής επιτήρησης μετά την εισβολή της μετάλλαξης Δέλτα, που φέρνει ανατροπές παγκοσμίως. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σκύβουν εκ νέου με προβληματισμό πάνω από τα δεδομένα, που δείχνουν ότι μέρα με τη μέρα ανακόπτεται η δυναμική πορεία αποκλιμάκωσης της επιδημίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο υγειονομικός συναγερμός για την πιθανότητα εκδήλωσης ενός τέταρτου κύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με την… επιστροφή μέτρων, ακόμη και εντός του καλοκαιριού.

Αγωνία

Η εικόνα, όπως διαμορφώνεται την τρέχουσα εβδομάδα, προκαλεί αγωνία καθώς καταγράφεται μια ελαφριά πλην όμως αυξητική τάση στα κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη. Αναλυτικότερα, τις τρεις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και την 1η του Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν συνολικά 2.361 νέα κρούσματα, όταν το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας είχαν ανακοινωθεί 1.627 κρούσματα.

Μάλιστα, η άνοδος αυτή μεταφράζεται σε αύξηση 45,11% και παρότι, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, δεν είναι καθοριστική – υπό την έννοια ότι χρειάζονται δύο εβδομάδες τουλάχιστον για να κλειδώσει η ανηφορική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης – παραμένει ενδεικτική. Από τα ίδια δεδομένα, πάντως, δεν προκύπτει (προς το παρόν) αύξηση στις εισαγωγές, στον αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων, όμως, όπως έχει φανεί κατά το παρελθόν, οι «σκληροί δείκτες» μεταβάλλονται με μια καθυστέρηση, ακολουθώντας αναλόγως και ετεροχρονισμένα τις διακυμάνσεις της επιδημιολογικής καμπύλης.

27 μέρες

Ομως σε αυτή τη νέα κρίσιμη φάση σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει το πόσο… εφιαλτική θα είναι η είσοδος της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας είναι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων. Υπό τις πιεστικές αυτές συνθήκες, οι επόμενες 27 ημέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως «καθοριστικής σημασίας», καθώς η ταχύτητα που θα αναπτύξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» θα κρίνει τα όσα θα εξελιχθούν.

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου προειδοποίησε ότι το στέλεχος Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει σε όλον τον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο.

Εμβολιαστικό κενό

Και επισήμανε ότι είναι 100% πιο μεταδοτικό από τον αρχικό ιό και ως 60% σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη. Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές, οι έλληνες ειδικοί διευκρινίζουν ότι προκρίνεται η εντατικοποίηση του εμβολιασμού όλων των πολιτών ηλικίας άνω των 50 ετών, εντούτοις το ύψος ανοσίας στην πληθυσμιακή αυτή ομάδα παραμένει μη ικανοποιητική.

Ιδίως στις ηλικιακές κατηγορίες 50-59 ετών και 60-69 ετών η εμβολιαστική κάλυψη (έστω και με μία δόση) δεν ξεπερνά το 62% και το 73,5% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να εντοπίζουν μια σημαντική «μαύρη τρύπα» στο επιδιωκόμενο τείχος ανοσίας.