Προγραμματική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότερη αυτοκριτική ζητούν Τσακαλώτος και Φίλης
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε «ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ το 3% και εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε περισσότερη αυτοκριτική από την ηγεσία του κόμματος. Περισσότερο σαφής και αιχμηρός ο Νίκος Φίλης καυτηρίασε την ψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της αποζημίωσης στη Fraport και το νόμο της ΝΔ για το Ελληνικό και αναρωτήθηκε τι κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια
Ξεχωρίζουν από το γενικότερο πνεύμα των τοποθετήσεων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι παρεμβάσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Φίλη στην προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ το 3% και εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε περισσότερη αυτοκριτική από την ηγεσία του κόμματος. Περισσότερο σαφής και αιχμηρός ο Νίκος Φίλης καυτηρίασε την ψήφιση της αποζημίωσης στη Fraport και το νόμο της ΝΔ για το Ελληνικό και αναρωτήθηκε τι κρατάει ο ΣΥΡΙΖΑ από τα μνημόνια.
Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2021 για να αποσαφηνιστούν ζητήματα όπως αυτά των συμμαχιών και της πορείας του κόμματος.
Ριζοσπαστικό κόμμα και προοδευτικό μέτωπο
«Δημιουργείται μία κοινή συνείδηση ότι μπαίνουμε σε μία νέα εποχή, τα χαρακτηριστικά της οποίας είναι υπό διαμόρφωση. Προκύπτει έτσι το ερώτημα υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορέσει η Αριστερά να επηρεάσει τις εξελίξεις…», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης.
«Μας ενδιαφέρουν και οι αριστεροί που έχουν τις δικές τους εκτιμήσεις. Μας ενδιαφέρει όμως η συμφωνία σύμπασας της Αριστεράς, αν όχι σε όλα, σε κάποια ζητήματα. Επίσης πρέπει να απευθυνθούμε στις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις».
Τόνισε ότι «ο νεοφιλελευθερισμός έχει δεχθεί βαρύτατο πλήγμα και η συναίνεση της Ουάσιγκτον αμφισβητείται. Στην θέση της όμως δεν έχει μπει μία νέα συναίνεση. Γύρω από το τι θα την διαδεχθεί συγκρούονται αντίθετες δυνάμεις και συμφέροντα, σε οικονομικό, πολιτικό, ιδεολογικό, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το παλιό δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Δεν είναι μόνο ο Σόιμπλε. Οι βασικοί υποψήφιοι στις εκλογές της Γερμανίας, των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, συμπλέουν στα βασικά στοιχεία της θέσης Σόιμπλε».
Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις συνθήκες έχει διπλή ευθύνη: η πρώτη να διευρυνθεί και να ανασυγκροτηθεί σαν σύγχρονο κόμμα ριζοσπαστικότητας. Παράλληλα, αποτελεί τον κορμό ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου…την διεύρυνση δεν πρέπει να την δούμε με όρους ευκαιριακούς ή εκλογικούς, αλλά σαν ευρύτερη ευκαιρία για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας».
Ο Μητσοτάκης αναδιαμορφώνει τον αστικό χώρο
Τη σημασία της έννοιας του κόμματος που λειτουργεί ως συλλογικός νους, υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Είπε ότι δεν τον καλύπτει τελείως η συζήτηση «εσωστρέφεια-εξωστρέφεια», σχολιάζοντας ότι «προφανώς καταλαβαίνω τι εννοούν, αλλά συγχρόνως να κρατήσουμε ότι οι αριστεροί και αριστερές είναι πάντα πιο δυναμικοί όταν έχουν συμμετάσχει σε συλλογικές διαδικασίες, έχουν ακούσει και παραθέσει επιχειρήματα, έχουν συμμετάσχει στη διαμόρφωση ενός κόμματος κι αυτό τους δίνει τη δύναμη να πάνε στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, σε όλους χώρους».
Και αντιστρόφως, τόνισε, με αυτή την εμπειρία έχουν πολλά να συμβάλουν στη διαμόρφωση αυτών των προγραμμάτων. Είπε ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά, προσπαθεί να αναδιαμορφώσει τον αστικό χώρο.
Ριζοσπαστικός ρεαλισμός
«Οι συζητήσεις μας και το κείμενο του προγράμματος, που είναι εντελώς υποστηρήξιμο, δίνει στα στελέχη μας την ασφάλεια και τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να μπορούν να κάνουν αντιστοίχως μια ιδεολογική δουλειά από πάνω μέχρι κάτω». Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα δεν είναι το τέλος και πως «συγχρόνως, ο συλλογικός νους πρέπει να έχει και πολιτική στρατηγική, που δεν είναι δουλειά του προγράμματος».
Συνέχισε λέγοντας, ότι «η πολιτική στρατηγική έχει να κάνει με τις συμμαχίες, πώς θέλουμε να κυβερνήσουμε και με ποιους. Έχει όμως και στοιχεία αυτοκριτικής. Ούτε αυτό με βρίσκει σύμφωνο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτοκριτική. Πρέπει να συζητήσουμε από τα πράγματα που ήμασταν δεσμευμένοι στο Μνημόνιο, ποια πράγματα δεν είμαστε τώρα δεσμευμένοι, ποια πάλι θα είναι δύσκολα, δεδομένου του συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη και ποια αξίζει να τα παλέψουμε».
Δηλαδή, σημείωσε, «θέλουμε να υιοθετήσουμε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναν ριζοσπαστικό ρεαλισμό, που είναι εντός και ενάντια του συστήματος, αλλά μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο, όχι μόνο ότι λέμε καλά πράγματα, αλλά ότι αυτά είναι και εφαρμόσιμα». Σημείωσε ακόμη, ότι «το πολιτικό σχέδιο δεν μπορεί να ξεχάσει την κινηματική μας δράση».
Δεν ξεχνάμε το 3%
«Όχι δεν ξεχνάμε την ψυχή μας», είπε, «το να είμαστε εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους μετανάστες για τα push back δεν είναι θέμα «3%», θέλουμε να παρέμβουμε και στην Ελλάδα ότι οποιαδήποτε λύση είναι με ανθρωπιά και στην Ευρώπη, για μια άλλη λύση».
Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «καθώς πηγαίνουμε στο συνέδριο, όπως είπε και ο Αλέξης στην ομιλία του την Παρασκευή, έχουμε πολλά υλικά, έχουμε το πρόγραμμα, έχουμε όλες τι διεργασίες (με τις θεματικές ενότητες για την εργασία), την υγεία, την οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, όλο αυτό πολύ σημαντικό υλικό, μαζί με την πολιτική απόφαση που θα πάρουμε, μπορούμε προς το συνέδριο να μας εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο για τους αγώνες που έρχονται».
Πρέπει να υπάρχει αφήγημα
Τόνισε επίσης, ότι στο δρόμο προς το συνέδριο, «καθώς συνεχίζουμε την κινηματική μας δράση, την ιδεολογική μάχη» πρέπει να υπάρχει όχι μόνο ένα εκλογικό πρόγραμμα αλλά και ένα αφήγημα, ώστε να μπορεί ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να απευθυνθούμε, να καταλάβει πώς συνδέονται αυτά που λέμε με τη ζωή του, πώς συνδέονται με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ότι είμαστε αυτοί που ξέρουν και αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, που ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε την κοινωνία, μαζί της.
«Να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε την κοινωνία που μας έχει βαθιά ανάγκη», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
Ο κίνδυνος του ενάμιση κόμματος
Η διαδικασία της Εθνικής Συνδιάσκεψης μας βοηθά να διαμορφώσουμε κείμενα που θα εμπλουτιστούν και θα διαμορφώσουν τους όρους ενός κυβερνητικού προγράμματος και πάλης για να φύγει η ΝΔ, ανέφερε ο Νίκος Φίλης.
Ακολούθως σημείωσε: «Η ΝΔ δεν είναι μία συνήθης δύναμη, αλλά προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον αστισμό σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Οργανώνει τα συμφέροντα και διαμορφώνει μία συντηρητική ηγεμονία. Δεν είναι μόνο μία υπόθεση πέντε οικογενειών. Αυτά είναι για τις τηλεοράσεις. Ενώ η ΝΔ δοκιμάζεται, το ερώτημα είναι γιατί δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν εισπράττει, αντίθετα εμφανίζεται να υποχωρεί. Ο κίνδυνος είναι να έχουμε ενάμιση κόμμα, ένα μεγάλο, αιώνια κυβερνητικό και ένα άλλο, αιώνια αντιπολίτευση.
Να αναστοχαστούμε για την κυβερνητική θητεία
»Ωστόσο, πρέπει να γίνει σαφές στον κόσμο ότι δεν συγκροτούμε τους δύο πόλους του συστήματος. Θα πρέπει να αναστοχαστούμε την κυβερνητική θητεία, αλλά και των δύο χρόνων μετά. Η αυτοκριτική είναι στοιχείο της ανασυγκρότησης της επιρροής μας. Για να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο του ενάμιση κόμματος πρέπει να προσεγγίσουμε πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν κάποια στιγμή και μετά απομακρύνθηκαν.
»Σαν κυβέρνηση ψηφίσαμε με τον εκβιασμό της τρόικας, τώρα τι κρατάμε από αυτά; Είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίζουμε την Fraport, το Ελληνικό και τα Ραφάλ; Είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι οι επενδύσεις είναι δίχως προϋποθέσεις;».
Κλείνοντας, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε ένα κόμμα με δημοκρατικές λειτουργίες, ένα κόμμα των μελών», αλλά δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την εσωστρέφεια και να πλάθουμε με αγγελικό τρόπο την εξωστρέφεια.
Απολογισμός 2019-2021
«Οι διαφορές του ΄15 απ’ το σήμερα πρέπει να γίνουν κατανοητές. Τα μνημόνια και οι επιπτώσεις τους δημιούργησαν κοινωνική οργή και η ορθή αντιμετώπιση από τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά δημιούργησαν την ελπίδα και τον ενθουσιασμό που οδήγησαν στην εκλογική νίκη», είπε ο Δημήτρης Βίτσας.
«Μετά είχαμε μια επίθεση της διεθνούς Δεξιάς, αντέξαμε, είμαστε υπερήφανοι, μαθαίνουμε από τα λάθη μας και έχει μεγάλη σπουδαιότητα ο απολογισμός της κυβερνητικής μας θητείας και νομίζω πρέπει να έχουμε και έναν απολογισμό 2019-21». Σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα, πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι «δυο πυλώνες της πολιτικής μας που αλληλοσυνδέονται, είναι η αντίσταση στην ακραία νεοφιλελεύθερη Δεξιά και το προγραμματικό μας πλαίσιο που πρέπει να το μετεξελίξουμε σε ένα πολύ συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα», προτείνοντας σε αυτό το πλαίσιο να υπάρξει μόνιμη επιτροπή προγράμματος. Η νέα νίκη χρειάζεται εκτός από το πρόγραμμα, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να περιγραφούν σύντομα ώστε να πάρει ο καθένας θέση στο ερώτημα: να φύγει ή όχι η κυβέρνηση της ΝΔ;
Κόμμα εργατικό και νεολαιίστικο
Στους λόγους που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε η Έφη Αχτσιόγλου: «Οι προγραμματικές μας επεξεργασίες δεν έχουν προηγούμενο, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά γενικότερα, και αυτό είναι ο πρώτος λόγος που μας δίνει αυτοπεποίθηση. Ο δεύτερος λόγος συνδέεται με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη που κυριαρχείται από δεξιές συντηρητικές δυνάμεις.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που έχει ελπίδες διακυβέρνησης με πλειοψηφικούς όρους. Ο τρίτος λόγος συνδέεται με το ποιοι είμαστε και ποιους εκπροσωπούμε. Είμαστε ένα κόμμα εργατικό, αλλά και νεολαιίστικο, καθώς και των κινημάτων. Διεκδικούμε μία συμμαχία της εργατικής τάξης με τα μεσοστρώματα που θα δώσει την κοινωνική πλειοψηφία που θα εκφραστεί και πολιτικά».
Το πρόγραμμα είναι οδικός χάρτης
«Αποδείξαμε και αποδεικνύουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ξανά, στα πολύ δύσκολα, την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας και οι προγραμματικές μας θέσεις είναι η έμπρακτη απόδειξη», τόνισε η Ρένα Δούρου. Σχολίασε ότι «οι γνωστοί συριζολόγοι έγραψαν ότι στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη μας, ενδέχεται να βγουν τα μαχαίρια» και ότι διαψεύστηκαν.
«Αποδεικνύουμε ότι η συντροφικότητα για εμάς δεν είναι μόνο στα λόγια για εμάς, αλλά είναι στην πράξη», τόνισε. Είπε ότι δόθηκε και δίνεται μεγάλος αγώνας «για να αποδείξουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει για εμάς η συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες, που δεν είναι γραφειοκρατική αλλά ουσιαστική.
»Αποδείξαμε τι σημαίνει παράγω πολιτική για την κοινωνία με την κοινωνία, αποδεικνύουμε την βαθιά μας πίστη στην εσωκομματική δημοκρατία, τι θα πει υπεύθυνη, μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση απέναντι στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, που έχει κηρύξει πόλεμο στην κοινωνία».
Σημείωσε ακόμη, ότι «αποδεικνύουμε ότι με ρεαλιστικές προτάσεις οικοδομούμε τον κοινωνικό και πράσινο μετασχηματισμό της κοινωνίας». Η κ. Δούρου είπε ότι «το πρόγραμμά μας είναι η αφετηρία μας να συνδιαμορφώσουμε με την κοινωνία το αύριο του τόπου, η αφετηρία για να πάμε πιο μπροστά με την πλειοψηφία της κοινωνίας», τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό είναι οδικός χάρτης και όχι ευχολόγιο.
Ποια κόμματα θα συμμετέχουν στην προοδευτική διακυβέρνηση
«Οι προγραμματικές αναζητήσεις έχουν σήμερα μεγαλύτερη σημασία από το παρελθόν, γιατί πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου τον εαυτό μας», είπε ο Νίκος Μπίστης. Σημείωσε ότι «απέναντι στην πολύμορφη συντηρητική παράταξη οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε με την πιο πλατιά κοινωνική και πολιτική προοδευτική συμμαχία, τώρα, όχι αύριο, οι συνθήκες ποτέ δεν ωριμάζουν από μόνες τους, τις ωριμάζουμε με την παρέμβαση μας».
Τόνισε ότι χρειάζεται ολοκληρωμένη και έγκαιρα διατυπωμένη πολιτική των συμμαχιών, καθώς «ενισχύει και δεν αποδυναμώνει την εκλογική προσπάθεια του κόμματος». Όσοι επιθυμούν την ήττα της ΝΔ θα αναζητούν τη λύση και θα συναντώνται με αυτούς που την έχουν προτείνει, σχολίασε.
Σημείωσε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής καθιστά επιτακτική την ανάγκη να προβάλουμε πρόταση που σε αριθμητικό επίπεδο θα οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε προοδευτική διακυβέρνηση. Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις σε δυο ερωτήματα: με ποιο πρόγραμμα και με ποιους σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων.
Κανείς να μην χλευάζει το κόμμα του 3%
Αν αυτό (το τελευταίο) δεν προσδιοριστεί με σαφήνεια, είπε, «φοβάμαι ότι ο τροχός της πρότασης για προοδευτική διακυβέρνηση θα γυρνάει στον αέρα».
Τόνισε ότι «στη ζωή δεν υπάρχει προτεραιότητα κοινωνικών συμμαχιών έναντι των πολιτικών ούτε το ανάποδο. Όλα πηγαίνουν μαζί και θα τα υλοποιήσουμε μαζί με το κόμμα του 3% που κανείς δεν μπορεί να χλευάζει, γιατί χωρίς αυτό δεν θα υπήρχε το κόμμα του 35% και με όλους αυτούς που δυνητικά μπορούν να το διευρύνουν…».
Υπάρχουν στιγμές διαφωνίας σε εμβληματικά ζητήματα
«Έχει φανεί ότι το μεγάλο συμπέρασμα για τον χώρο μας είναι η ικανότητα της δημοκρατικής σύνθεσης, το αντιλαμβάνεται κανείς παρακολουθώντας αυτή την πλούσια σε προβληματισμό συνδιάσκεψη και που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα καταλήξει σε μια ευρύτατα αποδεκτή πολιτική απόφαση» σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Αρκεί αυτές οι αποφάσεις να είναι εργαλεία που να επηρεάζουν την πολιτική μας, την καθημερινότητα μας, τις δράσεις μας και να μην είναι κάποια ντοκουμέντα που να τα αφήνουμε στη βιβλιοθήκη μας», πρόσθεσε.
Είπε ότι «η συζήτηση αυτή σήμερα, μας οπλίζει, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική ριζοσπαστική προγραμματική αντιπολίτευση, που αποτελεί το δικό μας συμβόλαιο απέναντι στον κόσμο, που αναδεικνύει τους όρους της δικής μας αντιπαλότητας απέναντι στην ολέθρια κυβερνητική πολιτική».
Σημείωσε ότι έχει εξίσου μεγάλη σημασία πώς αυτή η συζήτηση θεμελιώνεται από τις κατά καιρούς θέσεις που παίρνουμε σε τρέχοντα ζητήματα που αναδεικνύει η πραγματικότητα.
«Υπήρξαν στιγμές διαφωνίας σε εμβληματικά ζητήματα που πολλές φορές έρχονται να σκεπάσουν τις προγραμματικές μας κατευθύνσεις. Αυτό ξεπερνιέται και πάλι μέσα από τη συλλογική λειτουργία».
Το συνέδριο θα λύσει τις εκκρεμότητες
Είπε ότι υπάρχουν μερικές εκκρεμότητες μπροστά μας, με μεγαλύτερη το συνέδριο, «που ακριβώς θα έρθει να διαλύσει τις οποιεσδήποτε υποκειμενικές ερμηνείες για το πώς προχωρήσαμε, αν υπάρχουν υβριδικά όργανα, αν υπάρχει δυισμός, αν υπάρχουν παλιοί και νέοι». «Όλα αυτά λύνονται μέσα από τις δημοκρατικές συντεταγμένες διαδικασίες ενός συνεδρίου, όπως ξέρει ένα κόμμα δημοκρατικό που πρεσβεύει ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας να κάνει στην πράξη» τόνισε.
Ανέφερε ότι «ο καμβάς έχει φτιαχτεί, έχουμε τη διακήρυξη μας, έχουμε το προγραμματικό μας ντοκουμέντο, υπάρχει ανάγκη μιας συνολικότερης συζήτησης για την πορεία της διεύρυνσης και το περιεχόμενο του την εφαρμογή του…».
Σημείωσε ότι «πάνω σε αυτά πρέπει να προσπαθήσουμε με συστηματικό τρόπο να απαντήσουμε πηγαίνοντας για ένα πραγματικά ενωτικό συνέδριο και πρέπει να γίνει μέσα στο ’21, αν προφανώς μας το επιτρέψουν οι αντικειμενικές συνθήκες».
Για τις συμμαχίες είπε ότι πρέπει να ονοματίζονται, να αποσαφηνίζονται, να αναδεικνύονται οι προγραμματικές προϋποθέσεις, γιατί έτσι ωριμάζουν οι προϋποθέσεις για να υπάρχει μια νέα δυναμική μέσα στην κοινωνία. Είπε ακόμη, ότι η δουλειά που κάνουμε πρέπει να αναδείξει όλα εκείνα τα προγραμματικά χαρακτηριστικά που μας καθιστούν ανταγωνιστική δύναμη ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.
«Δεν αμφισβητείς τον άλλον στο γήπεδο του, αλλά ασκώντας μια δομική ανάλυση και αντιπολίτευση που θα εδράζεται σε λόγο που θα είναι βαθύτατα ανταγωνιστικός. Απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μας δουν στα ασφυκτικά πλαίσια ενός νέου συναινετικού δικομματισμού, πρέπει να απαντήσουμε με μια λογική που θα θυμίζει ότι είμαστε μια δύναμη του κοινωνικού μετασχηματισμού», είπε.
Να είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επισήμανε την αντίφαση ανάμεσα στην επικοινωνιακή διαχείριση και στα προβλήματα που επισωρεύει η πολιτική της κυβέρνηση της ΝΔ και πρόσθεσε:
«Σύντομα θα καταρρεύσει, το θέμα είναι εμείς να είμαστε έτοιμοι. Η Ελλάδα έχει την ατυχία την ώρα που ο κόσμος αλλάζει, να έχει μία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που μένει προσκολλημένη στο παρελθόν. Κινδυνεύει να χρεοκοπήσει από το ίδιο κόμμα δύο φορές μέσα σε 15 χρόνια. Χρειάζεται δουλειά στην διεύρυνση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
»Η ΝΔ προσαρμόζει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ΔΕΗ με τις αυξήσεις στο ρεύμα, για το οποίο ο Χατζηδάκης έλεγε ότι η απελευθέρωση θα έχει αποτέλεσμα την μείωση των τιμών…ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει ξανά, είναι το μεγαλύτερο προοδευτικό κόμμα της Ευρώπης. Το διεθνές περιβάλλον δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει κοινός βηματισμός της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας».
Κρίσιμο σταυροδρόμι
Η Αριστερά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι ανέφερε ο Παναγιώτης Ρήγας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εκφράσει όλα τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την Αριστερά είναι οι μεγάλες αλλαγές με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και η πράσινη επανάσταση. Στρατηγική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του πολιτικού, οικονομικού, παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα. Η συγκρότηση συμμαχιών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Περιφερειακή συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ
Είναι αναγκαία η περιφερειακή συγκρότηση του κόμματος υπογράμμισε ο Γιάννης Μουζάλας και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν κατευθύνσεις για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να υπάρξουν αποτελέσματα που θα αντανακλούν την δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στη κυβέρνηση είπε ότι είναι η πιο νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση στην Ευρώπη, μετά τον Πινοσέτ και την Θάτσερ εφαρμόζει επακριβώς το πρόγραμμα του Φρίντμαν. Είναι μία σύγχρονη μεταδεξιά. Τέλος, ανέφερε ότι είναι λάθος η ανησυχία τι κόμμα θέλουμε. Όταν άνοιξε τέτοια συζήτηση στην Αριστερά οδηγήθηκε σε διασπάσεις. Το κόμμα είναι εργαλείο που εκφράζει τους εργαζομένους και τις ανάγκες τους.
Το καταλυτικό ερώτημα-πρόκληση
«Απαιτείται, από σήμερα η πολιτική και ψυχολογική προετοιμασία, η διαμόρφωση κλίματος ώστε να γίνει μαζικό κοινωνικό αίτημα η δέσμευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων» στην προοπτική της ανάληψης της κυβερνητικής ευθύνης, είπε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
«Με δεδομένο ότι όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, μπορούν να διαθέτουν ως άθροισμα την πλειοψηφία των εδρών στη νέα Βουλή, να συγκροτηθεί κυβέρνηση, πέστε την ειδικού σκοπού, και συγκεκριμένης χρονικής δέσμευσης», ανέφερε.
«Μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ΚΙΝΑΛ με την υποχρεωτική όμως στήριξη ή ανοχή του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 ή όποιο άλλο σχήμα μπορεί να διασφαλίσει κυβέρνηση που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής, και με στόχο την ανατροπή όλων των ρυθμίσεων και του θεσμικού οπλοστασίου που θα έχει εγκαθιδρύσει και επιβάλει εν τω μεταξύ η ΝΔ, την επαναφορά της απλής αναλογικής», ανέφερε.
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι το καταλυτικό ερώτημα-πρόκληση στα άλλα κόμματα είναι αν θα προσφέρουν στη ΝΔ τη δυνατότητα μιας νέας τετραετίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
- Γερμανία-Πολωνία: Συνελήφθησαν ύποπτοι ως μέλη ακροδεξιών οργανώσεων – Τι σχεδίαζαν
- Εκλογές ΗΠΑ: Πλήθος διασημοτήτων στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις στην τελευταία ομιλία της
- Ματ Ντίλον: Η πρώτη και μόνη λέξη που έμαθα στην Ελλάδα, είναι φιλοξενία
- Ρίβερς: «Θα είμαστε στα playoffs, δεν ανησυχώ για αυτό»
- Φάμελλος: Αναφορά στη Βουλή για την «αναγκαιότητα λειτουργίας της ΜΕΘ Παίδων στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης»
- Αμπελόκηποι: Στη φυλακή ο 31χρονος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση