«Επιχείρηση ρευστότητα» για τις επιχειρήσεις – Το σχέδιο της κυβέρνησης
Στόχος ο εντοπισμός βιώσιμων επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν και να μεγαλώσουν
Συνεχείς επαφές θα έχουν τους επόμενους μήνες κυβέρνηση, τράπεζες και παραγωγικοί φορείς με στόχο την ενεργοποίηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε ενίσχυση της ρευστότητας προς τη μικρή κατά βάση επιχειρηματικότητα, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει εν πολλοίς εκτός παιχνιδιού.
Στο υπουργείο Οικονομικών χτύπησε καμπανάκι μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον αριθμό επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων που χρηματοδοτήθηκαν μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με αυτά, από τα περίπου 800.000 ΑΦΜ της κατηγορίας, δανειοδοτήθηκαν μόλις τα 30.000, ποσοστό μικρότερο του 4% επί του συνόλου.
Στην τηλε-σύσκεψη που είχαν την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι τραπεζικές διοικήσεις και τα επιμελητήρια, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς. Οι τράπεζες, ερμηνεύοντας τη χαμηλή πιστωτική επέκταση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισαν ότι ποσοστό άνω του 80% των αιτήσεων που δέχθηκαν δεν πληρούσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα πιστοληπτικά κριτήρια. Σημείωσαν δε πως «θα ήταν χαζομάρα από την πλευρά μας να υπάρχουν αξιόχρεες επιχειρήσεις και να μην τις χρηματοδοτούμε, σε βάρος της κερδοφορίας μας».
Συγχωνεύσεις βιώσιμων
Ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός πιστεύει ότι υπάρχουν στην αγορά πολύ περισσότερες βιώσιμες επιχειρήσεις, από τις 30.000 που προαναφέρθηκαν. Το ζητούμενο, κατά τον ίδιο, είναι να εντοπιστούν και να παρασχεθεί από το τραπεζικό σύστημα επαρκής αναπτυξιακή ρευστότητα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, θα πρέπει τα υγιή σχήματα να κατευθύνουν σε συγχωνεύσεις και συνεργασίες, με στόχο τη δημιουργία συνεργειών, ικανών να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.
Από την άλλη, έχει ήδη ψηφιστεί το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ σε όσους είναι αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα. Τα επιμελητήρια θέλουν να δημιουργήσουν ένα νέο εθνικό χρηματοδοτικό ίδρυμα για τη χρηματοδότηση των μελών τους, υπό την προϋπόθεση ότι το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την χορήγηση των σχετικών αδειών, θα ελαστικοποιηθεί.
Όσον αφορά τα μεγάλα πράσινα, στο ΥΠΟΙΚ υπάρχει προβληματισμός για το μέχρι σήμερα μικρό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις του είδους. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από τις τράπεζες να μιλήσουν με πελάτες τους που μπορούν να φέρουν σε πέρας εγχειρήματα συμβατά με τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς υπάρχει κίνδυνος απώλειας εξασφαλισμένων πόρων.
Στη Βουλή ο «Ηρακλής ΙΙ»
Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος κρατικών εγγυήσεων με την κωδική ονομασία «Ηρακλής». Οι εγγυήσεις που έχουν εξασφαλιστεί για την προώθηση τιτλοποιήσεων έως το τέλος του 2022 φτάνουν τα 12 δισ. ευρώ, παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στους συστημικούς ομίλους να επιστρέψουν σε μονοψήφιους δείκτες NPEs το αργότερο σε 18 μήνες από σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τις μέχρι σήμερα προγραμματισμένες συναλλαγές από τις τράπεζες, μετά το «Ηρακλής ΙΙ» θα έχουν αποενοποιηθεί μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 53 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΟΤ
- Οικολογικά Σχήματα: Με προβλήματα η καταχώριση στο ΟΣΔΕ 2024 – Παράταση ζητά η ΕΘΕΑΣ
- Tουρκικές φρεγάτες αναπτύχθηκαν κοντά στην Κάσο – Τι συνέβη
- Ναύπλιο: Αποκαθίσταται το κτήριο των Οθωμανικών Λουτρών
- Όλα δείχνουν… Βελιγράδι για το Final Four της Euroleague
- Τάσος Βουρνάς: Η τραυματισμένη και ανασκολοπισμένη Αριστερά
- Μαριγκόνα-mania: Η 24χρονη που ζάλισε το ΣΕΦ, έγινε trend και προκάλεσε «κυκλοφοριακό χάος» στο Instagram