Ακίλα Σάλεχ: Να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη – «Παντελώς άκυρο» το μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν
Ο Σάλεχ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και επιβεβαίωσε τη βούληση για μια νέα αρχή στις ελληνολιβυκές σχέσεις, που επιβαρύνθηκαν από το μνημόνιο για χάραξη θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης και την Αγκυρα.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
«Παντελώς άκυρο» χαρακτηρίζει από πλευράς του το μνημόνιο της κυβέρνησης Σαράζ με τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Ακίλα Σάλεχ.
Ο Σάλεχ, ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς παράγοντες της χώρας μετά την κατάπαυση του πυρός και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, επισκέφθηκε την Αθήνα, στον απόηχο της πρόσφατης διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Ο Σάλεχ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και επιβεβαίωσε τη βούληση για μια νέα αρχή στις ελληνολιβυκές σχέσεις, που επιβαρύνθηκαν από το μνημόνιο για χάραξη θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση της Τρίπολης και την Αγκυρα.
«Να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα»
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Σάλεχ επαναλαμβάνει τη θέση του ότι το μνημόνιο της κυβέρνησης Σαράζ με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι «παντελώς άκυρο» και τονίζει την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών και όλων των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα του, ενώ απευθύνει έκκληση στους Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες.
«Από την πλευρά μας απορρίπτουμε την παρουσία οποιωνδήποτε ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και ξένων στρατιωτικών βάσεων, κάτι που απορρίπτει και ο λιβυκός λαός. Η εξουσία που ψήφισε τη συγκεκριμένη συμφωνία (με την Τουρκία) δεν είχε ψηφιστεί από τον λιβυκό λαό και δεν είχε πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο. Ηταν μία παράνομη, μη συνταγματική κυβέρνηση, που επιβλήθηκε από τη διεθνή κοινότητα χωρίς να ληφθεί υπόψη η βούληση των Λίβυων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σάλεχ στη συνέντευξή του.
«Ωστόσο, με την επιμονή μας καταφέραμε να αποδομήσουμε αυτή την εξουσία και ήδη έχει συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Οσο για το λεγόμενο σύμφωνο (με την Τουρκία) δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή, επομένως κατά το σύνταγμα είναι πλήρως άκυρο. Εχουμε επικοινωνήσει με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ώστε να μην πρωτοκολληθεί η συγκεκριμένη συμφωνία» συμπληρώνει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις